Cu ei ne prezentăm la EURO? Analiza om cu om a fotbaliștilor care s-au făcut de râs cu Ucraina, dar care vor să reziste în fața Franței

România a fost umilită, în ciuda scorului strâns, în unicul meci amical „cu greutate” înaintea participării la EURO 2016. Naționala lui Anghel Iordănescu a pierdut cu 4-3 meciul cu Ucraina, echipă care a reușit să dezmembreze defensiva românilor în primele minute ale reprizei secunde. Echipa folosită a fost una în care, măcar teoretic, și-au găsit loc mai mulți dintre fotbaliștii care vor face parte din primul „11” cu care vom începe cu Franța, însă a fost inutil. 

Iată cum s-au prezentat la Torino, contra Ucrainei, o parte dintre fotbaliștii cu care ne vom prezenta la EURO 2016 peste doar câteva zile:

Ciprian Tătărușanu – I se pot imputa două goluri ale ucrainenilor. Primul, atunci când nu a ieșit la centrare și al treilea, atunci când nu a împins suficient în picioare la șutul lui Konoplyanka. Altfel, a eșuat în a scoate din haos defensiva în primele 15 minute ale reprizei secunde așa cum, de obicei, marii portari pot face.

Alexandru Mățel – A fost spulberat încă din primele minute în banda dreaptă de Konoplyanka. Fundașul dreapta de la Dinamo Zagreb a fost ridiculizat în prima repriză, atunci când Chiricheș s-a văzut în situația de a interveni la limită pentru a repara scăpările lui Mățel. Ofensiv a fost la fel de slab, centrările sale de pe dreapta fiind de cele mai multe ori plouate, fără țintă și fără forță, la îndemâna fundașilor ucraineni. Prestația a fost repetată în partea a doua, însă nu a mai ieșit în evidență pentru că toată apărarea a fost vraiște.

Vlad Chiricheș – Mult mai exact decât la partida cu RD Congo, însă cu mai puține apariții la finalizare. Fundașul lui Napoli a avut de lucru mai mult decât de obicei din cauza lui Mățel și a fost nevoit să intervină decisiv în fața lui Konoplyanka și, mai apoi, în fața lui Shevchuk. În repriza secundă a fost catastrofal. S-a complicat și a pierdut o minge care s-a transformat în gol, apoi a fost umilit printr-un dribling de Yarmolekno, fază la care ucrainenii au înscris din nou.

Dragoș Grigore – Mai bun decât Chiricheș, dacă asta poate să însemne ceva într-o defensivă care a primit patru goluri și mai putea primi, cu ușurință, măcar alte patru.

Steliano Filip – Show-ul i-a fost „furat” de Mățel, dar chiar și așa fundașul dinamovist a dat chix la singurele faze în care a fost solicitat. A fost depășit foarte ușor de Yarmolenko în minutul 42, însă ucraineanul a finalizat slab dintr-o poziție bună. La doar două minute după această fază, Filip a piedut ușor o minge, faza s-a mutat pe dreapta și centrarea a fost concretizată în gol.

Andrei Prepeliță – Nu s-a achitat suficient de bine de sarcinile defensive, fiind direct responsabil pentru chinul prin care a trecut Mățel încă din startul meciului. Cel mai probabil, mijlocașul lui Ludogoreț își dispută cu Ropotan postul de rezervă a cuplului Pintilii – Hoban, iar în comparație cu prestația fotbalistului de la Pandurii în meciul cu Congo, Prepeliță are un plus. 

Mihai Pintilii – A renunțat la desele intervenții la limită pe care le-a avut în meciurile precedente ale naționalei, semn că a avut o discuție pe această temă cu Iordănescu. A fost cel mai bun recuperator al României în acest meci și a asigurat partea lui de teren, chiar dacă ofensiv a fost aproape inexistent. Totuși, este unul dintre punctele fixe din primul „11” pe care Iordănescu îl gândește pentru meciul cu Franța.

Gabi Torje – A marcat un gol frumos, dar și util. Reușita lui Torje a venit într-un moment în care Ucraina presa careul lui Tătărușanu, golul reușind să echilibreze forțele din teren. Defensiv a fost inexistent, l-a lăsat pe Mățel să fie spulberat de Konoplyanka.

Lucian Sânmărtean – A arătat cine este „șeful” la centrul terenului încă din primele minute, atunci când l-a ridiculizat în dribling pe Zozulya. A continuat să fie periculos pentru fundașii adverși, însă a ales soluții foarte complicat de cele mai multe ori. Chiar dacă a făcut tribunele să îl aplaude în picioare, nu a reușit să fie omul cu pasa decisivă pentru vârf, așa cum a presupus postul pe care l-a jucat la Torino.

Bogdan Stancu – Una dintre cele mai palide apariții de pe teren, a reușit performanța să fie modest chiar și în prima repriză, atunci când România a jucat fotbal. În luptă cu Alexandru Chipciu pentru un post de titular, Stancu are un minus important și la capitolul risipă de efort în comparație cu stelistul. 

Claudiu Keșeru – Fără mari realizări, are totuși meritul că a fost altruist la faza golului lui Gabi Torje. Activ între fundașii ucraineni, atacantul lui Ludogoreț a scos inspirat mingea din careu pentru șutul lui Torje. Nu a mai existat în partea a doua a meciului, atunci când a fost schimbat cu Denis Alibec.

Au mai intrat:

Răzvan Raț – Mai bun decât Steliano Filip, dar constatarea nu este neapărat un compliment pentru fundașul stânga. 

Denis Alibec – A reușit să se remarce în ciuda faptului că a intrat pe teren într-un moment în care România era deja învinsă, umilită! Atacantul Astrei a înscris al doilea gol dintr-o lovitură liberă, cu „ajutorul” neinspiratului Piatov.

Alexandru Maxim – A intrat pe teren în locul unuia dintre puținii jucători care au mișcat ceva doar că să greșească penibil o minge care a dus la contraatacul de la golul patru al ucrainenilor. 

Adi Popa – Inexistent.

Ovidiu Hoban – Schimbare pentru statistică, mijlocașul nu a avut niciun impact în jocul naționalei. Nici defensiv, dar nici ofensiv.

Nicușor StanciuA intrat bine în joc și a marcat un gol frumos, dar și cu ajutorul neinspiratului Piatov. Rămâne unul dintre puținii români în formă.

Publicat: 30 05. 2016, 08:22
Actualizat: 30 05. 2016, 08:45