DEZBATERE | Meciul cu Israel a fost câștigat după ce Contra a întinerit România cu 22 de ani, prin schimbările făcute după minutul 60. Întinerim naționala sau convocăm jucătorii în formă, indiferent de vârstă?
România a debutat fericit în 2018. Selecționata lui Cosmin Contra a învins Israelul cu 2-1, într-un meci amical disputat la Netanya, partidă în care românii au revenit după ce au fost conduși cu 1-0. În ciuda victoriei, mulți dintre microbiștii români au remarcat faptul că selecționerul a prezentat pe gazonul perfect din Israel un prim „11” alcătuit din fotbaliști cu experiență, spre final de carieră, în ciuda faptului că lotul convocat pentru „dubla” cu Israel și cu Suedia oferea și alte variante.
Vârsta jucătorilor care au început meciul cu Israel:
Niță (31 ani) – Benzar (26 ani), Dr. Grigore (31 ani), Săpunaru (34 ani), Bancu (25 ani) – Pintilii (33 ani), R. Marin (22 ani) – C. Deac (32 ani), Budescu (29 ani), Grozav (27 ani) – Keșeru (31 ani)
Astfel, media de vârstă a naționalei României a fost una extrem de ridicată, de peste 29 de ani
Discuția din jurul modului în care trebuie să arate o echipă națională a cunoscut, în ultimii ani, două direcții complet diferite. Fotbalul românesc are specialiști care merg pe ideaa întineririi, dar și oameni care subliniază nevoia de convocare a celor mai în formă jucători, indiferent de vârsta acestora.
Discursuri în favoarea întineririi:
Încă de acum opt ani, atunci când Răzvan Lucescu era selecționerul României, politica de selecție a fost analizată într-o astfel de manieră. „România întârzie prea mult întinerirea echipei. Cu tot respectul pentru Mara și Dănciulescu, jucători de valoare, dar ce mai pot ei să aducă la echipa națională?„, spunea Emerich Ienei despre fotbaliștii care, la acel moment, aveau 32, respectiv 33 de ani. Mai recent, neamțul Christoph Daum vorbea despre nevoia întineririi. „Trebuie să construim, dar să ținem cont că jucătorii tineri au nevoie de timp. Vom folosi tineri și ne concentrăm pentru campionatul european din 2020„, spunea fostul selecționer într-un moment în care România nu ratase încă efortul de a se califica la Campionatul Mondial din Rusia.
Nici Cosmin Contra nu a avut un discurs departe de ideea de întinerire. La finalul anului trecut, selecționerul își anunța deschis planurile pentru 2018. „Sigur vor apărea jucători de la naționala de tineret, poate și de la U19 dacă nu se vor califica la Campionatul European. Vorbesc despre Moruțan și despre Vlad Dragomir. Pot evolua fără probleme la echipa mare„.
Discursuri în favoarea convocării jucătorilor în formă:
La fel de multă logică au și declarațiile celor care subliniază nevoia de a aduce la echipa națională cei mai în formă fotbaliști pe care România îi are în momentul de față, indiferent de vârsta lor. „La echipa națională nu există reconstrucție. Ești obligat să iei cel mai bun jucător indiferent de vârsta lui pentru că tu ai nevoie de calificare imediată. Reconstrucția este o păcăleală la echipa națională„, a spus Marius Stan, fostl conducător al Oțelului Galați. Ideea a fost promovată cu argumente încă de acum nouă ani, atunci când Mihai Stoica, conducătorul Unirii Urziceni, critica metodele lui Victor Pițurcă: „Nu există reconstrucție la echipa națională. La reprezentativă trebuie să vină mereu cei mai în formă jucători, e nevoie de un permanent proces de reconstrucție. Nu contează vârsta, ci valoarea și inspirația antrenorului. Poți să ai 20, 24, 28 sau 32 de ani, important e să poți face față la nivelul impus de reprezentativă. Unii fotbaliști care nu au nici o selecție pot reprezenta în anumite momente soluții mai bune decât cei cu 50 de apariții în echipa națională„.
Realitatea trăită de Cosmin Contra
În jocul împotriva Israelului, Cosmin Contra a făcut o mutare care a schimbat complet fața jocului. Începând cu minutul 61, selecționerul a făcut schimbări care au întors jocul în favoarea noastră, cei introduși pe teren reușind să facă în mod clar diferența. Primul gol a fost marcat de Nicolae Stanciu cu un șut de la distanță, în timp ce reușita victoriei a venit după o pasă de geniu a lui Alexandru Mitriță la George Țucudean.
În ideea expusă mai sus, din minutul 60 Cosmin Contra a „întinerit” echipa națională. Introducerile lui Chipciu, Stanciu, Mitriță, Țucudean și Anton au însemnat reducerea mediei de vârstă de la peste 29 de ani la peste 27 de ani. O națională care, în total, a devenit mai tânără cu 22 de ani. Însă mai important este faptul că revirimentul vizibil, adică cel afișat de naționala României de la mijloc în sus, a fost posibil după ce Contra a schimbat mijlocașii ofensivi și vârful de atac cu fotbaliști sensibil mai tineri.
Vârsta jucătorilor care au terminat meciul cu Israel:
Niță (31 ani) – Benzar (26 ani), Dr. Grigore (31 ani), Săpunaru (34 ani), Bancu (25 ani) – Anton (27 ani), Cicâldău (21 ani) – Chipciu (29 ani), Stanciu (25 ani), Mitriță (23 ani) – Țucudean (27 ani)
ProSport te provoacă la o dezbatere: Întinerim echipa națională sau păstrăm ideea convocării fotbaliștilor în formă, indiferent de vârstă?