De unde am plecat cu Edi Iordănescu și unde rămânem. „N-am mai căutat telecomanda, ci inima”. Gabriel Berceanu despre situația naționalei cu informații din vestiar: „E momentul să se afle aceste lucruri!”. EXCLUSIV

De unde am plecat cu Edi Iordănescu și unde rămânem. „N-am mai căutat telecomanda, ci inima”. Gabriel Berceanu despre situația naționalei cu informații din vestiar: „E momentul să se afle aceste lucruri!”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

După 2 ani și 6 luni, contractul lui Edi Iordănescu pentru postul de selecționer al României a ajuns la final. Vor veni acum nenumărate bilanțuri statistice, de la numărul jucătorilor debutați de el la prima reprezentativă până la bornele atinse în acest mandat. De la grupa câștigată fără eșec în drum spre EURO 2024, până la câștigarea grupei de la turneul final, cu Belgia, Ucraina și Slovacia. Prin cea mai categorică victorie all-time a României la un turneu final, mondial sau european, acel 3-0 copleșitor cu Ucraina la Munchen…

Dar, dincolo de cifrele accesibile, ProSport îți prezintă acum în exclusivitate un altfel de bilanț al mandatului Edi Iordănescu. Unul compus din informații venite dinspre vestiarul naționalei, de la tricolori! De unde am plecat, unde am ajuns, de fapt, și cu ce rămânem după acești doi ani și jumătate cu Iordănescu selecționer, din perspectiva fotbaliștilor?

Când tatăl, când fratele, dar mereu aproape și dincolo de teren

Edi Iordănescu a construit un grup la echipa națională. E cel mai simplu de spus și chiar o spun toți românii acum, dar a fost poate cel mai greu de făcut. Unul din secretele reușitei vine din vestiar:

Noi am devenit o familie, o știe toată lumea, dar nu știu dacă poți să spui că Edi a fost tatăl sau fratele mai mare. A fost când așa, când așa, Tocmai asta a fost tare, că a știut mereu când să se lase aproape de noi, și când să ne ducă el unde trebuie. E momentul să se afle că pe cei mai mulți ne-a ajutat și la cluburi, s-a implicat total lângă cei care aveam probleme, chiar și personale, n-a fost o relație de simplu antrenor-jucător la lot. A fost o relație permanentă, ca să zic așa”

Cât despre „Generația de Suflet”, alt tricolor mărturisește că realitatea e mult mai complicată decât pare prin sintagma-simbol promovată de selecționer:

A contat mult nucleul de la EURO U21 din 2019, plus faptul că mulți ne cunoaștem din perioada în care fost colegi la Viitorul. Dar ce a reușit Edi și ne-a mirat și pe noi e cum a ne-a strângs la un loc deși venim, de fapt, din multe părți. Adică îi ai pe Stanciu, Alibec, Niță, Bancu, Mogoș, fiecare cu vârsta lui și nu toți apropiați înainte. Apoi ai Marius Marin, Rațiu, vin Racovițan, Bîrligea, multe zone diferite, vârste, și uite că am ajuns nu doar să ne înțelegem perfect, ci și să livrăm pe teren!”

Ce a transmis Edi Iordănescu, la propriu. „Fix asta era!”

Ceea ce le-a transmis efectiv Edi Iordănescu jucătorilor a fost esențial. De la discursurile motivaționale din vestiar, devenite deja celebre prin intermediul documentarului realizat de FRF, până la discuțiile individuale și de grup din cantonamente. Prin analiza adversarilor și pregătirea ședințelor de antrenament.

Când el vorbea de forța grupului, de valori și de alte lucruri din categoria asta, toată lumea râdea de noi. Dar noi chiar simțeam zi de zi că începem să creștem tocmai prin lucrurile astea. Cum se spune, era limbă de lemn până atunci, dar la noi devenea realitatea. La pregătirea meciurilor, marele avantaj a fost că a știut prezinte chiar ce trebuie. Cum e el, obsedat de detalii, de analiză, strângea atât de multe informații dar apoi ne dădea țintit lucrurile de care aveam nevoie. De atâtea ori am vorbit după meciuri: incredibil, uite, fix ce am lucrat, fix ce știam, fix ce soluții pregătisem!”

O altă nuanță importantă, din partea unui veteran al vestiarului tricolor:

„Am simțit de la început că va fi un drum greu dar un drum bun. Pentru că Edi, din prima a venit și a spus că e meritul lui Cosmin Contra, lui Mirel Rădoi, pentru lucrurile bune pe care le avem doar că trebuie să facem un salt, să trecem într-o etapă superioară. Nicio secundă n-a dat vina pe ce a fost în trecut, ba mai mult, mereu le-a scos în față meritele selecționerilor dinainte. La noi e cam rară treaba asta, e chestie de caracter”

Scut mereu, dar fără nicio „explozie”

Edi Iordănescu s-a pus permanent scut în fața jucătorilor, individual și ca echipă, indiferent de rezultatele de moment ale naționalei. A făcut-o public, ținându-și practic o promisiune pe care o făcuse de la bun început în fața tricolorilor. Asta i-a impresionat pe jucătorii naționalei și le-a câștigat recunoștința. Însă altceva i-ar fi lăsat mască:

„Normal că mergi altfel la luptă când vezi că mereu, dar mereu, el se pune scut în fața ta și la jigniri, și la atacuri, și la orice. Dar ce cred eu că a fost prea ușor trecut cu vederea e câte a putut să înghită și să accepte în acești ani fără să explodeze. Eu mă așteptam să iasă până la urmă în vreo conferință și să facă scandal, la câte s-au scris și spus la început. Dar uite că s-a ținut tare. Noi chiar vorbeam că poate se abține tocmai ca să nu ne facă nouă rău”

Să încheiem cu fotbalul, văzut din peluză, dincolo de cifre

Dincolo de mărturiile tricolorilor, în completare, câteva câștiguri fotbalistice evidente după cei doi ani și jumătate cu Edi Iordănescu selecționer. Nu la nivel de cifre, am stabilit că nu ne interesează asta acum și aici. Cumva, prin ochiul peluzei.

Întâi de toate, acceptând și norocul pe care și l-a atras prin curaj, Edi Iordănescu s-a consacrat drept un antrenor cu fler formidabil pe banca României, dublat de asumarea unor decizii grele. Câteva exemple relevante:

  • Titularizarea lui Horațiu Moldovan în poartă la momentul oportun și apoi titularizarea lui Florin Niță la EURO 2024
  • Utilizarea unui George Pușcaș fără cifre de eficiență și hulit public într-un meci decisiv cu Israel, în care a marcat pentru calificarea la EURO 2024
  • Utilizarea soluțiilor Mihăilă și Moruțan din postura de jucători veniți de pe bancă în momente-cheie ale partidelor, obținând enorm din această strategie în preliminarii
  • Decizia utilizării lui Denis Drăguș ca atacant central în echipa de start la debutul EURO 2024 pentru un 3-0, finalmente cu Ucraina

România și-a fixat un cuplu de stoperi Burcă-Drăgușin pe care Iordănescu l-a capacitat la maximum.

Fotbaliștii care nu jucau la cluburi din motive diferite au fost la națională, cu Iordănescu, la un nivel neașteptat de bun, fie constant, fie în momente decisive. Exemple: Rațiu, Ianis Hagi.

Iar tricolorii au renunțat la individualitate în teren și au funcționat ca rotițe eficiente. Vezi aportul defensiv al lui Florinel Coman. Suferința a devenit mod de lucru în teren iar rezultatul comun a bătut orice exercițiu steril de auto-promovare din partea jucătorilor

Ce am câștigat noi, românii din tribune, la final, în această vară? După aproape un deceniu n-am mai căutat telecomanda, ci inima. La imn.

Apoi, așa cum detaliam aici, am trăit cea mai diferență din istoria naționalei între performanța obținută și resursele avute la dispoziție.

Ce nu s-a putut cu Edi Iordănescu

După doi ani și jumătate, în ciuda parcursului de excepție, naționala României a rămas o echipă cu dificultăți în fața porții. Nu avem un atacant central golgheter, iar aici nu e vina lui Iordănescu, ci devine parcă un dat al fotbalului nostru. Nu avem eficiență și nici un registru amplu de mijloace prin care să transformăm în gol ceea ce, altminteri, am reușit să învățăm să producem.

Ne lipsește flerul decisivi, simțul reponsabilității transformat în concretețe pozitivă acolo, în fața porții. N-ai cum să nu te gândești, dincolo de preliminarii, ce s-ar fi întâmplat dacă Man, Mihăilă sau Rațiu, aproape de portarula advers, marcau la 0-1 cu Belgia. Sau dacă, în minutele bune de joc ale României cu Olanda, din start de meci, găseam drumul scurt spre gol. Poate nu se schimba nimic. Și totuși…

Top 5 replici ale lui Edi Iordănescu prin care s-a transformat naționala

În noiembrie 2023, ProSport dezvăluia AICI în exclusivitate episoadele incredibile care au dus la transformarea României dintr-o națională a amărăciunii într-o câștigătoare de grupă în drum spre EURO 2024. Acum, la final de mandat Edi Iordănescu, iată top 5 replici obținute de noi care rămân emblematice pentru parcursul naționalei din ultimii doi ani și jumătate:

  • „Disciplina și efortul nu se negociază aici! Organizare, seriozitate și nimic în afară de fotbal și de România!”
  • „Adio bisericuțe, adio nazuri! Crezi că ești de neînlocuit, nu joacă România fără tine? Nu avem, din păcate, astfel de jucători!”
  • „Inima și dăruirea sunt criterii de selecție. Nu există mari diferențe de valoare între mulți jucători. Naționala nu e piață să crească fals cotele!”
  • „Nu am nevoie de meteoriți de prin campionat, ci de caractere. Altruism, sacrificiu și familie vreau să văd! La EURO sa califică echipe, nu jucători”
  • „Dacă aveți pe jumătate încredere în voi câtă am eu, vom reuși! Mă pun scut oricând și oricum pentru voi și potențialul vostru”
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună infidelul când a dat cu ochii de ea
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună…
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut…
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am șanse la medalie”
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am…
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul în română
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul…
×