Daniel Pancu spune despre România U20 că reflectă cel mai bine realitatea fotbalului românesc! De ce au ales „tricolorii”, de fapt, Aradul pentru „dubla” Italia – Polonia
Aradul a redevenit gazda naționalei sub 20 de ani a României, după ce mai disputase un amical aici la finalul lunii septembrie (0-1, cu Germania).
De această dată, Daniel Pancu își va vedea la lucru elevii împotriva selecționatelor similare ale Italiei (pe 17 noiembrie, ora 21, bilete AICI) și Poloniei (pe 21 noiembrie, ora 20, bilete AICI), în cadrul cadrul Elite League.
„Tricolorii” nu au încă niciun punct în această competiție.
Pancu: „Față prima convocare, am fost preocupat să iau jucători cu minute mai multe”
De voie, de nevoie, fostul atacant al naționalei a schimbat destul de mult la nivel de efectiv față de „dubla” Cehia – Germania și a explicat și de ce.
„La prima convocare am mizat mult pe jucătorii prezenți la Campionatul European din Slovacia din această vară, pentru că-i cunoșteam și credeam și cred în continuare că merită o șansă, chiar dacă mulți nu aveau minute, nu aveau ritm de joc. Am riscat mult pentru că jocurile sunt foarte grele în această grupă de elită. Dar, la această acțiune am urmărit să aduc mult mai mulți jucători care au minute, ritm de joc, chiar dacă mulți provin din Liga a 2-a, chiar și din Liga a 3-a, din România și Italia.
Apoi, au mai ieșit Gherghely, accidentat, să spunem, cu toate că joacă la Liga de Tineret, nu și în echipa de prima ligă de fotbal (n.a Zalaegerszegi – Ungaria), ci la Liga a 3-a. În aceeași situație e Ignat, Anton e accidentat, dar oricum cred că nu îl lăsa clubul Torino, Vita s-a accidentat ultima etapă. E o mare problemă la fundașii centrali, pentru că toți antrenorii din România preferă jucătorii sunt vârstă pe bandă, trebuie să joace undeva în zonele laterale.
Fundași dreapta găsești foarte mulți, fundași stânga găsești foarte mulți, lipsesc jucătorii din zona centrală, este mult mult mai greu. Așadar, am fost preocupat să iau jucători cu minute mai multe, iar ca al doilea obiectic, ca și joc, îmi propun să avem mai multe acțiuni ofensive și să călcăm mai mult careul advers, să reușim să punem și noi presiune pe adversar. Și spun asta, pentru că am suferit foarte mult din punctul ăsta de vedere, atât în Cehia, cât și la la Arad, cu Germania”, a spus Pancu.
„Selecționata sub 20 de ani reflectă cel mai bine realitatea fotbalului românesc”
Apoi, fostul internațional a făcut o comparație între naționala pe care o antrenează și adversarii ei, cu un atenție sporită asupra italienilor.
„Dacă există vreo echipă națională care să reflecte la modul obiectiv realitatea fotbalul românesc din acest moment, este această selecționată sub 20 de ani. Ea este atât de blamată, criticată, contestată, dar nu face decât să reflecta starea și bazinul, aria de selecție a fotbalului românesc. Același lucru se întâmplă și la nemți și la italieni și la polonezi, adică cei mai buni pasibili de a fi selecționați la această vârstă merg la U 21 sau U 19, doar că ei au de unde alege, tot timpul vin cu alții.
De exemplu, în Italia, Casadei a plecat la Chelsea, a jucat în vară contra României, a plecat pentru 25 de milioane, Volpato joacă etapă de etapă la Roma, deja au făcut pasul mai sus. Italia are 15 jucători în acest lot de 26 convocați care au fost la Euro, deci au mai întâlnit România. Sunt o echipă foarte omogenă, o echipă cu o idee clară de joc, cu o echipă care joacă ca una de club, pare că se antrenează zi de zi împreună”, mai susține Daniel Pancu.
