Sâmbătă, 25 iulie, naționala antrenată de Anghel Iordănescu și-a aflat adversarele din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018, din Rusia. Grupa E, cea din care face parte România, a fost descrisa ca fiind una extrem de dificilă, cu Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia și Kazahstan: „O grupă în niciun caz facilă. Danemarca este puternică, Polonia este în creștere și Muntenegru este o echipă periculoasă. Armenia și Kazahstan sunt două echipe care au și ele resurse”, a declarat Cornel Dinu imediat după tragerea la sorți.
Cum jucătorii de bază ai Românei fie se accidentează, fie nu prind minute suficiente la echipele de club din străinătate, fie se transferă în campionate în care este dificilă monitorizarea lor de către cei din staff-ul naționalei, selecționerul Anghel Iordănescu pare că va fi nevoit să apeleze la câțiva dintre jucătorii care au fost numiți, în ultima perioadă, „cu potențial”.
ProSport vă prezintă șase jucători care și-ar putea face debutul la națională în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018.
• George Pușcaș, atacant Inter Milano, 19 ani
Pușcaș este unul dintre favoriții lui Viorel Moldovan, secundul lui Iordănescu la națională. Atacantul în vârstă de 19 ani a fost la un pas să debuteze pentru echipa mare la finalul lui 2014, în „dubla” cu Irlanda de Nord și Danemarca, dar selecționerul a mizat pe experiența altor jucători, pentru o mai bună clasare a naționalei în clasamentul FIFA.
Fotbalistul este lăudat constant pentru prestațiile sale de la naționala sub 21 de ani, dar și de către oficialii lui Inter Milano, care văd în Pușcaș un atacant de viitor, motiv pentru care nu doresc să-l vândă cluburilor importante din Italia care au remarcat calitățile fotbalistului.
La finalul lui 2014, Viorel Moldovan a fost chestionat de reporterii ProSport în privința debutului la naționala mare al atacantului lui Inter, iar răspunsul acestuia a fost unul fără echivoc: „Pușcaș înscrie goluri pe bandă rulantă, iar eu sunt sigur că în viitor ne vom putea baza pe el la naționlă. Cred că a fost dezamăgit că nu a debutat până acum, dar asta nu înseamnă că nu o să îi vină rândul. Anghel Iordănescu a spus încă de la început că l-a chemat la lot pentru a vedea atmosfera de la naționala mare. Eu am mare încredere în el. O să devină un jucător important la echipa mare, trebuie doar să aibă răbdare”.
16 goluri a marcat Pușcaș pentru echipa a doua a lui Inter Milano în sezonul 2014-2015 3 goluri a înscris atacantul la naționala sub 21 de ani, în trei partide oficiale
• Dorin Rotariu, mijlocaș Dinamo, 19 ani
Mijlocașul dinamovist adus în urmă cu două sezoane de la Poli Timișoara a reușit să înscrie doar 11 goluri în cele 51 de meciuri în care a purtat tricoul alb-roșu, însă s-a dovedit a fi mai mereu o soluție ofensivă bună pentru oricare dintre antrenorii care au trecut prin Ștefan cel Mare în ultimii doi ani.
Datorită potențialului său, au fost vehiculate știri conform cărora Rotariu ar fi monitorizat de Manchester United sau Sporting Lisabona. Chiar și Steaua FCSB s-a interesat în urmă cu un sezon de serviciile mijlocașului de 19 ani.
Component de bază al echipei naționale sub 19 ani, Rotariu a făcut pasul spre cea antrenată în prezent de Cristi Dulca în sezonul 2014 – 2015. În ciuda inconstanței sale de pe teren, atât de la echipa de club, cât și de la naționalele de juniori, lui Rotariu i se prevede un viitor strălucit: „Dorin mi-a plăcut foarte mult, a progresat în ultimul timp. Dacă va continua într-un ritm constant, va ajunge la echipa națională”, declara Victor Pițurcă, fostul selecționer al României, în martie 2014.
Și Flavius Stoican, fostul antrenor al lui Dinamo, a împărtășit aceeași părere atunci când a fost întrebat de posibilitatea ca Rotariu să îmbrace tricoul naționalei mari a României: „Îmi dă o stare de spirit pozitivă, o stare de spirit care mă fac să cred că poate ajunge la echipa națională fără prea mari probleme”.
Rotariu a reușit să marcheze deja un gol la Dinamo, în sezonul 2015 – 2016, în meciul împotriva celor de la CS U Craiova, încheiat 1-0.
• Alexandru Mitriță, mijlocaș Pescara, 20 de ani
Mitriță a reușit să surprindă în Liga 1 în tricoul celor de la FC Viitorul. Viteza și tehnica mijlocașului au compensat pentru înălțimea sa, Mitriță măsurând doar 1,67 de metri. În campionatul intern, fotbalistul de 20 de ani a evoluat în 49 de partide, toate la echipa lui Gheorghe Hagi. A reușit să înscrie șase goluri și a oferit opt pase de gol. În sezonul trecut, a fost jucătorul din Liga 1 care a reușit cele mai multe driblinguri.
Pe 15 iulie, FC Viitorul anunța într-un comunicat de presă că se desparte de mijlocaș. Echipa Pescara, din liga secundă italiană, îl monitorizase pe mijlocaș încă de la începutul sezonului trecut, iar prestațiile sale i-au convins pe oficiali să ofere un milion de euro pentru transferul său.
Mitriță este un obișnuit al naționalei sub 21 de ani, fiind convocat constant de selecționerii reprezentativei. A marcat un gol în meciul împotriva reprezentativei similare a Islandei, în luna martie a acestui an, la debutul pe bancă al lui Dulca. Prestațiile bune ale lui Mitriță din ultimele două sezoane, atât la echipa de club, cât și la națională, l-au pus pe lista de transferuri ale lui CS U Craiova și Steaua. Primii s-au poticnit la suma de transfer, în timp ce Gigi Becali s-ar fi interpus transferului lui Mitriță la Steaua din cauza înălțimii prea mici a jucătorului.
„Visul meu e să ajung la echipa națională de seniori, dar pentru asta am mult de muncit. Aș vrea să joc la echipe mari, însă nu îmi va fi ușor”, a declarat Mitriță atunci când a fost întrebat despre echipa națională și planurile sale de viitor. Și Hagi l-a lăudat pe fostul său jucător: „Este un fotbalist foarte bune. Statisticile au arătat că este fotbalistul cu cel mai bun dribling din tur. Este un fotbalist de atac, care îți driblează ușor unu-doi adversari”, declara „Regele” la începutul anului 2015 despre Alexandru Mitriță.
6 meciuri a jucat Mitriță în UEFA Youth League pentru Steaua, în sezonul 2013 – 2014, reușind un gol cu Basel
• Vlad Dragomir, mijlocaș Arsenal, 16 ani
Vlad Dragomir a devenit un nume rezonant în fotbalul românesc la începutul acestei veri, când a reușit să se transfere de la ACS Poli Timișoara la Arsenal. Până atunci, puștiul de doar 16 ani era cunoscut pentru faptul că purta banderola de căpitan la fiecare meci al naționalei sub 16 ani.
Mijlocașul a devenit primul roman care a ajuns la Arsenal: „L-am propus acolo în urmă cu un an și jumătate, timp în care l-au monitorizat cu atenție. În opinia mea, Vlad este unul dintre cei mai talentați jucători din Europa în momentul de față”, declara impresarul Cătălin Sărmășan, cel care s-a ocupat îndeaproape de transferul puștiului din Liga 1 în Premier League. Vlad Dragomir a mai fost dorit în aceeași perioadă și de Inter Milano. CS U Craiova și Steaua.
Fotbalistul poate acoperi posturile de mijlocaș central și mijlocaș stânga și va evolua, iniția, pentru echipele de tineret ale lui Arsenal: „Mă bucur foarte mult pentru acest pas și sper să nu dezamăgesc pe nimeni. Oferta lui Arsenal mi s-a părut cea mai bună, am simțit că aici este locul meu. Într-un an sau doi vreau sa joc pentru prima echipă a lui Arsenal”, a declarat Vlad Dragomir pentru ProSport în momentul finalizării transferului său.
