„El va fi noul selecționer al României! Situație fără precedent pentru FRF din acest punct de vedere”. Ce urmează acum la echipa națională după plecarea lui Edi Iordănescu: dezvăluiri tari din culise! EXCLUSIV
Edi Iordănescu nu mai este selecționerul României iar viitorul echipei naționale pe termen scurt rămâne în aceste zile un subiect fierbinte în jurul căruia milioane de suporteri au, cel mai probabil, milioane de întrebări. Pe 6 septembrie, tricolorii debutează deja, cu o deplasare în Kosovo, în Liga Națiunilor, competiție care poate conta mult pentru visul calificării la Mondialul 2026. Cine va fi noul selecționer al României?
ProSport are informații de ultimă oră și îți prezintă dezvăluiri din culise despre ce urmează să se întâmple în aceste ore la Casa Fotbalului acolo unde FRF caută o soluție optimă pentru noul context. Totodată, afli elemente foarte importante despre provocările care îl așteaptă pe noul selecționer! Tot tabloul se poate structura în 5 puncte esențiale în jurul cărora gravitează întreaga situație!
Grupul. O premieră în ultimul deceniu. Cu plusuri și minusuri!
Pentru prima oară în mandatul de președinte al lui Răzvan Burleanu, adică în ultimul deceniu, din 2014 până azi, Federația se află în postura de a căuta „un antrenor pentru o echipă”. Toți selecționerii numiți în acest interval de timp, de la Anghel Iordănescu, Christoph Daum și Cosmin Contra până la Mirel Rădoi și Edi Iordănescu, au fost mai mult sau mai puțin în postura de a trebui să „facă o echipă”.
În urma lui Edi Iordănescu rămâne însă un nucleu care a și demonstrat. Rămâne o consistență la nivel de vestiar și rămân legături puternice, testate, pe teren și dincolo de acesta, între tricolori. Detaliază sursele noastre:
E mult mai greu să-și asume acum un antrenor o astfel de provocare, de selecționer al României. Trebuie, practic, să te adaptezi tu contextului. E și un avantaj, pentru că începi construcția de la un anumit nivel, nu de la zero. Dar când pleci de la zero sunt și avantajele că poți să implementezi o viziune total distinctă, îți poți permite să desenezi un tipar așa cum ți-l dorești, să faci lucrurile cum crezi tu că e mai bine”
Mai mult decât atât, Edi Iordănescu a învestit grupul de la națională, pe care l-a construit, cu o putere certă. În mai multe rânduri a și declarat că grupul din vestiar are un cuvânt de spus cu greutate în vederea acceptării noilor propuneri de jucători după calificarea la EURO 2024. Iar acesta e doar un exemplu.
Unitatea și rezultatele au construit o personalitate a vestiarului la națională, există o voce a echipei, coerentă, care a lipsit mulți ani. Acum, această voce e extrem de importantă în ce privește soluția pe care o va alege FRF pentru postul de selecționer. E nevoie ca antrenorul să fie acceptat total. Altfel, el nu își poate permite nici să renunțe la unii fotbaliști, că alții mai buni nu ai acum, din păcate, nici să spere că va reuși împotriva nucleului, pentru că adevărul e că va ajunge să clacheze rapid. E o situație fără precedent, cel puțin din acest punct de vedere, pentru FRF”
Banii. Parametrul care influențează dimensiunea listei de opțiuni
Plafonul salarial pe care îl are FRF în căutarea noului selecționer nu este unul excepțional de ofertant comparativ cu piața europeană și, până la urmă, inclusiv cu un segment din piața internă, la nivel de cluburi.
Cu 20.000 de euro lunar, Edi Iordănescu s-a plasat la EURO 2024 la limita extremă a celor mai prost remunerați selecționeri de la turneul final. Dar sunt și mulți alții, de la echipe naționale care nu s-au calificat, cu pachete salariale mult mai atractive!
FRF nu-și permite un boom financiar la nivelul salariului pentru viitorul selecționer deși balanța internă a Federației este una foarte bună. Sună paradoxal, dar există totuși motive concrete pentru asta:
Nu poți crea o discrepanță uriașă între coordonatele financiare pe care le-ai oferit până acum și pe care ești dispus să le oferi azi pentru postul de selecționer. Lumea își imaginează greșit că FRF se ocupă doar cu naționala. Sunt zeci de competiții în spate, spre exemplu! În plus, în raportul dintre zona sportivă și cea instituțională trebuie păstrat un echilibru. Apoi, nu există garanții certe, dacă plătești mai mult, ai obiectivul îndeplinit. Vezi cazul Daum! Federația aproape sigur va compensa la salariu, în ofertă, prin bonusuri de performanță. În special la îndeplinirea obiectivelor majore, calificarea la Mondial, spre exemplu. Dar, salarial, există o limită din toate aceste motive”
Timpul. Și contextul.
Practic, FRF trebuie să caute, cum am stabilit până acum, un selecționer acceptat de grup și care să accepte, la rându-i, plafonul salarial pus la bătaie de Federație. Lista de opțiuni deja se îngustează, firește. Și mai avem alte trei criterii majore de parcurs!
Următorul ar fi timpul. România joacă pe 6 septembrie în deplasare, cu Kosovo, primul meci din grupa de Liga Națiunilor din care mai fac parte Cipru și Lituania. Practic, reunirea lotului ar fi în jurul ultimelor zile din august. Așadar, cam o lună distanță!
Iar cum din preliminariile de Mondial, care încep în martie anul viitor, merg la turneul final doar câștigătoarele grupelor iar locurile secunde dispută baraj, România ar putea obține, câștigând grupa de Liga Națiunilor, un bilet pentru baraj în caz că nu termină pe locurile 1-2 în grupa calificărilor de Mondial.
„Noul selecționer trebuie să accepte foarte rapid această provocare, efectiv nu este timp. Așadar, aproape sigur va trebui fie să renunțe la contractul pe care îl are acum, în condițiile în care politica FRF este să evite plătirea clauzelor de reziliere pentru antrenori, fie să fie acum liber de contract, pentru un timing ideal”
Obiectivul. E nevoie de un nou selecționer curajos!
Dintr-o națională pe care foarte puțini români o vedeau în stare să se califice la EURO 2024, echipa construită de Edi Iordănescu a devenit nu doar o revelație a preliminariilor, ci și o reprezentativă de top 16 european. Și-a câștigat grupa de la turneul final din Germania, terminând în fața Belgiei, Ucrainei și Slovacia. A pierdut în fața Olandei, în optimi de finală.
Așadar, la nivel de percepție publică, dar și în firescul lucrurilor, obiectivul pe care trebuie să și-l asume noul selecționer este calificarea la Campionatul Mondial 2026. Doar că, realmente, să te califici la un Mondial e mult mai greu decât la un European!
Merge direct la Mondial doar locul 1 din fiecare grupă. Noi vom avea în grupă aproape sigur o echipă precum Franța, Spania, Anglia, Germania… Așadar, realist, te bați pentru locul 2, cel care te trimite la baraj. Noul selecționer trebuie să fie curajos și să accepte o astfel de provocare, cu o națională a României care la acest moment pare că și-a depășit deja mai toate limitele! Pleacă deja de la un nivel, fixat la EURO 2024. Deloc ușoară postura!”
Abordarea. Omul și flerul.
Se spune, pe bună dreptate, că o cheie pentru arta progresului este să știi să păstrezi ceea ce s-a dovedit că e bun.
Cum și cât de productiv va fi noul selecționer, prin abordarea lui generală ca tehnician, dar și în acest context specific, la capitolul integrării unor jucători problematici în trecutul recent, de tipul Mitriță?
Ce capacitate va avea pentru a alătura eficient câțiva tineri cu potențial lângă „Generația de Suflet” care duce lipsă de consistență numerică și de opțiuni viabile pe mai multe posturi, de la fundaș stânga la atacant central?
Noul selecționer va trebui să acopere un profil delicat și amplu, dar întâi de toate trebuie să fie conectat la realitățile fotbalului românesc. Să „știe jucătorii”, cum se spune, prins în dinamica Superligii dar și legat de stranieri. Asta și pentru că nu există timp, după cum am convenit. Sună simplu? Nu prea este!
Rezumând, el va fi noul selecționer! Poate va atinge unele din aceste criterii doar parțial, dar nimeni nu își permite să abdice total de la vreunul din criteriile de pe această listă. Din simplul motiv că asta ar duce la eșec. Echipa națională a setat acum un standard iar ceea ce pare, poate, un detaliu, în toată ecuația postului de selecționer, riscă să dărâme speranțele a milioane de români”