Cum ajungi să iei un gol la 8 minute! Cauzele dezastrului de la naționala U16
Oamenii implicați susțin că marea problemă a loturilor este legată de selecție, dar și de calitatea antrenorilor
Un meci la U 16 durează 80 de minute
Înfrângerea de miercuri cu Germania, scor 10-1, de la turneul amical din Irlanda, va intra în istorie drept cel mai rușinos eșec înregistrat vreodată de o națională de juniori a României. Până acum, recordul negativ era reprezentat de un meci cu Anglia din 2001, pe care juniorii născuți în 1984 l-au pierdut cu 8-1. ProSport prezintă motivele dezastrului.
Pasul 1: „Selecția este dubioasă!”
Momentan, discuția se poartă în jurul lotului U16, cel care, la Dublin, a reușit să primească 15 goluri în trei partide, printre care și umilitorul 10-1 cu Germania. Problema selecției este însă una care afectează, invariabil, toate loturile naționale. Oamenii implicați în fenomen explică: „Trebuie să privim jos, la baza piramidei, pentru că acolo este cheia problemei pe care o avem în prezent. Iar baza aceasta este reprezentată de antrenorii zonali, cei care cheamă copii din teritoriu la trialuri. Selecția lor este una îndoielnică! Am auzit de antrenori a căror preocupare este să nu selecționeze jucători de etnie rromă. Și nu pentru că ar avea ceva cu etnia, ci din cauza principiului «Oricum ăștia se însoară atunci când ar trebui să înceapă cu adevărat fotbalul»”.
Irlanda – România 0-1
Belgia – România 5-0
Germania – România 10-1
Selecția făcută pe alte criterii decât cele pur fotbalistice îi afectează și pe tinerii fotbaliști cu adevărat talentați. Ideea este nuanțată de un fost component al lotului U17 al naționalei, care, între timp, a și debutat în Liga I: „Pentru mine, loturile naționale nu au reprezentat o prioritate. Pentru că nu mă duceam cu plăcere. De cele mai multe ori, oamenii chemați nu sunt vârfurile generațiilor lor, ci fotbaliști forțați din cauza unor interese”.
Pasul 2: „Antrenori numiți pe prietenii!”
În 2010, FRF a scos la concurs posturile de antrenori pentru naționalele de juniori. Oamenii care și-au câștigat atunci dreptul de a pregăti aceste selecționate au dispărut însă după doar doi ani, deși rezultatele lor nu justificau o astfel de decizie. Apoi, federalii au renunțat la ideea unui concurs și au fost numiți antrenori care, spun alți tehnicieni, nu au pregătirea necesară pentru a ocupa o astfel de funcție. „Au fost numiți pe prietenii!”, e categoric Gabriel Manolache, cel care a format actualul lot U16. Cei care pregătesc în prezent loturile de juniori sunt: Florin Răducioiu (U15), Adrian Bumbescu (U16), Nicolae Ungureanu (U17) și Ionel Augustin (U18). În ochii multora, cooptarea ultimilor trei la naționalele de juniori este rodul prieteniei cu selecționerul Victor Pițurcă. Acesta neagă categoric: „Nu am nicio implicare în alegerea antrenorilor! Nu știu de unde aflați voi lucrurile astea”.
Pasul 3: Dezinteresul cluburilor
Echipele mari din Liga I au început să acorde o atenție din ce în ce mai mică unui segment fundamental în orice țară din vestul Europei: creșterea juniorilor. Steaua și-a închis Academia și funcționează, în prezent, cu numărul minim de grupe, cinci, în timp ce alte formații importante preferă o soluție de compromis prin care să fenteze procesul de licențiere. Acestea închiriază grupele de juniori obligatorii pentru obținerea licenței de la o Școală de fotbal particulară printr-un parteneriat și își refuză astfel șansa de a avea o pepinieră adevărată.
Este un rezultat îngrijorător, care ne așază lângă țări precum Luxemburg. Nu e vina cluburilor, ci a celor responsabili de lotul național
Paul Peniu, președinte Academia Hagi