„Forța grupului” a fost poate elementul cel mai greu de acceptat pentru fotbalul românesc din discursul lui Edi Iordănescu de când a devenit selecționer. Așa sătui eram cei mai mulți de limba de lemn a fotbalului, dar și de justificările ambalate pentru neputințe crunte, că „forța grupului” ne-a stat în gât. Tocmai acum, când forța grupului de la națională chiar începuse să existe și să dea semne că produce rezultate. Am fost ca în bancul acela cu lupul. „Vine lupul, vine…”, n-am mai crezut, dacă tot nu venea. Iar când chiar a venit… ne-a înghițit. Din fericire, ne-a înghițit bucuria calificării la EURO 2024, una obținută de forța grupului. Dar, ca în orice poveste, există și protagoniști. Eroii calificării la EURO 2024!
Orice ierarhie are subiectivitatea și nedreptățile ei, asumate. Cu atât mai mult una conturată pe parcursul unei echipe naționale cu eroi prin rotație, consolidată pe nucleu și coeziune. Fără individualități de clasă mondială, eficientă prin îndârjire. Dar firește că Ianis Hagi, gol și două pase de gol în 4-0 cu Andorra, marcatorul care a prăbușit Israel în meciul decisiv, e unul din eroii clipelor de strălucire în fața tribunelor, azi. Normal că liderul Nicolae Stanciu, cu goluri în momente cruciale, neobosit și altruist, e aici. Cuplul de stoperi Burcă – Drăgușin, cheia unei defensive admirabile, portarul Horațiu Moldovan care a salvat puncte esențiale. Mihailă și Moruțan, eroii din 2-2 cu Elveția.
Dar, dincolo de tricolorii cu aporturi evident remarcabile, de câțiva care beneficiază de o imagine în care presa implică mai multe resurse și energii decât de obicei, dincolo de numele „populare” și provenind de la cluburile „favorite” pentru majoritatea românilor, există eroii calificării la EURO 2024… din umbră.
Deian Sorescu, omul bun la toate și oricând în această campanie, soluție pentru crize tactice și de resurse profunde. Fundaș stânga (2-0 în Andorra, 0-0 în Kosovo, 2-2 în Elveția) fundaș dreapta (4-0 cu Andorra), dar și extremă dreapta în 4-3-3 (1-1 cu Israel), unul din eroii calificării la EURO 2024. Polivalența, dăruirea, eficiența lui mai mereu sunt indubitabile. În permanentă alergare, dinamic, total implicat și om de echipă.
Cerebral și extrem de util, cu două pase de gol și gol în această campanie, Răzvan Marin a fost inclusiv un „argint viu” în lupta crucială de la Felcsut. Aproape de a înscrie cu Israel, asumându-și însă mai mereu riscuri în beneficiul grupului, acceptând o zonă gri de acțiune, un statut de muncitor care pune umărul dar are și obligația de a lumina jocul, deși pe un segment invizibil multor microbiști.
Să joci primul tău meci pentru România într-o deplasare oficială cu Elveția, venind de la o echipă a Craiovei blocată în propriile limite și frustrări, să o faci încântător, cu toate că misiunea ta a fost preponderent una „distrugătoare”, nu e puțin lucru. Ba e chiar foarte mult. Și, apoi, să te fixezi în națională pe merit, contribuind la 2-0 cu Kosovo și 0-0 în Belarus, plus victoria calificării cu Israel. Maturitate, inteligență în joc, plasament de top.
Criticat la începuturile sale sub tricolor pentru carențe defensive, Rațiu e fundașul dreapta cu care România nu primit gol în 3 din 4 meciuri ale aceste campanii. Cu Andrei pe teren, în ultimele 7 apariții ale lui, naționala nu a pierdut! Să nu uităm pasa de gol din 2-0 cu Kosovo. Până să devină „viral” prin blocarea Realului cu Vinicius și Bellingham, Rațiu a trecut de la statutul de revelație la echipa națională spre cel de confirmare entuziasmantă.
Cu microfonul pe stradă, înainte de 2-1 cu Israel, la numele lui George Pușcaș am fi primit: enervant, arogant, exasperant, ineficient, inutil. Ca să fim drăguți! Dar iată ce înseamnă fotbalul, cu realitatea împotriva emoțiilor, pentru Pușcaș în această campanie de calificare la EURO 2024:
Descoperă AICI unde în ce orașe din Germania va juca România la EURO 2024 și pe ce stadioane!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER