Ionuț Lupescu a fost cooptat în FIFA Task Force 2014, un comitet special înființat pentru a pune fotbalul la cale pentru Campionatul Mondial din Brazilia. Pentru prima dată în istorie, un oficial român poate pune umărul la modificarea și modernizarea celui mai important sport din lume.
Decizie istorică pentru fotbalul românesc! Directorul general al FRF, Ionuț Lupescu, va face parte dintr-o organizație a FIFA ce își propune să schimbe multe aspecte ale fotbalului până la Campionatul Mondial din 2014, din Brazilia. Reunit sub numele de FIFA Task Force 2014, comitetul va strânge o serie de minți luminate din toate ramurile forului mondial, dar și din cadrul UEFA. Scopul acestuia este unul extrem de clar: îmbunătățirea fotbalului în viitorii trei ani. Astfel, vor fi luate la puricat calendarul, modul de organizare a turneelor finale și chiar regulile de bază ale sportului.
Blatter e cel care decide
„Sfatul bătrânilor” pentru organizarea CM 2014 va fi prezidat de către marele Franz Beckenbauer, înființarea acestui comitet fiind opera președintelui FIFA, Sepp Blatter. FIFA Task Force 2014 se va întruni periodic pentru a studia toate aspectele fotbalului la zi, iar mai departe propunerile vor merge către Comitetul Executiv al forului mondial, care va decide dacă este cazul să pună în practică noile elemente.
„Îi port un respect deosebit lui Beckenbauer, mai ales că la Leverkusen am jucat pe postul care l-a făcut celebru, cel de libero, atrăgându-mi aceeași poreclă ca și a lui, «Kaiserul». Uneori, colegii îmi spuneau și Franz”, Ionuț Lupescu
„Patru schimbări pe meci”
Proba video pentru fazele litigioase, un calendar mai bun pentru echipele naționale și acceptarea unei înlocuiri în plus la meciurile care intră în prelungiri sunt trei dintre obiectivele lui Ionuț Lupescu în Task Force.
Care sunt propunerile pe care le vei susține în acest Task Force? În primul rând, voi insista să umblăm la calendarul competițional în raport cu echipele naționale. Acum putem face acțiuni cu loturile de seniori doar în august, noiembrie sau februarie. În august, campionatele sunt terminate, în noiembrie, jucătorii vin după tur, în februarie vin din vacanță. Voi propune să găsim soluții pentru meciuri amicale cuplate cu datele pentru meciurile oficiale, astfel încât să avem partide de pregătire și în octombrie sau în mai, de pildă. Apoi, voi milita pentru creșterea numărului de schimbări. Mai concret? Voi avansa ideea de a se efectua și a patra schimbare în meciurile cu prelungiri. În prelungiri, jucătorii sunt obosiți după 90 de minute și, zic eu, că se impune să se mai permită o schimbare.
Ce-și mai propune Task Force? Vom lucra mult pe partea de introducere a aparaturii ajutătoare pentru arbitri, mă refer aici la posibilitatea de a consulta înregistrarea TV pentru faze dubioase sau alte astfel de posibilități de perfecționare a acestui aspect din fotbal.
Marele „Kaiser”, campion mondial și ca jucător, și ca antrenor
Franz Beckenbauer (65 de ani) e unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria fotbalului german și mondial. Supranumit „Kaiserul” („Împăratul”), ca urmare a stilului său elegant de joc și a calităților sale de lider, Beckenbauer are în palmares două titluri de campion mondial, unul câștigat ca jucător (1974), altul din postura de antrenor (1990)! Deși a început la mijlocul terenului, „Kaiserul” Franz și-a câștigat renumele ca libero, fiind unul dintre cei care au „inventat” practic această poziție în fotbalul modern. A ajuns în „Hall of Fame”-ul fotbalului german după ce a strâns 103 selecții în naționala Germaniei Federale și trei participări la CM. Cariera sa e legată mai ales de Bayern München (1964-1977), echipă pe care a și antrenat-o (1994, 1996), ocupând ulterior și diverse funcții în cadrul clubului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER