După 3-0 în Kosovo și 3-1 acasă cu Lituania, naționala României mai are de disputat 4 partide în Liga Națiunilor până la final de noiembrie, când va avea loc tragerea la sorți a preliminarilor de Mondial. Drumul spre CM 2026 e strâns legat de această competiție, pentru că urnele tragerii la sorți vor fi alcătuite în baza clasamentului FIFA de la finalul grupelor Nations League. Așadar, rezultatele noastre cu Cipru (acasă și deplasare), Lituania (deplasare) și Kosovo (acasă) ne configurează traseul din preliminariile pentru visul tuturor românilor!
ProSport îți prezintă cum arată acum urnele pentru Mondial, după România – Lituania 3-1, și care ar fi grupa ideală, dar și cea infernală, pentru tricolorii lui Mircea Lucescu în drumul spre turneul final suprem găzduit de Mexic, SUA și Canada peste doi ani.
Totodată, pe baza situației la zi pe continent, cum se prefigurează un posibil baraj spre CM 2026 pentru noi, dacă nu vom reuși să câștigăm grupa preliminară. Baraj la care putem ajunge fie terminând pe locul 2 în grupa de preliminarii, fie terminând pe locul 1 în grupa de Liga Națiunilor și ocupând cu șansă una din cele 4 poziții de câștigătoare pe care UEFA le trimite din Nations League spre barajul CM 2026.
Preliminariile europene de Mondial vor însemna 12 grupe de câte patru și cinci echipe fiecare. Se joacă tur-retur, începând din primăvara anului viitor, iar locul 1 din fiecare grupă se califică la turneul final din Mexic, SUA și Canada.
Locul 2 din fiecare grupă merge la baraj unde se alătură 4 câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor care nu au terminat pe locurile 1-2 în preliminariile de Mondial.
La tragerea la sorți UEFA de la finele acestui an, toate naționalele de pe continent vor fi împărțite în 5 urne, primele patru conținând 12 formații fiecare, iar ultima fiind compusă din doar șase echipe.
La acest moment, cu 4 partide rămase de disputat pentru România în Liga Națiunilor, urnele ar arăta astfel, cu mențiunea că Rusia va rămâne aproape sigur în afara competiției și de data aceasta:
Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Italia, Croația, Germania, Elveția, Danemarca, Austria
Urna 2: Ucraina, Turcia, Polonia, Suedia, Țara Galilor, Ungaria, Serbia, Slovacia, România, Cehia, Scoția, Norvegia
Urna 3: Slovenia, Grecia, Irlanda, Finlanda, Albania, Georgia, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Irlanda de Nord, Bosnia-Herțegovina, Israel
Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Armenia, Belarus, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Lituania, Letonia, Insulele Feroe
Urna 5: Moldova, Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
Practic, doar o serie uluitoare de înfrângeri cu Cipru (tur-retur), Lituania (deplasare) și Kosovo (acasă), coroborată cu un parcurs excepțional al Cehiei, Scoției, Norvegiei, Sloveniei și Greciei, să spunem, ne-ar mai putea scoate din urna a doua la tragerea la sorți a preliminariilor de Mondial!
În acest context, grupa ideală pentru tricolorii lui Mircea Lucescu ar deveni, firește, una în care am avea cele mai mari șanse să ne batem chiar la locul 1, cel care duce direct la Mondial. Iată cum ar putea să arate grupa ideală:
Există, bineînțeles, și scenariul aflat la cealaltă extremitate. Unul în care am ajunge într-o grupă infernală, unde nici măcar locul 2, care duce 100% la barajul pentru Mondial, nu ar putea fi considerat în mod clar accesibil:
În oricare din variante, pe scenariul în care România nu va câștiga grupa preliminară pentru Mondial și nu va ajunge direct la turneul final, rămâne traseul prin baraj. Fie de pe locul 2 în grupa preliminară, fie prin câștigarea grupei de Liga Națiunilor în condițiile explicate la începutul analizei.
La cum se prezintă în acest moment urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor UEFA pentru CM 2026, dacă toate celelalalte 11 naționale din urna a doua vor termina în preliminarii în grupele lor pe poziția dată de ierarhia tragerii la sorți, adversara noastră în baraj poate constitui o provocare tare dificilă sau una cât de cât abordabilă, contra unor adversari cărora le-am făcu față recent.
România ar putea, în acest scenariu, să joace semifinala barajului, într-o singură manșă, fie împotriva unei naționale de evitat:
Fie împotriva unei reprezentative cu care s-ar putea, în teorie, bate de la egal la egal, ori chiar cu șanse considerabile de a merge mai departe:
Barajul pentru CM 2026 înseamnă 16 naționale (12 locuri 2 din preliminariile CM plus 4 câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor) împărțite în patru rute. Așadar, patru semifinale într-o singură manșă, apoi patru finale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER