Edi Iordănescu nu mai este selecționerul României! Anunțul oficial și motivele din spatele deciziei despre care ProSport a scris încă din 6 iulie: „Acesta e adevărul, oricât am încerca să îl ocolim”. EXCLUSIV

Edi Iordănescu nu mai este selecționerul României! Anunțul oficial și motivele din spatele deciziei despre care ProSport a scris încă din 6 iulie: „Acesta e adevărul, oricât am încerca să îl ocolim”. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Astăzi, 22 iulie, Federația Română de Fotbal a anunțat în mod oficial finalul parcursului lui Edi Iordănescu în postul de selecționer al echipei naționale. O veste care surprinde doar parțial, după ce antrenorul de 46 de ani nuanțase cumva în discursul său, încă după eliminarea României în optimile de finală EURO 2024, acest deznodământ.

Și, mai ales, după ce ProSport dezvăluise AICI în exclusivitate încă din 6 iulie, pe baza informațiilor venite dinspre familia Iordănescu, perspectivele despre situația, opțiunile și decizia selecționerului.

Astăzi, dincolo de comunicatul oficial al FRF, descoperim împreună motivele care au scris finalul unei aventuri ce a readus milioane de români alături de tricolori și în cadrul căreia naționala și-a redescoperit demnitatea în fotbalul european.

Ce ofertă i-a pus pe masă FRF lui Edi Iordănescu pentru a continua

Sursele noastre federale confirmă că, atât înainte de EURO 2024, cât și după turneul final din Germania, unicul obiectiv al administrației FRF privind postul de selecționer al României a fost continuarea colaborării cu Edi Iordănescu. Atât președintele Răzvan Burleanu, cât și membrii din top managementul instituției și-au dorit un nou contract agreat cu tehnicianul:

FRF i-a propus un contract pe 4 ani lui Edi, nimeni nu a avut altă prioritate dincolo de continuarea cu el. Pentru că, atât modul lui de lucru și al staff-ului său, cât și rezultatele au dovedit că e soluția optimă. Firește, există niște limite salariale pe care Federația le are, dar nu a fost vorba de bani în niciun moment! Nici de o parte, nici de alta. S-a încheiat un parcurs, până la urmă, iar dacă nu s-a putut începe un altul, există motivele lui Edi pe care toți a trebuit să le acceptăm”.

Care sunt, însă, aceste motive? Oameni din anturajul echipei naționale și apropiați ai lui Edi Iordănescu contureză, în exclusivitate, tabloul real al momentului care conține trei perspective strâns legate una de cealaltă.

Efectele postului de selecționer al României asupra familiei

„Familia mea are mai mare nevoie de mine decât echipa națională”. A fost mesajul fără echivoc al lui Edi Iordănescu, imediat după România – Olanda 0-3 pe Allianz Arena din Munchen, în optimile de finală EURO 2024. De aici pleacă explicațiile pentru prima perspectivă:

Edi a promis familiei, în perioada din 2022 când rezultatele României în Liga Națiunilor au produs o serie de atacuri și jigniri la adresa lui și a familiei, că va duce naționala la EURO 2024 și apoi va închide acest capitol. Copiii lui au suferit, inclusiv la școală, a existat o tensiune permanentă cu efecte toxice. El a simțit că, e în cea mai mare parte, era nemeritată. Atunci era un început de drum și drumul ăsta pleca de foarte, foarte jos, asta știa toată lumea, doar că prea mulți se așteptau la minuni peste noapte. Dacă el a rezistat, cei din familie au rămas să recepteze furia și jignirile întreținute de presă, în opinia lui Edi”

România s-a calificat la EURO 2024 din postura de câștigătoare de grupă neînvinsă, a urmat un turneu final entuziasmant (descoperă AICI de ce Generația de Suflet înseamnă mai mult decât optimi la EURO!). Doar că Iordănescu a trebuit să se țină de cuvânt și față de familie. Să se gândească serios să renunțe la postul de selecționer, în ciuda noii oferte FRF, pentru că declarația lui după meciul cu Olanda trebuie interpretată și în altă cheie, mărturisesc apropiații familiei!

