Codrea: „Bunica zicea că ar fi marcat în locul meu”
Paul Codrea nu înțelege de ce lumea a dat uitării atât de repede egalurile cu Franța și Italia, iar pentru actuala generație a căzut din nou ghilotina: „Nu au valoare!”.
Cum vezi, la rece, parcursul de la Euro?
Eu zic că, una peste alta, am făcut un turneu bun, onorabil. Întotdeauna se poate mai mult, dar eu zic că este bine și cu aceste două puncte.
Te așteptai la asemenea reacții negative în țară din cauza eliminării?
Da, chiar mă așteptam. În România, de fiecare dată se întâmplă la fel. Când este un lucru bun, când se întâmplă ca România să câștige un meci important, toată lumea ne ridică în slăvi. Dar la o înfrângere importantă, sau chiar la una minoră, toți obișnuiesc să critice și apar tot felul de cunoscători ai fotbalului din toate colțurile.
Cum te afectează asta?
Suntem obișnuiți, ni se întâmplă și la echipele de cluburi, și la națională, dar doare puțin, pentru că am făcut tot ce a depins de noi. Doar acesta era și interesul nostru, și al suporterilor.
Ați plecat neînvinși din meciurile cu Italia și cu Franța, finalistele ultimului CM. Crezi că s-a uitat prea repede de ele, după înfrângerea cu Olanda?
Oamenii simpli au apreciat efortul nostru, chiar am primit multe felicitări pe stradă. Mă deranjează mai mult criticii din România… și sunt foarte mulți.
Dacă nu obțineam egalurile cu Franța și cu Italia?
Probabil am fi ieșit mai bine cu Olanda. Am fi pierdut și cu Olanda, aveam trei înfrângeri consecutive și nimeni nu ar fi zis nimic. Era o grupă imposibilă, „grupa morții”, era normal să fie așa. Dar am făcut două egaluri, lumea a sperat la foarte mult și dezamăgirea a și fost mai mare.
Se putea câștiga cu Olanda?
Teoretic, se putea câștiga, pe teren însă au demonstrat că au fost mult mai buni decât noi în acel meci. Acesta este fotbalul, au fost mai buni. Asta este singura explicație.
Dacă te-ai putea întoarce la meciul acela în minutul 44, cum ai șuta?
Nu știu… pe poartă. Normal că am încercat să dau gol.
Mama ta spunea că ai tras așa pentru că atunci când erai mic te antrenai la căpița cu fân…
Toată lumea mi-a vorbit despre ratarea din meciul cu Olanda. Până și bunică-mea, de 80 de ani, mi-a zis că ea dădea gol de acolo.
Faptul că Italia conducea v-a afectat?
Nu, nu are nicio legătură. Eram independenți de ei, dacă am fi câștigat, indiferent de ce făceau, eram calificați.
Lumea a spus că n-aveți valoare după meci.
Când ne-am calificat, aveam valoare. Când am ajuns la Euro și am făcut egal cu Franța am avut valoare, când am făcut egal și cu Italia am avut și mai mare valoare, iar după meciul cu Olanda nu am mai avut valoare. Eu nu mai înțeleg nimic, deci trei zile avem valoare, șapte nu avem, după aceea o luăm de la capăt. Să ne explice și nouă cei care ne dau valoarea cum o raportează, cum o analizează, ca să îmi dau seama dacă am sau nu valoare.
Dintre Italia și Franța, care ți s-a părut mai bună?
Italia. Totuși, este campioana mondială și s-a văzut. Franța are o echipă destul de bătrână, le lipsește un lider, chiar dacă îl au pe Ribery, care eu zic că nu se ridică la nivelul lui Zidane. Dar trebuie să facă și ei schimbul de generație.
Pe cine pariezi la câștigarea turneului?
§Pe Germania. Cred că va juca finala cu Italia.
Â
"La început, toată lumea considera că dacă venim cu niște înfrângeri onorabile totul va fi OK. Acum văd că nu mai este bine așa. Românul se schimbă cam repede
Paul Codrea" – mijlocaș România