Deac a plecat în 2015 în Kazahstan, la Aktobe, iar după un an s-a transferat la Tobol. Spune ca a întâlnit o cultură total nouă, terenuri sintetice, unde „mingea sare ciudat”, deplasări de zeci de ore, dar și o stabilitate financiară și investiții în fotbal, cum nu sunt în România. Fostul internațional avertizează tricolorii asupra terenului și a efectului de seră creat de închiderea stadionului, dar și asupra calităților tehnice și atletice ale kazahilor.
Ciprian, cum e viața în Kazahstan? E bine. E destul de frig acum. Au scăzut mult temperaturile. Acum 10 zile erau 16-17 grade, acum sunt 2-3 grade, unde sunt eu. Am început să mă obișnuiesc, am învățat și limba, chiar dacă e destul de grea, încep să o înțeleg. Nu a fost ușor, dar când plătesc la zi… E foarte important acest lucru.
La ce să ne așteptăm de la meciul din seara asta? Eu sunt sigur că vom avea un meci greu, ținând cont că se joacă pe un teren sintetic foarte ciudat. Am jucat acolo și e greu de înțeles cum sare mingea, nu știi la ce să te aștepți. E mult sub nivelul terenului de la Chiajna. Dacă va fi frig, se va juca cu acoperișul tras și cred că vor fi 17 grade pe teren. E destul de greu, pentru că obosești repede și simți că nu poți respira.
Jucătorii lor cum sunt? De cine să ne temem? Sunt 4-5 jucători de la Astana, alții de la Kairat, care s-au învățat cu cupele europene, au învățat să joace meciuri tari. Au prins experiență. Pe teren propriu, Astana nu a pierdut niciun meci, în Champions League. Asta spune ceva. Cred că și alegerea terenului e o strategie a lor. Au terenul de la Kairat Almaty, care e de calitate excepțională, dar meciurile grele le joacă la Astana, pe sintetic. Sigur e strategie
Pe ce calități se bazează? Sunt foarte tehnici și aleargă foarte mult. Se aleargă mai mult, decât în România. Ei încă suferă la infrastructură. Terenurile nu sunt bune și cam toate echipele joacă pe sintetic când vine frigul. Din câte am vorbit cu un coleg care e la națională, ei au așteptări foarte mari de la această campanie. Au investit foarte mult în prime de meci, prime de calificare în califare.
„Se plătesc salarii și de 70 de mii de euro, pe lună”
Se investește și în fotbal… Peste tot în țară se investește. În fotbal, sunt câteva echipe care pot să plătească salarii de 50, 60, 70 de mii de euro pe lună. Vorbesc de Kairat, Astana și poate noi. Sun 4-5 echipe care pot să plătească mulți bani.
Ce buget are Astana, de exemplu? Undeva la 20 de milioane de euro. Cred că în 2-3 ani fotbalul va crește foarte mult aici. Aum au acceptat să joace cu 6 strănii și vor să mai adauge, iar acest lucru va crește nivelul. Vor veni străini tot mai buni.
Naționala cu Daum cum ți se pare? Am văzut meciul cu Armenia, un meci foarte bun, mi-a plăcut atitudinea, am văzut din primul minut o motivație, pe care n-am văzut-o de mult.
30 de ore cu trenul
Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? La început a fost destul de greu, dar te obișnuiești. Viața e diferită. Apoi au mai fost deplasările. În deplasări zburăm minim 3 ore. Am făcut și 30 de ore cu trenul.
Ai motive să regreți că ai plecat din România? Nu știu ce să spun. Nu am regretat, de obicei, deciziile pe care i-am luat. Trebuie să mă gândesc și la viața de după fotbal. Eu cred că fotbalul de aici e cel puțin la nivelul României și nu pot să zic că am făcut un pas înapoi. Iar financiar nu se compară.
Cum vezi Liga I de acolo? Nu am urmărit toate meciurile pentru că e diferență de 3 ore, dar am mai urmărit. Toată lumea vorbește că nu ne îndreptăm spre direcția bună, dar îmi place că vin mulți tineri din spate. Anii trecuți nimeni nu se gândea la tineri, toți se gândeau la performanțe. Acum e bine, e îmbucurător acest lucru.
CFR-ul cum ți se pare? CFR e foarte puternică. Nu că am jucat eu acolo, dar au un joc foarte plăcut, practică un joc frumos. Domnul Miriuță a făcut o trabă bună, am văzut calitățile sale în jocul CFR-ul.
Crezi că, în viitor, Kazahstanul va deveni atractiv pentru mai mulți fotbaliști români? Începe să devină. Am vorbit și cu Curtean, care e foarte fericit pentru alegere. E clar că orice jucător se gândește la viitorul său. Practic, după ce ne retragem începem o nouă viață.
Jucătorii naționalei au fost jefuiți la Astana. E un lucru care se mai întâmplă acolo? Sincer nu. E o surpriză pentru mine. Bine că știu, să am grijă când merg acolo (râde).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER