În holul unui mall de la marginea Bucureștiului, Viorel Moldovan pășește destul de apăsat ignorând privirile oamenilor care îl recunosc. E obișnuit! Până acum, lumea îl privea cu simpatie. E totuși omul care acum 16 ani a învins Anglia la Mondial. Acum, Moldogol de odinioară e încărcat de ploaia de goluri încasate la Magdeburg. În fața lui stau reporterii care încearcă să afle cum a pierdut România în Germania cu 8-0. Mulți antrenori ar fi evitat o întâlnire cu presa după o astfel de înfrângere, chiar și în fața Germaniei. Nu și Viorel Moldovan. Selecționerul U21 a răspuns destul de prompt la invitația ProSport de a discuta despre unul dintre cele mai umilitoare rezultate din istoria echipelor naționale. Nu doar că a acceptat să vorbească despre eșec, dar a analizat în profunzime metehnele tânărului fotbalist român. Și pentru că doar o analiză nu spală rușinea, Moldovan a venit cu propuneri pentru a rezolva problemele. Singura rugăminte a selecționerului U21 este să avem răbdare: „Abia peste zece ani poate o să culegem roadele!”. Va avea însă timpul răbdare cu Moldovan?
„Am fost în contratimp tot timpul”
Domnule Moldovan, începem tare, ca un gol în secunda 24 (n.r – Germania a deschis scorul cu România după doar 24 de secunde). V-ați gândit să demisionați? (zâmbește, apoi se încruntă) De ce? Am treabă de făcut. Am avut un început pozitiv, câștigând cu Italia, câștigând cu Muntenegru, dar în mai puțin de o săptămână am bătut toate recordurile, și alea pozitive, și alea negative. După ce am întors scorul cu Muntenegru, a venit acest dezastru din Germania, un scor care încă nu știu dacă e mare sau mic având în vedere ce s-a întâmplat pe teren.
Cine… (îl întrerupe pe reporter) Îmi asum acest rezultat. S-a consumat foarte multă energie mentală și fizică cu Muntenegru, am știut că va fi greu să îi refac pe băieți. Mulți dintre ei suferă din punct de vedere fizic pentru că joacă prea puțin sau deloc la echipele lor de club. Un meci îl duc din elan și dorință, dar după patru zile nu am mai avut prospețime, agresivitate, lucruri care îți trebuie când joci cu Germania.
Cine ar trebui să își mai asume acest eșec? Dacă intrăm în detalii și discutăm de alte aspecte, pe care nu știu dacă vreau să le dezvolt, ar fi multe de spus. Ideea e că se știu detaliile fotbalului românesc, problemele cu care ne confruntăm vizavi de sectorul juvenil, de dezvoltarea fotbalului. În momentul de față ăsta este nivelul. Un pas bun ar fi bine să ajungem cel puțin la 25% din potențialul Germaniei. Rămân un fan al fotbalului german pe viață, un fotbal după care mă voi ghida. Vreau să ajungem la nivelul lor și modul lor de a munci. Sunt mulți factori care au adus la acest eșec. Până la urmă mi-l asum, dar am avut jucători născuți în ’94, ’95, ’96 sau ’97. Acești băieți au arătat că au potențial, eu am încredere în ei.
Ce s-a întâmplat mai exact? Ceea ce am pregătit din punct de vedere tactic nu am apucat să aplicăm. Știam că vom avea un adversar care dezvoltă jocul de la portar. Am căutat manevre pentru a bloca jocul lor, gândindu-mă că nu mă pot retrage deliberat. Nu voiam să fiu sufocat și înghesuit. Acum văd că, indiferent ce strategie abordam, ne era foarte greu. Nu am putut să îi prindem, eram în contratimp tot timpul.
Viorel Moldovan, pe vremea când fotbaliștii români încă îi mai puteau lăsa pe nemți pe călcâie. Imagine din meciul România – Germania, 1-1, de la Euro 2000, în care Moldovan a marcat
Dar… (îl întrerupe din nou pe reporter) Am făcut o selecție justă, corectă, având în vedere potențialul nostru. Știu că unii nu joacă sau joacă prea puțin. Culegem roadele a ceea ce s-a semănat în fotbalul românesc în trecut. Vorbim de talentul nostru, avem copii talentați, dar nu e suficient. Avem probleme enorme la mentalitate. Copiii cresc într-un mediu nesănătos. Nu vreau să vorbesc de viața lor de acasă, nu vreau să dau vina pe nimeni, dar sunt factori care influențează negativ. Ideea e că antrenorul e mereu vinovat. Eu sunt liniștit că am făcut tot ce puteam pentru a veni cu un rezultat bun. Eu nu îi pot cere jucătorului să facă pasul în spate. Trebuie să îi cultiv jucătorului dorința de a juca fotbal total, dar sunt carențe mari. Din păcate, ei vin cu aceste carențe însușite și e greu să se mai debaraseze de ele.
