Guvernele României, Serbiei, Bulgariei și Greciei au redactat un memorandum de înțelegere pentru constituirea Comitetului inițial de organizare, pentru depunerea unor candidaturi comune în vederea organizării Campionatului European din 2028 și a Cupei Mondiale din 2030.
Luni, la Sofia, a avut loc o reuniune a celor patru țări. În cadrul adunării a fost redactat și memorandumul. Din partea României au fost prezenți ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, președintele FRF, Răzvan Burleanu și consilierul premierului, Gheorghe Popescu.
„Proiectul de a avea o candidatură comună pentru o competiție de o asemenea anvergură este extrem de solicitant și, de ce să nu fim realiști, este și foarte dificil. La întâlnirea de astăzi am adunat toate datele și informațiile din cele patru părți și am făcut un pas înainte, pentru a realiza ce avem de făcut concret în următoarea perioadă. Cu siguranță un pas înainte este și memorandumul de înțelegere stabilit astăzi.
Peste puțin timp, prim-miniștrii noștri vor avea o nouă reuniune la nivel înalt și ar însemna mult ca la acea dată să le prezentăm progresul pe care l-am făcut. Vă asigur de toată cooperarea din partea țării mele și îmi exprim speranța că vom reuși să formăm o echipă puternică și capabilă să arate lumii că patru țări mici din Balcani pot să fie la același nivel cu alte forțe ale sportului mondial și la capitolul organizare, nu numai ca performanțe”, a spus, la final, ministrul Bogdan Matei.
Pentru turneul final din 2030 s-au înscris deja țările Uruguay, Argentina și Paraguay, care vor candida de asemenea la comun. În cursă ar mai putea intra, tot la comun, Algeria – Maroc – Tunisia, Coreea de Sud – Coreea de Nord – Japonia – China și Anglia – Scoția – Țara Galilor – Irlanda de Nord – Irlanda.
Ce spunea președintele FRF în luna noiembrie? „Ar trebui să ne uităm puțin la infrastructură. Dacă e să comparăm cu Mondialul găzduit de americani în 2026, vedem că peste 15 stadioane, din 23, au peste 69.000 de locuri. Astăzi, toate cele patru țări despre care vorbim, cred că au împreună doar 2-3 stadioane cu peste 50.000 de locuri. E mult mai important să ne ținem de 2020 și să investim în infrastructură, mai ales la juniori.”
Până la Cupa Mondială din 2030, România va fi una dintre țările care vor găzdui meciuri la EURO 2020. Arena Națională va găzdui patru partide, pe 14, 18, 22 și 29 iunie 2020. Dacă se califică, naționala României va juca cel puțin două meciuri la București. Stadioanele stabilite pentru antrenamentele echipelor sunt Arcul de Triumf, Ghencea și Giulești. După cum a anunțat Compania Națională de Investiții, proiectele sunt în graficul stabilit, există finanțarea, astfel încât termenul de dare în folosință a celor trei noi stadioane a fost fixat pentru 31 martie 2020. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrările, deoarece Gheorghe Popescu a spus recent că în ultimii trei ani nu s-a întâmplat nimic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER