Daniel Pancu admite, înainte de România – Germania la U20: „Sunt jucători care în mod normal nu ar fi trebuit convocați, dar aștept progrese”
Daniel Pancu a debutat cu un eșec pe banca naționalei U 20 a României, 1-2, în Cehia, iar luni (ora 18), la Arad, are parte de un nou examen tare. „Tricolorii” născuți în anul 2002 și mai mici o întâlnesc pe Germania, care are – la rândul ei – un nou selecționer, pe Hannes Wolf (41 de ani), dar care a debutat cu un succes, 2-1 cu Polonia.
La prima vedere, diferența dintre cele două reprezentative pare foarte mare, iar Pancu are grijă să o sublinieze și cu 24 de ore înainte de testul de pe arena „Francisc Neuman”.
Practic, fostul atacant al naționalei mari recunoaște că prea puțini dintre jucătorii convocați de el chiar merită să reprezinte țara în momentul de față. Pe de altă parte, tot Pancu susține că selecționerii sunt „victimele” cluburilor, care nu le dau încredere fotbaliștilor tineri, fiindcă urmăresc rezultate imediate.
Daniel Pancu admite, înainte de România – Germania la U20: „Sunt jucători care în mod normal nu ar fi trebuit convocați, dar aștept progrese”
„Știți la fel de bine ca și mine că e un lot intermediar, iar principalul nostru obiectiv este să le dea posibilitatea unor jucători care – credem noi – vor face parte din următoarea generație la U 21. Scopul este să aibă niște jocuri foarte tari și chiar au pentru că în grupă oastră toți adversarii provin dintr-un fotbal mai evoluat decât cel românesc. Așadar, selecția este făcută în primul rând de cei de la U 21, iar al doilea ca prioritate e lotul U 19, care are jocuri oficiale în acest moment. În fine, la noi e o situație ciudată, pentru că niciodată nu te poți baza pe un nucleu de jucători, oricând pot fi selecționați la alte loturi.
Am parte de un lot fluctuant. Sunt jucători, gen Pantea sau Ianis Stoica, care acum 10 zile jucau într-un joc de competiție europeană, dar am și jucători de la Unirea Constanța, Concordia Chiajna sau Csikszereda, din Liga 2-a. Am jucători puțini care evoluează etapă de etapă la un nivel înalt, am șase-șapte jucători care în mod normal nu ar fi trebuit convocați pentru că nu au jocuri în picioare și aici se vede diferența între noi și adversari. Dacă ar fi o selecție corectă, cum ar trebui să fie la echipa națională tot timpul, adică să fie chemați jucătorii care joacă etapă de etapă, 80 % dintre ei ar fi din Liga a 2-a din România sau din diaspora, de la echipele primavera.
Gergely e la Liga a III-a din Ungaria, chiar dacă fac parte dintr-un club de primă Ligă, Pantea joacă la FCSB din când în când, Nicolas Popescu și Doru Andrei rezerve eterne la Voluntari, Andronache mai joacă uneori la Farul. Așadar, sunt jucători care în mod normal nu trebuiau să fie selecționați pentru că nu au ritm și jocuri în picioare, dar sunt jucători care cred eu reprezintă viitorul acestei echipe naționale la U 21. Asta e realitatea în acest moment, eu am avut o discuție corectă și sinceră cu ei, le-am spus că trebuie să facă cumva să-și convingă antrenorii să joace mai mult la echipele de club, cu toate că și noi avem talentul ăsta de a ne abandona tinerii jucători. E foarte clar că suntem la mâna cluburilor, pentru că noi nu putem face nimic.
Cluburile ar trebui să fie mai îndrăznețe, dar în același timp, știți foarte bine, că trăim într-o țară în care toată lumea vorbește despre rezultate, de rezultate pe termen scurt, iar presiunea este pe antrenori care nu au încredere, nu dau șanse tinerilor să se dezvolte. De exemplu, rar găsești un fundaș central printre titulari în primele două ligi, toată lumea folosește juniorii în benzi și mai puțin pe axul central. În același timp, se știe că bazinul nostru de selecție în România este unul redus, din păcate. În acest moment nu e posibil ca la un lot național să nu ai măcar 40 de jucători dintre care să alegi. Probabil că în următoarele săptămâni, luni, până la următoarea convocare, și în virtutea discuției cu avută la Federație cu domnul Mihai Stoichiță, antrenorii de la loturile naționale vor merge mult în diaspora, în Spania, Italia, Anglia, Germania, în special, pentru a ne mări acest bazin de selecție”, a declarat Daniel Pancu, care l-a schimbat la cârma naționalei U 20 pe Bogdan Lobonț.
„Au fost înfrângeri categorice, a trebuit să pregătesc jocul mai mult defensiv”
Totuși, pentru confruntarea de luni, contra nemților, selecționerul tinerilor „tricolori” încearcă să rămână optimist, cu toate că știe care în față un adversar de un alt calibru.
„Dacă vă uitați doar la rezultate la jocurile din deplasare, acele înfrângeri categorice, am plecat de la ideea defensivă, pe care eu unul nu că nu o iubesc, pentru că fotbalul are întotdeauna ai nevoie de echilibru și de două faze, dar a trebuit să pregătesc jocul mai mult defensiv. Apoi, sunt jucători pe care nu-i cunosc, acum îi învăț ușor, ușor. Cu excepția lui Ignat și Pănoiu, pe care i-am antrenat la Rapid, restul sunt noutăți pentru mine. În același rând, în același timp, am încercat și încerc în continuare să dau continuitate unui lot care a fost prezentă la un turneu final de campionat european. Ne vom afla în fața unui adversar cu bazinul de selecție mare, e foarte ciudat pentru că ei nu au fost la Euro U 19. Cu Polonia, în primul 11 au avut mulți jucători de 2002, dar cei care au intrat în minutul 73 și care au și decis partida, până la urmă, sunt din generația 2003, adică generația alor noștri, care au participat la un turneu final. Dar noi cam abandonăm acești jucători, nu au continuitate, nu au parte de încredere la cluburi la ei. Așadar, bazinul de selecție este infinit, mult mai mare ca noi. În această națională, ar mai fi putut să apară Louis Munteanu, Grameni, Pitu, Coubis și Drăgușin de la U 21, cinci jucători mari și lați, în schimb ei au întotdeauna variante. Tot ce sper e ca mâine să se vadă un progres în jocul nostru, pentru că am fost nemulțumit de multe aspecte în Cehia. Chiar astăzi am avut o discuție în privat cu patru-cinci jucători mai importanți și mi-au spus și ei că se cunosc mult mai bine, le-a fost și lor greu, unii au fost pentru prima dată împreună. Nu sunt lucruri ușor de reglat și între ei, am încercat să îi fac să socializeze, nu i-am pus în aceeași cameră jucătorii de la același club. Așadar, sper să se vadă un progres, nu știu cum se va termina jocul, dar din partea noastră, jucând acasă, vom încerca să punem cât mai multe probleme, să marcăm gol sau goluri”, a adăugat Daniel Pancu, care a anunțat și absența lui Andrei Anton.
A câștigat cu Poli Iași la Arad: „Sper ca Aradul să-mi poarte noroc, în schimb în Cehia am pierdut mereu”
Fostul atacant al celor de la Besiktas revine pe noua arenă din Arad, aici unde câștigase cu 3-2 împotriva UTA-ei din postura de tehnician al celor de la Poli Iași. „Într-adevăr, am câștigat un meci frumos la Arad. Sper să se păstreze tradiția, să-mi poarte noroc în continuare, pentru că, de exemplu, în Cehia, nu am avut deloc șansă. Acolo am pierdut 1-0 ca jucător, cu Beșiktaș în Champions League, am pierdut cu Sparta Praga, cu 2-1, în UEFA cu Slavia Praga am pierdut 1-0, iar acum cu naționala U 20 am pierdut cu 2-1. Așadar, patru jocuri disputate în Cehia pentru mine și toate au fost pierdute la un gol diferență, sper ca Aradul, în schimb, să-mi poarte noroc”, a mai punctat Pancu.
