„Euro este momentul adevărului”

Le suntem superiori adversarilor din grupă la vreun capitol?
Da. Atuurile noastre sunt organizarea și spiritul de luptă. Noi nu avem o valoare individuală peste cea a Olandei, a Franței sau a Italiei. Sau poate că avem doar doi, trei jucători mai buni decât ce au ei. Dar la capitolul de organizare suntem peste ei! Tocmai de aceea am și bătut Olanda în calificări. În general, în fotbalul de azi, echipa bate valoarea individuală. Cel mai bun exemplu e ce s-a întâmplat în Cupa Africii. Egiptul a câștigat, deși, ca valori individuale, era sub Coasta de Fildeș sau Ghana. Dar, a avut o echipă mai bună. A avut organizare în joc.

Ce înseamnă această calificare pentru România?
Momentul adevărului! După ce, la nivel de echipe de club, ne‑am mai scos capul prin Europa, e timpul să vedem dacă și naționala e capabilă de performanțe. După Euro, ne vom lămuri dacă fotbalul românesc e pe drumul cel bun.

Până la Euro, România mai are doar două teste, cu Muntenegru și Rusia. Nu e un program conceput greșit?
Eu nu am calendarul. Nu știu ce date libere sunt în el. Poate că nu avem mai multe amicale fiindcă nu ne permite programul campionatului sau calendarul FIFA. Dar, dacă sunt date libere, iar naționala nu joacă, atunci e o problemă!

E rezultatul meciului cu Israel un motiv de îngrijorare?
Nici vorbă! Hai să nu-i omorâm pe jucători după o înfrângere într‑un test. Ei au nevoie de sprijin. E prematur să critici cu vehemență și să dai verdicte sumbre pentru că am pierdut un amical cu 4-5 luni înainte de Euro.

Dincolo de rezultat, și maniera de joc a fost sub așteptări…
Ascultă ce spun: La Tel Aviv fot­ba­­liștii noștri care erau în plin cam­­pionat s-au menajat, fiindcă așa fac toți în amicale. Doar nu vă așteptați ca Mutu și Chivu să moa­­ră pe teren ca să batem Israelul într-un amical?! Apoi, jucătorii din țară au intrat pe teren după perioade lungi petrecute în cantona­men­te, unde scopul a fost acumularea fizică. Voi chiar credeți că vom juca într-un meci de la Euro, cu Italia să zicem, la fel cum am făcut cu Israel? Niciun fotbalist din lume nu joacă la aceeași intensitate în amicale și în partidele oficiale.

Să nu punem presiune inutilă asupra echipei! Dacă prindem o zi bună, suntem capabili să batem Olanda, Franța sau Italia. Dar, avem nevoie și de noroc
Cosmin Olăroiu – antrenor Al-Hilal

Bine că am pierdut la Tel Aviv! După o înfrângere, îi mai tragi de urechi pe jucători! Nu e bine să bați tot în amicale!
Cosmin Olăroiu, antrenor Al-Hilal

Olăroiu despre:

Mutu
Suntem dependenți de Mutu, așa cum am fost dependenți de Gică (n.r. – Hagi). Nu e nimic rău. Și Milan e depen­­dentă de Kaka. Adi trebuie să fie valorificat la maximum. Asta nu înseamnă că ceilalți fotbaliști sunt de umplutură. Și ei sunt la fel de importanți, numai că el finisează munca celorlalți.

Rădoi
E la fel de important pentru națională, cum este și pentru Steaua. E un luptător adevărat, un fotbalist inteligent, un lider pe teren, cu o personalitate la fel de puternică precum Mutu. Orice antrenor și-ar dori să aibă în echipă un jucător ca Mirel. El găsește pe teren soluții la probleme care nu au fost prevăzute de antrenor.

Nicoliță
O mașină are nevoie de bujie? Are! Eh, ăsta e rolul lui Bănel la echipa națională. Poate că nu are multe realizări tehnice, dar muncește enorm. Cere mingea în profunzime. Merge peste adversar. Se retrage și ajută și apărarea. Într-o echipă nu poți să joci cu trei fotbaliști ca Mutu, dar îți trebuie neapărat unul ca Nicoliță.

Ovidiu Petre
Dacă cineva susține că el trebuie exclus din lotul pentru Euro fiindcă a fost eliminat într-un amical, atunci înseamnă că Zidane trebuie împușcat! Din cauza lui, Franța a pierdut un Campionat Mondial! Ovidiu e un om, iar oamenii greșesc. Bine că a fost eliminat într-un amical. Acest episod a fost o lecție pentru el.

Publicat: 24 02. 2008, 23:37