„Aradul respiră fotbal, publicul a influențat mult atitudinea noastră”
Acesta și-a motivat și opțiunea pentru a doua oară într-un timp atât de scurt pentru orașul Arad, respectiv arena „Francisc Neuman”.
„Aradul este un oraș care respiră fotbal. Eu mi-am petrecut câțiva ani din copilăria mea aici pentru că toate convocările la lotul național UEFA 96 erau la Arad. Am făcut și două cantonamente la Moneasa, undeva în munte, am amintiri plăcute. Publicul este fantastic, iubește enorm fotbalul. Am fost bine primiți în oraș, felul în care se comportă oamenii cu noi, atmosfera pe care au făcut-o pe stadion la jocul cu Germania au fost extraordinare pentru noi. Această echipă națională nu era obișnuită cu astfel de atmosferă și cred că și publicul a influențat mult atitudinea noastră, modul în care s-au implicat jucătorii în jocuri și în antrenamente. Pentru că, dacă e să am un singur motiv de mulțumire legat de primele mele jocuri la echipa națională, această atitudine s-a simțit, jucătorii au dat totul, maximum din posibilitățile lor la la acel moment”, a completat selecționerul naționalei, care e convins că cel puțin un jucător de la U20 se va afla și în lotul tineretului la „europenele” de anul viitor din România și Georgia.
„Tricolorii” se antrenează la Lipova
Dar, până să simtă căldura suporterilor arădeni, mâine, tricolorii” vor fi răsfățați cu aplauze și încurajări de lipovani. Începând cu ora 16,30, România U20 se va antrena pe noua arenă a „șoimilor”, inaugurată în urmă cu două luni de zile. Intrarea spectatorilor e liberă.
Lotul României U20 pentru meciurile cu Italia și Polonia
PORTARI: Răzvan Sava (CFR Cluj), Denis Oncescu (SC Dinamo 1948), Paul Toroc (Ripensia Timișoara)
FUNDAȘI: Ionuț Mitran (CSM Slatina), Cristian Ignat (FC Rapid 1923), Matei Ilie (Padova / Italia), Sergiu Rimovecz (CSM Reșița), Costin Amzăr (SC Dinamo 1948), Sebastian Borza (Farul Constanța), Gabriel Buta (FC Unirea Dej), Denis Radu (Politehnica Timișoara)
MIJLOCAȘI: Ovidiu Perianu (FC Botoșani), Aurelian Ciuciulete (Unirea Constanța), Andrei Pandele (Unirea Constanța), Robert Filip (U.S. Alessandria / Italia), Luca Mihai (A.C. Trento / Italia), Mario Bratu (ACS Petrolul 52), Ahmed Bani (SC Dinamo 1948), Rareș Pop (UTA Arad), Alexandru Mogoș (Ripensia Timișoara)
ATACANȚI: Ianis Stoica (FCSB), Luca Andronache (Farul Constanța), Ionuț Cojocaru (Farul Constanța)
Lotul Italiei U20 pentru meciul cu România
Portari: Sebastiano Desplanches (Vicenza), Jacopo Sassi (Giugliano), Gioele Zacchi (Sassuolo);
Fundași: Filippo Fiumanò (Aquila Montevarchi), Alessandro Fontanarosa (Inter), Daniele Ghilardi (Mantova), Gabriele Mulazzi (Juventus), Luigi Palomba (Cagliari), Edoardo Pieragnolo (Sassuolo), Riccardo Turicchia (Juventus), Mattia Zanotti (Inter);
Mijlocași: Tommaso Baldanzi (Empoli), Duccio Degli Innocenti (Empoli), Giovanni Fabbian (Reggina), Giacomo Faticanti (Roma), Jacopo Fazzini (Empoli), Samuel Giovane (Ascoli), Cher Ndour (Benfica), Filippo Terracciano (Verona), Luciano Valente (Groningen), Antonio Vergara (Pro Vercelli);
Atacanți: Giuseppe Ambrosino di Bruttopilo (Como), Tommaso De Nipoti (Atalanta), Daniele Montevago (Sampdoria), Marco Nasti (Cosenza)