Dacă lor le e greu să se debaraseze de ele, dumneavoastră vă este greu să renunțați la ei? Da! Și ce facem?
Căutăm alții… Unde îi căutăm? Ce competiții avem?! Eu sunt de acord că trebuie să caut. Sunt cu ochii peste tot, chiar și în străinătate. O să mă deplasez pentru că am niște contacte în Germania și avem niște jucători de 19-20 de ani care joacă la echipele secunde ale cluburilor și au altă școală. Dar competiția noastră ce ne oferă? Ce forță are competiția noastră? Cât joacă acești copii?
Să ne mai așteptăm la astfel de rezultate? Nu! Nu cred! Trebuie să ne uităm și cu cine se întâmplă astfel de rezultate. Noi suntem în altă lume. Eu trebuie să fiu pozitiv și să transmit acest lucru.
(întrerupe discuția pentru că primește un telefon)
Unde eram? La rezultate. Așadar, noi trebuie să analizăm cu cine am jucat. Noi nu avem nimic în comun cu fotbalul, chiar nu avem. Serios!
„Noi spunem că fotbalistul român e tehnic! Nu este!”
În 2000, noi am făcut 1-1 cu Germania la Euro, iar rezultatul era normal. 14 ani mai târziu luăm bătaie 10-1 la U16 și 8-0 la U21. Germania este la un nivel supersonic. Problema este că noi ne comparăm cu ei. Când au coborât ei din autocar înainte de meci am rămas impresionat de staff-ul lor. Prima dată au coborât vreo 25 de persoane care au cărat toate cele. Au de toate! Maseuri, preparatori, doctori, tehnicieni, de toate! Nu avem cum să ne comparăm cu ei. Sunt de acord că e rușinos că ne-au bătut așa, dar nu există comparație între noi și ei. Nu știu când o să ajungem măcar la 25% din ce au ei acum.
Câte ne lipsesc? Păi, ei au făcut baze de formare, centre de formare. Noi de ce nu putem face asta? Cine a fost înainte? Ce s-a făcut pentru tineri? Nu mai vorbesc de mediul în care cresc jucătorii, de influența negativă pe care o au chiar părinții, impresarii, conducătorii asupra lor. Cum scoate unul capul, îi umflă prea mult, le dă altă dimensiune. Eu îmi asum eșecul, dar repet, sunt mulți factori care ne-au adus aici. Noi abia în zece ani putem ajunge să culegem roadele.
A început măcar munca asta? Păi, a început! Eu sper că a început, de fapt. Eu îmi fac treaba aici. Sunt cu ochii pe Divizivia B, dar nivelul este slab, slab, foarte slab. Jucătorii n-au o bază, nu au o formare. Din punct de vedere tactic, noi pierdem timp să implementăm chestii de bază. Un jucător nu știe să dubleze, să stea în teren. Nu mai vorbim de aspectul tehnic. Noi spunem că jucătorul român e tehnic. Nu este! Are o tehnicitate statică, care nu are legătură cu fotbalul modern. Acum 20 de ani era mai bun, dar acum ai nevoie de tehnică în regim de viteză, tehnică de joc. Germanul are asta! Noi încă avem nevoie de zece mii de atingeri până să construim. Cărăm mingea aiurea, nu jucăm just, suntem fricoși, dar la antrenament suntem senzaționali.
De ce în meci nu mai suntem? Din cauza psihicului! La antrenament vezi lucruri extraordinare, dar când vine meciul apare presiunea de la public, presă. Avem probleme și de personalitate. Ei au personalitate, dar unde? În afara terenului. Acolo nu mă interesează. Eu vreau să o văd în joc. Când joci cu Germania să arați că te poți bate cu el. Chiar dacă tu crezi că el e mai bun ca tine, tu trebuie să alergi de trei ori mai mult, să fii super pregătit.
„Dacă nemții simt miros de sânge, te mănâncă!”
De câte ori ați pierdut cu 8-0? E prima dată! Nu-mi aduc aminte la juniori, dar nu mai contează.
Victorii cu 8-0? Eh, au mai fost cu 7-0. Nu contează asta. Ideea e că pierzi, diferența e enormă. Eu știam că va fi greu, dar nu mă așteptam la un asemenea scor. Mă gândeam că putem pierde, dar la o diferență rezonabilă.