Wolf: „Va fi un amical contra României, dar nu se simte așa, vrem să câștigăm!”
Hannes Wolf (41 de ani) a antrenat-o pe Stuttgart, Hamburg, Genk sau „satelitul” Borussiei Dortmund înainte de a ajunge la naționala U20 a Germaniei, unde a debutat cu un succes. Totodată, Wolf a dat câteva nume importante de fotbaliști la care a trebuit să renunțe pentru jocurile cu Polonia și România.
„Acum trei zile am învins Polonia cu 2-1, la Munchen. A fost primul nostru meci la nivel U20 cu acest lot, sunt jucătorii promovați de la generația Under 19. Deja este fotbal profesionist, nu mai putem vorbi de juniori, sunt jucători care vor să confirme în Bundesliga. Va fi un amical contra României, dar nu se simte așa. E un meci important și vrem să îl câștigăm, dar știm că și ei vor dori să învingă pe teren propriu.
Este un stadion frumos aici, cu o suprafață de joc bună. Până la următoarele meciuri, în noiembrie, mai este destul de mult timp și dorim să profităm de fiecare situație pentru a câștiga. Sunt mulți jucători eligibili pentru această echipă care joacă deja la U21 sau chiar la naționala mare. Florian Wirtz, de la Bayer Leverkusen, Jamal Musiala, de la Bayern, Youssoufa Moukoko, de la Borussia Dortmund, Ansgar Knauff, de la Frankfurt sau Luca Netz de la Borussia Monchengladbach. Sunt doar câteva exemple care puteau fi cu noi acum, dar joacă mai sus deja”, a precizat selecționerul nemților.
Lotul României pentru jocul cu Germania:
PORTARI: Răzvan Sava (CFR Cluj), Alexandru Borbei (US Lecce / Italia), Aleksander Mitrovici (CSC 1599 Șelimbăr)
FUNDAȘI: Dan Sîrbu (Farul Constanța), Cristian Ignat (FC Rapid 1923), Botond Gergely (Zalaegerszegi / Ungaria), Anton Andrei (AC Torino / Italia), Alexandru Pantea (FCSB), Costin Amzăr (SC Dinamo 1948), Gabriel Buta (FC Unirea Dej), Ionuț Mitran (CSM Slatina)
MIJLOCAȘI: Ovidiu Perianu (FC Botoșani), Aurelian Ciuciulete (Unirea Constanța), Andrei Pandele (Unirea Constanța), Nicolas Popescu (FC Voluntari), Ștefan Pănoiu (FC Rapid 1923), Dragoș Iancu (FC Hermannstadt), Mario Bratu (ACS Petrolul 52), Doru Andrei (FC Voluntari)
ATACANȚI: Robert Mustacă (Concordia Chiajna), Ianis Stoica (FCSB), Toni Suciu (AFK Csikszereda), Luca Andronache (Farul Constanța)
Lotul Germaniei pentru meciul cu România
Portari: Tjark Ernst (Hertha), Felix Gebhardt (Hallescher), Jonas Urbig (FC Koln)
Jucători de câmp: Fisnik Asllani (Hoffenheim), Mehmet Can Aydin (Schalke 04), Maximilian Beier (Hannover 96), Tim Breithaupt (Karlsruhe), Kerim Calhanoglu (Schalke 04, vărul mijlocașului de la Inter Milano, Hakan Calhanoglu ), Jens Castrop (Nurnberg), Bambase Conte (TSG Hoffenheim), Marco John (Greuther Furth), Thomas Kastanaras (Stuttgart), Jamie Lawrence (Magdeburg), Tim Lemperle (FC Koln), Paul Nebel (Karlsruhe). Merlin Rohl (Freiburg), Lasse Rosenboom (Werder Bremen), Max Rosenfelder (Freiburg), Tan-Kenneth Jerico Schmidt (Freiburg), Christopher Scott (Antwerp), Erik Shuranov (Nurnberg), Jamil Siebert (Viktoria Koln), Robert Wagner (Freiburg).