Final de ciclu, lipsă de garanții, un statut rar câștigat

Senzația împărtășită inclusiv de foarte mulți suporteri este că naționala noastră nu doar și-a depășit limitele în preliminarii, câștigând o grupă fără eșec în fața Elveției, ci a făcut asta încă o dată, la un alt nivel, prin parcursul de la turneul final. Erau și au rămas foarte puține elemente concrete, fotbalistice, care să ne „recomande” pentru această performanță. Valoarea la zi a jucătorilor, nivelul Superligii, lipsa de experiență individuală și de grup.

E un final de ciclu la națională, oricât am vrea să nu admitem. Iar finalul a fost împins de jucători și de Edi dincolo de orice termen pronosticat de cei mai mulți oameni. Când Edi a spus că familia are acum mai mare nevoie de el decât echipa națională a vrut să transmită clar faptul că s-a făcut cam tot ce se putea face, ba poate și mai mult decât atât, la națională. A implementat o disciplină tactică, un mod de pregătire, un spirit de luptă, a construit un grup funcțional. De aici încolo, însă, ce poți să faci mai mult?”

Spuneam că perspectivele din spatele deciziei lui Edi Iordănescu sunt conectate și avem o primă confirmare și pentru acest lucru, din partea acelorași surse:

Până la urmă, lipsa de argumente fotbalistice, de resurse reale, a rămas aceeași și după EURO 2024. Ce s-ar putea schimba peste noapte? Nimic! Și nimic nu poate garanta că în această toamnă, în Liga Națiunilor, n-ar începe iar o furtună de acuze și jigniri dacă nu bați pe linie. Sunt foarte mulți care abia așteaptă, la cotitură, vreun egal cu Cipru, fără mare relevanță în această competiție, ca să încerce apoi să anuleze performanțele EURO 2024. Ce să le spună atunci Edi celor din familie? Că au revenit de unde au plecat? De ce să-și expună copiii aceluiași calvar? Acesta e adevărul, oricât am încerca să îl ocolim. În plus, el și-a câștigat acum un statut profesional prin munca lui, o imagine, o expunere rară pentru un antrenor român în fotbalul de afară. De ce să nu profite acum de roadele muncii lui? Pentru ce?”

Comunicatul Federației. Edi Iordănescu e liber de contract

„Numit la începutul anului 2022, Edward Iordănescu a preluat conducerea echipei naționale într-un moment important, aducând o viziune nouă și o abordare modernă în pregătirea și managementul echipei. În mandatul său, echipa națională a înregistrat următoarele rezultate:

Palmaresul lui Edward Iordănescu la Echipa Națională:

  • Meciuri disputate: 28
  • Victorii: 10
  • Remize: 10
  • Înfrângeri: 8

După o campanie în Liga Națiunilor, în 2022, care a reprezentat o etapă de pregătire a preliminariilor pentru EURO 2024, FRF a decis continuarea colaborării, iar în campania de calificare pentru turneul final din Germania echipa națională a încheiat pe primul loc și neînvinsă într-o grupă cu Elveția, primind doar 5 goluri primite în cele 10 partide.

Performanțele au continuat și la turneul final al EURO 2024, unde, sub conducerea lui Edward Iordănescu, România a câștigat grupa, depășind Belgia, Slovacia și Ucraina. Mai mult, în primul meci al turneului final, tricolorii au reușit cea mai categorică victorie din istoria participărilor la turneele finale, mondiale și europene, învingând Ucraina cu scorul de 3-0.

Ca urmare a discuțiilor avute, Federația Română de Fotbal înțelege și respectă decizia lui Edward Iordănescu de a face o pauză. În același timp, îi mulțumește acestuia pentru munca depusă, pentru dedicarea sa în această perioadă plină de provocări și pentru rezultatele obținute la Echipa Națională și îi urează mult succes în viitoarele sale proiecte, având convingerea că Edward Iordănescu va continua să aibă un impact pozitiv în fotbalul românesc și în viitor”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună infidelul când a dat cu ochii de ea
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună…
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut…
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am șanse la medalie”
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am…
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul în română
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul…
×