Totuși… Hai să îți explic clar! La antrenamentul de dimineață înaintea jocului, când am făcut antrenament tactic, am recapitulat ce trebuie să facem. Unii jucători, ca să vedeți unde e mentalitatea, îmi spuneau: „Nu știu dacă putem să îi prindem așa pentru că trebuie să alergăm mai mult”. Da, așa este! Trebuie să alergi enorm cu Germania pentru că ei dacă simt miros de sânge, te mănâncă!
I s-a întâmplat și Braziliei… (zâmbește) Da, asta e oarecum consolarea mea.
Vă mai salvează… Eh, mă salvează… (râde) Ideea e că trebuie să mănânci jar cu Germania. Poți să îi prinzi, dar trebuie să rupi brazda.
Prin câte stări ați trecut în timpul meciului? Aoleu! (duce mâna la frunte în semn de durere) Mă uitam la tabela de marcaj, mă uitam la timp și mă gândeam cum să se termine mai repede. La pauză aș fi oprit meciul. Poate era mai bine să nu ne prezentăm, pierdeam 3-0 și economiseam și banii Federației. Am trecut prin o grămadă de stări, dar cel mai greu e când vezi neputința.
Ați revăzut meciul? Da, l-am revăzut!
„Sunt unii superficiali la națională, dar sita va cerne!”
În minutul 90, Filip a ratat o respingere în poziție de ultim apărător și un atacant german a tras peste poartă, singur cu Brănescu. Antrenorul germanilor mușca din pumn din acest motiv. Da, ăsta e neamțul! Când simte miros de sânge… nu te iartă. După ce a marcat Hoffman al doilea gol, mă uitam la atitudinea și expresia lor. Începeam noi de la centru și el deja urla „Jawohl! Jawohl! Weite! Weite!”, adică „Înainte! Înainte!”. Deci noi cu cine ne comparăm până la urmă? Trebuie să cultivăm o astfel de mentalitate încă de la sectorul juvenil. Vorbim de Germania care a fost aproape să cucerească Rusia. E o putere, o forță.
Ați simțit că sunt jucători care nu sunt chiar atât de interesați să vină la naționala U21? Sunt unii mai superficiali și le-am atras atenția. Sita va cerne! Mă edific acum vizavi de anumite elemente. O să căutăm mereu alții! Vreau muncitori, oameni care să rupă brazda când pleacă de pe loc. Talentul îl ai, dar talentul fără muncă este egal cu zero. Mulți au fost talentați și s-au pierdut în fotbal, dar și în viață. E mai bine poate că s-a întâmplat acum pentru că putem să ne analizăm și apoi să o luăm de la capăt.
Cum îi putem da fotbalistului român tânăr senzația de bucurie de a veni la națională? Avem senzația că acești jucători vin ușor dezinteresați… E posibil să fie așa. Aceste lucruri se întâmplă din cauza educației și a interesului pe care ei îl au la echipele de club. Acest interes a devenit mai mare decât cel de a veni la națională. Aici e altceva, trebuie să fie o icoană echipa națională. Aici te dedici total. Trebuie să fie o onoare, o mândrie când vii aici. Trebuie să tremuri. Din păcate, prea puțini tremură când aud imnul. Am și fotbaliști conștiincioși, dar sunt și unii superficiali, lejeri. În străinătate nu îi spui prea multe unui jucător. O dată, de două ori și a înțeles. Acolo sunt mai receptivi. Aici au carențe și defecte multe! Nu sunt definiți din punct de vedere al musculaturii. La 19-20 de ani avem fotbaliști firavi. Păi, te dau ăia la o parte imediat! Ă‚ia erau stânci!
Moldovan se pregătește să treacă de unul dintre cei mai buni fundași centrali din lume din 1998, Sol Campbell. Fază din meciul România – Anglia, 2-1, de la CM 1998
Petre Grigoraș ne-a spus că a avut un singur fotbalist tânăr care i-a transmis că pe el îl interesează doar să joace fotbal. Restul au vrut bani! Asta e o problemă generată de impresari, părinți care văd doar partea asta. Lăsați-l să joace, să aibă dorință de a juca. Mulți îi forțează să ajungă fotbaliști deși poate ei nu vor asta. Sau se gândesc că iau jackpot-ul. Cum apare unul deja visează milioane și vor bani și mai știu eu ce. Nu, lasă-l în pace! Tu trebuie să dai fotbalului dacă vrei să primești. Cine se face fotbalist ca să câștige bani nu o să ajungă niciodată fotbalist. Toți care au venit după 1990 încoace, în democrația asta prost înțeleasă sau în societatea asta, nu au modele.
Nu simțiți că sunteți model pentru ei? Nu m-am gândit așa. Dar important e ca ei să aibă modele. Ceea ce promovează societatea în acest moment sunt numai exemple negative. Nu sunt adeptul comunismului, dar noi aveam o altă creștere. Am crescut cu suferință și dorința de a ne realiza material și profesional. Eu sper ca ei să sufere la fel de mult ca și mine, dar sunt tineri, se uită mai repede. Se duc la echipele de club, poimâine au meciuri, trec peste! Eu o să uit când o să bat Albania în amical, am o lună în care să vorbesc singur.
Vă enervează imaginea fotbalistului român cu căștile pe urechi și tableta în mână? Nu, nu mă enervează! I-am văzut și pe nemți la fel. Eu când eram în Franța, ieșeam toți pe gazon, unii ascultau muzică, toți vorbeau, era relaxare. Dar când începea meciul, era cu totul altceva. Noi asta trebuie să învățăm! Când e de muncă, e de muncă și atunci când e distracție, e distracție.
La noi pare că relaxarea continua și în timpul meciului… Asta este o problemă, da! Nu poți să reușești dacă nu te concentrezi. Dacă are adversarul 3-0, s-a terminat.
„Prefer să nu fac aprecieri despre proiectul lui Hagi”
Proiectul lui Hagi cum vi se pare? E un proiect…greu.
E o coincidență că aceste rezultate dezastruoase vin la puțin timp după ce fotbaliști de la Academia Hagi au făcut pasul la echipele naționale? Nu aș vrea să fac niște afirmații și să intru într-o dispută. Eu nu știu sau, chiar dacă știu anumite lucruri vizavi de modul în care se lucrează acolo, prefer să nu fac aprecieri. Respect muncă pe care o face el acolo. Eu nu știu cum se lucrează acolo, care sunt criteriile de selecție. Sunt multe de discutat.
Ați citit presa zilele astea? Am mai citit…
(reporterul îi arată lui Viorel Moldovan Diplomele de Loseri pe care ProSport le-a făcut pentru jucătorii prezenți pe teren la înfrângerea, 0-8, cu Germania)
Miercuri, ProSport a acordat Diplome de loseri fotbaliștilor prezenți pe teren la umilința din Germania
Am făcut diplome pentru fotbaliști… Ah, da, cu diplomele!
Cum ar trebui să reacționeze jucătorii când văd așa ceva? Să îi ambiționeze și mai mult. Să fie conștienți că nu pot fi lăudați tot timpul. E normal să îl lauzi când face ceva bun, dar trebuie să se obișnuiască cu astfel de critici. Trebuie să ne asumăm ce facem. Au reprezentat România, e o responsabilitate enormă și ținând cont de proporțiile scorului e normală reacția voastră. Eu încă o dată îmi cer scuze pentru modul în care ne-am prezentat la acest meci.
La Rapid ați lucrat cu un psiholog. Îl aveți la echipa națională? Nu, dar o să solicit un psiholog. Avem nevoie de așa ceva! Tânărului fotbalist de acum îi trebuie un psiholog.
Ați observat comportamentul fotbaliștilor după meci? Erau cu capul în pământ, nu numai după meci, ci și la pauză.
E o problemă dacă la pauză erau așa… Erau dărâmați. Am tras de ei, am încercat să le transmit ce trebuie să facă, dar când vezi că ești neputincios și nu poți face față…
Cum sună viitorul? Trebuie o reformă totală la nivelul juvenil. Trebuie să aducem profesioniști de afară să lucreze cu acești tineri. M-aș duce pe modelul german. Mulți o să spună că noi le știm pe toate și nu avem nevoie de nimic. Dar ca să avem rezultate, asta e nevoie! Sper și țin foarte mult ca Federația să implementeze și să transmită acest lucru. Să aducem specialiști și să structureze aceste centre de formare. Om avea antrenori capabili, dar trebuie să învățăm. Și de unde să învețăm dacă nu de la ăștia foarte buni? Dacă avem senzația că putem să o facem noi, ne înșelăm! Nu știu dacă vom putea ajunge vreodată la nivelul lor…
Analiza om cu om a jucătorilor umiliți de Germania
Viorel Moldovan a explicat faptul că a resimțit lipsa de activitate a unor jucători pe care i-a avut în lot în această săptămână. Selecționerul României U21 spune că ar vrea ca jucătorii tineri să evoluează mai mult:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER