Criză? Da, dar sunt peste noi! Analiză între economiile Greciei și României
Șase ani de recesiune și austeritate n-au reușit să înmoaie economia Greciei îndeajuns încât grecii să coboare la salariile sau la averea românilor. O analiză realizată de Ziarul Financiar
PIB-ul Greciei este de două ori și jumătate mai mare decât al României
Dacă la confruntările fotbalistice, cu 17 victorii și doar cinci înfrângeri, România este net superioară Greciei și prin urmare are cel puțin șanse egale în dubla barajului contând pentru CM de anul viitor din Brazilia, în cursa economiilor nici șase ani de criză severă, de recesiune adâncă și măsuri de austeritate dureroase după standardele occidentului nu au reușit să reducă simțitor avansul imens pe care Grecia îl are în fața României, cel puțin la PIB per capita, măsura bogăției unei țări. Iar toate semnalele arată că Grecia este pe cale să reaccelereze.
Grecia este țara europeană cel mai dur lovită de criză. Șase ani de recesiune au șters din economie aproape 25% și au adus rata șomajului la cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană, de peste 27,5%. Presat din exterior, guvernul a redus drastic cheltuielile și aparatul bugetar (60.000 de oameni dați afară între 2010 și 2011 și încă 150.000 în viitorul apropiat). Concedierile au suprimat cererea internă, firmele mici au falimentat, jucătorii mari din criză și revoltele sociale au speriat turiștii, iar economia s-a prăbușit. Spre comparație, în România șomajul nu depășește 8%. Cu toate acestea, PIB-ul per capita al Greciei este de două ori și jumătate mai mare decât cel al României, iar salariul minim lunar pe economie este de patru ori mai ridicat. Înainte de criză, Grecia era de trei ori mai bogată.
Membru protejat al zonei euro
Dar Grecia își revine, încet și sigur. „Acum nouă luni, sentimentul global era: Nu vreau să ating nimic din Grecia, nici măcar iaurt. Acum investitorii nu mai vor să vadă altceva decât Grecia. Este o piață ciudată, în care se investește într-o economie dezvoltată, deși cu probleme, care are așteptări de creștere de tipul unei piețe emergente, și cu o monedă puternică”, a declarat Anthimos Thomopoulos, director general adjunct la Piraeus Bank în Atena, citat de Bloomberg.
Există însă și voci ponderate. Nicholas Spiro, fondatorul Spiro Sovereign Strategy, se detașează de această frenezie și atenționează că încrederea investitorilor de bazează nu pe realitatea economică din Grecia, ci pe statutul țării de membru protejat al zonei euro.
8,31% este randamentul obligațiunilor Greciei cu scadența la zece ani, în scădere față de maximul de 33,7% atins în martie 2012. Randamentul similar al României este de 5,4%
Grecia își trage seva economică din istoria și frumusețea țării
Anul 2013 este extrem de benefic pentru turismul elen, cu creșteri semnificative ale indicatorilor cheie – Grecia a înregistrat până în vară 17,5 milioane de vizite, un număr record pentru această țară în care turismul are o pondere de 15% în economie, față de 4% în cazul României. În consecință, veniturile din turism ale Greciei au crescut cu aproape 14% în perioada ianuarie-august. De asemenea, rezervările pentru anul viitor sunt în creștere, turiștii fiind atrași de prețurile de criză.