Cum s-a născut Zidul Galben al naționalei: „De la jucătorii care au lăsat la Mogoșoaia jocurile video când am plecat spre EURO până la suporterul care efectiv se tăvălea în baltă de fericire”. FRF dezvăluie episoade fabuloase din culisele reîntoarcerii românilor alături de tricolori! EXCLUSIV
Anul 2024 a consfințit marea reîntoarcere a românilor alături de echipa națională. Un bilanț impresionant, care susține ceea ce se simte dincolo de cifre: afecțiune, intensitatea trăirii, unitate. În formă simbolică avem Zidul Galben, peluza configurată la EURO 2024 care a impresionat fotbalul mondial. Dar încă din toamna lui 2023 am avut aproape 50.000 de oameni în tribune la un meci cu Israel! Ce se află în spatele acestui proces?
ProSport a vorbit cu oamenii direct implicați din FRF în relația cu suporterii, a pus cap la cap mărturiile jucătorilor naționalei și ale lui Edi Iordănescu, selecționerul care a creat „Generația de Suflet”, analizând atent evoluția unui veritabil fenomen impresionant. Când și cum s-au întors românii spre națională? De ce și care sunt elementele care i-au făcut să trăiască iarăși la intensitate maximă și în proporții covârșitoare meciurile României?
Cum s-a născut Zidul Galben al naționalei
Trei factori decisivi se întrepătrund, deopotrivă emoțional și cinic, atunci când tragi linie și vezi că naționala României a ajuns să impresioneze o lume întreagă prin fanii ei la EURO 2024, să aibă mai mulți suporteri decât gazdele la un meci în deplasare din Liga Națiunilor și să strângă peste 45.000 de oameni pe stadion, la București, cu Cipru sau Kosovo!
Cronologic, e vorba de o schimbare de abordare din partea jucătorilor României. Care a început, clar, în mandatul Edi Iordănescu și a fost influențată de stilul și regulile acestuia. Iar această transformare ale cărei culise au fost dezvăluite aici în exclusivitate de ProSport are o dublă semnificație esențială când vorbim de reîntoarcerea românilor spre tricolori. Pentru că aceștia au revenit văzând sacrificiu, dăruire totală, atașament și patriotism, dar și pentru că aceste elemente au dus, firesc, la rezultate. Iar rezultatele sunt, cu siguranță, al doilea factor: cel care trece dinspre „poezie” spre concretețe.
Un 2-2 în Elveția aproape miraculos, smuls tocmai prin îndârjire și o mentalitate nouă, străină de renunțare. Calificare la EURO 2024 printr-o victorie cu Israel, deși ne trebuia doar un egal. Succes cu Elveția, pe „Arena Națională”, ca să câștigăm grupa, deși eram deja calificați. Apoi, vara entuziasmantă de la turneul final din Germania, când am câștigat o grupă de European cu Ucraina, Belgia și Slovacia. Mai departe, câștigarea grupei de Liga Națiunilor cu Mircea Lucescu. Rezultate care devin argumente-fapte. Și care îmbracă dăruirea de care vorbeam, primul factor, în armură spre sufletul românilor. O potențează.
Nu în ultimul rând, nici pe departe, o nouă experiență, proaspătă, firească, directă, pe care românii o au în raport cu naționala. Pe stadion și în afara acestuia. Prin tot ce face FRF, dar și prin alt efect al schimbării de abordare la nivelul jucătorilor. Fără ocolișuri: fără figuri, mai puțină „limbă de lemn”, naturalețe și chiar tupeu pozitiv când trebuie.
Dar de când s-a simțit, concret, că sunt toate premisele pentru a se declanșa această legătură impresionantă între suporteri și națională?