60 de minute a evoluat Dragomir în liga secundă sezonul trecut, în tricoul lui ACS Poli Timișoara
• Nicușor Stanciu, mijlocaș Steaua FCSB, 22 de an
Incontestabil talentat, debutul lui Nicușor Stanciu la națională a fost amânat până în prezent nu doar din cauza inconsistenței pe care a avut-o la echipa campioană, acolo unde era schimbat mai mereu în repriza secundă, ci mai ales din cauza atitudinii mijlocașului de 22 de ani. Cu 13 selecții la naționala sub 21 de ani, pentru care a marcat de trei ori, Nicușor Stanciu era văzut drept un fotbalist care va face rapid pasul spre echipa de seniori.
Totuși, comportamentul său a fost taxat de selecționeri, iar Viorel Moldovan a hotărât, la numirea sa pe banca tehnică a naționalei de tineret, să nu îl mai convoace pe Nicușor Stanciu, invocând întâi o accidentare care a inflamat spiritele oficialilor campioanei, apoi vârsta jucătorului, care nu mai intra în planul de reconstrucție al naționalei sub 21 de ani. În fapt, ce deranja era atitudinea lui Stanciu.
Mijlocașul stelist a fost motiv de ceartă între Reghecampf și Pițurcă, iar fostul selecționer a fost cel care a dezvăluit motivul pentru care, deși Stanciu reușește să devină un jucător din ce în ce mai bun la echipa de club, nu este convocat la echipa mare: „Dacă Stanciu are probleme la echipa națională de tineret, e greu să ajungă la echipa mare. Aveam încredere că va ajunge în scurt timp la un nivel ridicat, dar m-am înșelat. Am auzit că făcea mutre pe la tinere, că are aere”, a declarat Pițurcă în cadrul unei conferințe de presă, justificând absența lui Stanciu de la națională.
La începutul acestui an, Stanciu a fost convocat de Anghel Iordănescu pentru turneul în care au fost prezenți majoritatea jucătorilor valoroși din Liga 1. Mai departe, Stanciu nu s-a regăsit pe lista lui Iordănescu pentru meciurile oficiale din cadrul preliminariilor pentru Campionatul European din 2016 sau pentru vreun amical disputat de România.
Stanciu a reușit să marcheze pentru Steaua în meciul tur cu Trencin, din turul doi Champions League, încheiat cu scorul de 0-2 și este un jucător pe care Mirel Rădoi pare să se bazeze în acest sezon.
• Alexandru Tudorie, atacant Steaua FCSB, 19 ani
Tudorie este surpriza transferurilor din această vară, fiind dorit de Mirel Rădoi la echipa campioană și făcându-și apariția pe teren în postura de titular al Stelei. Venit de la Oțelul Galați, fosta campioană retrogradată în sezonul 2014 – 2015, atacantul a marcat 4 goluri în cele 27 de meciuri în Liga 1 anul trecut. Tudorie a evoluat doar la Oțelul în întreaga sa carieră.
Până să se transfere la Steaua, el a jucat în 51 de meciuri oficiale în toate competițiile și a marcat de șase ori. El face parte din lotul echipei naționale sub 21 de ani, pentru care nu a reușit încă sa înscrie niciun gol: „Sper să ajung alături de colegii mei în grupele UEFA Champions League. Sunt convins că Steaua va repeta performanțele sezonului trecut pe plan intern”, au fost primele declarații ale lui Tudorie imediat după semnarea contractului cu Steaua.
Atacantul a fost inclus pe lista UEFA Champions League de Rădoi, care pare să aibă încredere în atacantul care a înscris în remiza de pe Național Arena împotriva celor de la CFR Cluj, scor 1 – 1. Entuziasmul antrenorului Stelei nu a fost împărtășit de toată lumea, transferul lui Tudorie la Steaua aducându-i și critici lui Rădoi: „Deocamdata, Tudorie vine de la o echipă de la care a retrogradat și la care nu era nici măcar titular. Nici la echipa națională nu e titular. Nu e un vârf cu care Steaua să joace în Liga Campionilor„. Totuși, atacantul pare să fructifice aproape fiecare șansă care îi este oferită de Rădoi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER