Echipa de start a României cu Belarus! Selecționerul Edi Iordănescu a decis titularul pe postul cel mai problematic: „Acestea au fost argumentele” | EXCLUSIV
La Budapesta, în cantonamentul tricolorilor pentru meciul de diseară cu Belarus, selecționerul Edi Iordănescu a trecut deja la ultimele detalii în fixarea echipei de start a României pentru meciul de unde trebuie neapărat să obținem victoria. Cu 3 puncte azi plus încă un succes pe Arena Națională, în fața Andorrei, ne-am consolida locul 2 în grupă, am rămâne neînvinși și am muta presiunea uriașă spre Israel în drumul spre EURO 2024. În exclusivitate, ProSport îți prezintă cum se prefigurează echipa de start a României cu Belarus, pe baza mai multor informații de ultimă oră din jurul primei noastre reprezentative!
Bancu, titular în echipa de start a României cu Belarus
Flancul stâng al defensivei noastre a constituit multă vreme zona cea mai problematică în planurile lui Edi Iordănescu, atât când trebuia să alcătuiască lista finală de convocați, dar mai ales în stabilirea primului 11 înaintea partidelor din aceste preliminarii. Acum, prin revenirea lui Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) la ritm normal de joc după lung absență, lucrurile s-au mai liniștit. Bancu a fost titular și integralist la 1-1 cu Israel și 2-0 cu Kosovo, iar diseară va fi titular 100% în fața Belarusului!
În schimb, banda dreaptă a apărării a devenit zona fierbinte. Cristi Manea (CFR Cluj) e accidentat, Andrei Rațiu nu a debutat încă la Rayo Vallecano în La Liga, iar Deian Sorescu (Rakow) nu e… tocmai fundaș! Ce a decis selecționerul pentru echipa de start a României cu Belarus pentru postul de fundaș dreapta?
Opțiunea pe postul problematic: Andrei Rațiu!
Sursele ProSport explică argumentele pentru care Edi Iordănescu va merge pe mâna lui Andrei Rațiu din primul minut, la Budapesta, diseară:
Cu Belarus, pe teren propriu, a jucat Manea. Așadar, nici Rațiu, nici Sorescu, nu au experiența duelurilor din teren cu adversarii de diseară. În schimb, Rațiu face mult mai bine faza defensivă și e clar că va trebui și să ne apărăm diseară, pe când cu Andorra, duminică, presiunea pe defensiva noastră va fi mai mică, iar Deian, care eminamente ofensiv, mijlocaș până la urmă, poate fi mai util atunci. Chiar dacă nu are minute la club, Rațiu se pregătește exemplar și a dovedit în victoria cu Kosovo, când venea fix din aceeași postură, că a putut juca 90 de minute, oferind și o pasă de gol!”
În centrul apărării noastre, cum era de așteptat, Iordănescu merge pe stabilitate și eficiență. Cuplul Burcă – Drăgușin compune cea mai bună defensivă din grupa noastră până la acest moment, ajutați în partida cu Elveția din deplasare și de Ionuț Nedelcearu. Atât Andrei, cât și Radu, sunt în formă excelentă și la nivel de club, iar la națională s-au completat perfect până azi!
Un „careu” format din oameni de bază
Alte patru puncte sunt deja fixate în echipa de start a României cu Belarus. În poartă, Horațiu Moldovan, prezent și la conferința de presă oficială a tricolorilor, organizată ieri. Un goalkeeper care și-a câștigat spectaculos locul în primul 11 al naționalei, după cum ProSport a scris în exclusivitate aici. Și care, prin evoluțiile bune și foarte bune din ultima vreme, și-a conservat admirabil statutul.
În linia de trei mijlocași gândită de Edi Iordănescu pentru un 4-3-3 cu care ne-a obișnuit deja, două nume sunt deja repere și nu vor lipsi diseară. E vorba de Răzvan Marin și Nicolae Stanciu, elemente de experiență la nivel înalt și echilibru pentru întreaga structură a naționalei, în vestiar și pe teren. În vreme ce, în avanposturi, Denis Alibec nu are prea mare concurență la titularizare cu Belarus. Completează aceleași surse:
Este esențial că Edi a ajuns la un ax central al naționalei, vorbim de echipa de start, aproape mereu același. Moldovan, stoperii, Stanciu-Marin, apoi Denis în față. Asta ne oferă echilibru dar și multă încredere ca echipă, știi că există o coloană vertebrală de forță, cu anumite automatisme, câte se pot crea, până la urmă, în puținele zile de pregătire de la lot, în cadrul fiecărei acțiuni”
Mai sunt trei necunoscute
Funcție de toate detaliile observate de Edi Iordănescu în ultimele zile în cantonament, de modul în care i-a simțit montați pe jucători, dar și de starea gazonului de la Budapesta, care e departe de a fi decentă, selecționerul va decide în aceste ore și ultimii trei tricolori din echipa de start a României cu Belarus. Încercând să găsească formula ideală raportat, așadar, inclusiv la felul în care se pot adapta optim jucătorii din atac la condițiile de joc:
Știam bine că ne așteaptă un gazon cumplit la Budapesta, dar realitate pe care am descoperit-o la fața locului e și mai cruntă decât cea din informațiile noastre! E probabil să fie utilizat Screciu lângă Stanciu și Răzvan Marin, la mijloc, care a evoluat titular în 2-2 cu Elveția din deplasare și 2-0 acasă cu Kosovo. Iar pe flancurile ofensive, unde mai toți jucătorii sunt în formă excelentă și sunt opțiuni de mare calitate, din fericire, Florinel Coman ar putea începe în stânga, iar Man și Hagi se duelează pentru titularizare în dreapta. Mihăilă și Moruțan și-au confirmat eficacitatea extraordinară din postura de jucători care intră pe parcurs, destabilizând adversarul”
Practic, selecționerul mai are de lămurit dacă Screciu va începe ca mijlocaș central cu profil defensiv, sau Răzvan Marin va primi aceste sarcini. Varianta a doua, cu fotbalistul din Serie A utilizat închizător, ar configura abordarea evident mai ofensivă a tricolorilor cu Belarus. Cu Screciu, am avea un închizător clasic, jucătorul Craiovei fiind folosit chiar și fundaș, de multe ori, la club.
Cu Răzvan Marin pe postul mai defensiv, și-ar face loc în primul 11 Darius Olaru, mijlocașul FCSB aflat într-o formă foarte bună și care ar putea conta mult mai mult, prin risipa lui de efort, în contextul suprafeței de joc dificile.
În vreme ce alegerea pentru flancul drept, Man sau Hagi, ar rămâne… ultima decizie a lui Edi Iordănescu!
Cum va arăta primul „11” al României
Moldovan – Rațiu, Burcă, Drăgușin, Bancu – Stanciu, Screciu (Olaru), R. Marin – Hagi (Man), Alibec, Fl. Coman