Criticile ca formă de dragoste și interes plus declicul meciului cu Israel de la București
Ne răspunde Alex Cândea, Event Manager FRF, practic omul care coordonează organizarea tuturor meciurilor naționalei, inclusiv zona de ticketing (în tricou alb, în imaginea de mai jos):
El este, de cele mai multe ori, prima interfață fizică pentru suporteri:
Când am pus în vânzare biletele pentru meciul cu Israel, din septembrie 2023, a simțit că urmează ceva uriaș. România venea după un egal în Elveția care a insuflat încredere și entuziasm. Cred că acel meci a fost momentul în care românii au început să creadă din nou: să creadă în jucători, în lupta lor până la ultimul minut și în șansa noastră reală de calificare la EURO. Iar atmosfera de la meciul cu Israel a fost incredibilă: Arena Națională arhiplină, cererea pentru bilete depășea cu mult capacitatea disponibilă. Sunt convins că am fi putut vinde încă 10-15.000 de bilete, dacă ar fi fost posibil”
Cătălin Popescu nu este doar, din 2022, ofițerul de presă al echipei naționale, ci și coordonatorul departamentului FRF care produce tot contentul dedicat suporterilor și gestionează relația cu aceștia prin intermediul rețelelor sociale și al celorlalte canale de comunicare dedicate tricolorilor. Interfața cu suporterii în online.
Anterior a lucrat în același departament federal, participând la EURO 2016, și a activat ca ofițer de presă al României U21, inclusiv la performanța record all-time al acesteia, semifinalele EURO 2019. Practic, generația lui Ianis Hagi, Alex Cicâldău, Florinel Coman, Dennis Man sau George Pușcaș a ajuns la „maturitatea tricoloră” alături de el.
Încă dinaintea poveștii EURO 2024 el spune că exista un potențial uriaș pentru revenirea românilor alături de națională și argumentează:
Având experiența EURO 2016 și EURO U21 din 2019, știam de la început că românii vor fi alături de echipa națională. Chiar și atunci când rezultatele nu au fost cele mai bune, am observat un interes constant din partea suporterilor. Chiar și criticile pe care le primeam erau semne ale acestui interes: un semn că echipa națională este mereu în atenția lor. Noi monitorizăm cu atenție conturile de social media, iar reach-ul și engagement-ul au fost ridicate și în acele momente mai dificile. Este evident că echipa națională nu poate fi ignorată: o iubești sau o critici, dar această critică vine tot dintr-o formă de dragoste. Dacă nu ți-ar păsa, nu ți-ai pierde timpul să scrii un comentariu negativ, de exemplu”
De la viralul cu autocarul spre românul care se tăvălea în baltă de fericire!
Pentru Cătălin există câteva episoade pe care acceptă să le dezvăluie azi, trăite alături de tricolori și de suporterii lor, relevante pentru afecțiunea românilor atât în online, cât și în viața reală. Să începem cu social media:
Interacțiunea cu suporterii ne-a oferit multe idei de comunicare și ne-a încurajat să ieșim din zona de confort, să arătăm și aspecte mai puțin cunoscute din interiorul echipei naționale. Un exemplu emoționant: au întâlnirile jucătorilor cu familiile, în cantonamentul de la EURO 2024. Momente intime și pline de emoție: Niță îngenuncheat, împletind codițe fetiței sale, Rațiu sărutându-și copila, Stanciu strângându-i mâna tatălui său, cu ochii în lacrimi, ori Drăguș plângând în hohote în timp ce își îmbrățișa fetițele”
Și nu sunt doar momente emoționante, ci și unele amuzante, dar cu la fel de multă intensitate:
De la celebra imagine cu autocarul la EURO 2016, devenită virală în forma creată de fani – lasă-l pe avarii, boss, că nu stăm mult -, am ajuns ca după calificarea din grupă la EURO 2024 să postăm noi doar o poză cu autocarul și să scriem – e iulie și încă e aici! Comentariile au fost savuroase, atât de intensă a devenit apropierea fanilor că puteam posta și imaginea unei frunze cred iar reacțiile ar fi fost copleșitoare. Suporterii au devenit parte din echipa națională, o unitate fantastică, plecată cred eu și de la unitatea arătată de tricolori pe teren, cu Ucraina”
Când trecem spre interacțiunea cu fanii din viața reală, Cătălin e pus în dificultate dar „deschide” un episod special:
Sunt atât de multe momente care m-au impresionat și emoționat… E greu să aleg între un suporter care a venit pe jos în Germania pentru echipa națională, fără să aibă unde să doarmă, și un tată care și-a vândut mașina doar pentru a-și aduce băiatul la un meci la EURO. Am trăit multe momente deosebite pe stadion, unele sunt imposibil de descris în cuvinte. După meciul cu Slovacia de la EURO 2024, când plecam de la stadion, am văzut că toți suporterii din tribune erau afară, ne așteptau. Abia am reușit să pornim cu autocarul. La ieșire din arenă se formase o baltă mare din cauza ploii, iar un român se tăvălea pur și simplu în apă de bucurie. Bucurie curată, maximă, când pur și simplu nu știi cum să te mai exprimi. A fost un moment care m-a marcat”
Scenă fabuloasă cu un jucător al naționalei: „Jos PlayStation, că avem treabă!”
Să revenim însă la cei trei factori, noul spirit al tricolorilor, rezultatele și experiența suporterilor la meciuri pentru a înțelege și de ce s-a produs totul. Pentru Cătălin Popescu, spiritul jucătorilor de azi este determinant așa că ne împărtășește o fază din intimitatea naționalei care poate fi simbolică pentru toată metamorfoza profundă din culise:
Suporterii vor să vadă jucători care dau totul, pentru că toți știm că nu toate meciurile pot fi câștigate. O dovadă: reacția românilor din tribune la finalul meciului cu Olanda de la EURO 2024. Nu știai ce echipă a câștigat acel meci! A fost un moment care m-a impresionat la plecarea de la Mogoșoaia spre Germania. Un jucător s-a urcat în mașina cu bagaje, a luat o valiză în care era un PlayStation și a dat-o jos, spunând tare – gata cu joaca, asta rămâne aici, mergem la EURO și avem treabă! Iar ceilalți coechipieri l-au urmat și au lăsat jocurile video acasă”
Cine a produs, întreținut și consolidat noul spirit?
Edi Iordănescu a avut meritul de a crea acest grup, a creat o familie a echipei naționale, nu doar în rândul jucătorilor. Apoi, în cadrul grupului, Nicolae Stanciu, alături de Răzvan Marin, Ianis Hagi și Andrei Burcă, a reușit să unească acești băieți. Iar asta fără ca Nicu să aibă un coleg de generație alături. I-am și spus: căpitanul fără generație!”
Culisele experienței tricolore pentru români
Rezultatele recente ale naționalei le știm toți, iar rolul lor în creșterea numărului de români pe stadioane și în fața televizoarelor la meciurile tricolorilor ține de evidență. Dar ce s-a schimbat în interacțiunea echipei naționale, ca instituție sportiv-afectivă, dacă vreți, cu românii?
Revenim la Alex Cândea, Event Manager FRF, și îl provocăm la un top 3 al elementelor-cheie din această zonă:
Comunicarea cu fanii e fresh, relaxată și orientată spre mai multe categorii de vârstă. Nu folosim tonul instituțional când vine vorba de națională. Suporterii îi descoperă pe jucători și dincolo de teren prin informații, materiale foto și video, deschiderea îi ține pe oameni aproape de națională și atunci o percep într-un mod personal și autentic. Apoi, experiența la stadion, înainte de meci, în timpul acestuia și după! Arena Fanilor la meciurile de acasă și toate activările de la EURO 2024, coordonate de echipa marketing FRF. Vii la stadion cu câteva ore înainte, atmosferă plăcută, varietate mare de activități interactive, trăiești zile și seri memorabile. Nu în ultimul rând, dialogul direct cu fanii. După fiecare meci le cerem feedback și încercăm să ținem cont de dorințele lor pentru partidele următoare. Prin ascultare activă și adaptare permanentă arătăm respectul nostru și construim o relație bazată pe încredere”
Iar Cătălin completează cu un alt proiect FRF care consideră că a avut un impact real în legătura profundă a românilor cu tricolorii: filmul „În inima Naționalei”. De ce?
Acolo, jucătorii se deschid publicului, până și eu am avut parte de surprize la interviurile cu tricolorii din film! Ai ocazia să îi cunoști așa cum sunt. Povești impresionante, foarte multă emoție. Descoperi oamenii din spatele tricoului de fotbalist. Înțelegi cu adevărat de ce se numește Generația de Suflet. Și simți, în același timp, că ea nu ar exista fără Zidul Galben. La fel cum Zidul Galben nu ar exista fără Generația de Suflet”
Credit foto principal: frf.ro