EXCLUSIV | Ei sunt singurii copii din Iași care merg marți la meciul României cu Norvegia. ”Abia aștept să sar în sus de bucurie la golurile echipei naționale”. La întoarcerea acasă, micuții fotbaliști vor face și o excursie la Vulcanii Noroioși

Federația Română de Fotbal a anunțat că tricolorii vor fi susținuți din tribune, marți, în meciul cu Norvegia, de peste 30.000 de copii și însoțitori. Mai exact 30.038. Dintre aceștia, 14 vor fi din Iași. 13 copii de la Centrul de Excelență și profesorul lor Andrei Marian sunt singurii privilegiați din Iași care vor susține echipa națională din tribunele Arenei Naționale la meciul cu Norvegia din Preliminariile pentru EURO 2020.

Proiect inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Iași

Centrul de Excelență Iași este un proiect inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Iași, ideaa aparținând președintelui Maricel Popa. Parteneri în cadrul proiectului sunt Liceul cu Program Sportiv Iași, unde învață copiii, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Federația Română de Fotbal. Lotul este format din 14 copii (13 copii au 11 ani, unul singur are 10 ani), dar la București fac deplasarea doar 13 (unul fiind accidentat), plus antrenorul lor, prof. Andrei Marian.

Primul meci pe Arena Națională pentru majoritatea copiilor

Pentru mulți dintre copiii din cadrul Centrului de Excelență de la Iași, meciul cu Norvegia va fi primul pe care îl urmăresc pe viu pe cea mai mare arenă a țării.

”Este primul meci al echipei naționale pe care îl văd pe stadion și sunt foarte entuziasmat. Nu am mai fost până acum pe Arena Națională. Abia aștept să fiu în tribune și să susțin echipa națională”, spune mijlocașul Tudor Dumitriu, care este convins că printre marcatori se va regăsi și jucătorul său preferat, George Pușcaș: ”Va câștiga România. Cred că va fi 3-2. Jucătorul meu preferat este Pușcaș, sper să dea și el gol”.

Și colegul său Laurențiu Viziteu așteaptă cu nerăbdare meciul cu Norvegia: ”Abia aștept meciul, să sar în sus de bucurie la golurile echipei naționale. Va fi greu cu Norvegia, dar vom câștiga cu 2-0, apoi vom bate și Suedia și vom merge la EURO. Ianis Hagi este jucătorul meu preferat”.

Optimist este și prof. Andrei Marian, care așteaptă un succes al tricolorilor: ”Meciul cu Norvegia este decisiv pentru noi, trebuie câștigat neapărat. Orice alt rezultat cred că ne scoate de pe traseul calificării. Ne vom bucura de fiecare minut pe stadion și vom face o atmosferă frumoasă în tribune. Păcat că nu suntem mai mulți din Iași”.

Îmbină utilul cu plăcutul. După meciul cu Norvegia, ieșenii vor juca un amical la Buzău și vor face o excursie la Vulcanii Noroioși

Excursia copiilor din Centrul de Excelență Iași la București a fost gândită de prof. Andrei Marian, iar cheltuielile sunt suportate în întregime de către Consiliul Județean, președintele Maricel Popa răspunzând afirmativ solicitării antrenorului. Cu acest prilej, profesorul a perfectat și un meci amical cu Centrul de Excelență Buzău, copiii având în program și o vizită la Vulcanii Noroioși.

”Eu am fost cu ideea plecării la București, în încercarea de a ridica eticheta asta că acești copii provin din mediul rural. Vreau să-i fac pe copii să fie exuberanți, să aibă încredere în posibilitățile lor, iar în afara terenului să manifeste siguranță în ei. Vreau să ating două obiective. Nu va fi doar deplasarea la meci. La întoarcere ne oprim la Buzău, înnoptăm la Centrul de Excelență Buzău, care a copiat modelul pilot de la Iași, dar nu la aceleași investiții. Vom juca un amical cu ei, a doua zi, apoi facem o vizită la Vulcanii Noroioși, după care revenim acasă. Vreau ca acești copii să aibă personalitate și în afara terenului. Eu sunt și dirigintele lor, am 8 ani de zile în față cu ei și caut să am foarte multe astfel de acțiuni. Nu vreau ca această deplasare să fie singulară. Toată cheltuiala este suportată de către Consiliul Județean Iași, fără de care nu ar fi existat nici programul acesta, nici copiii aceștia la Liceul Sportiv și nici această deplasare”, a declarat pentru ProSport antrenorul Andrei Marian.

Lotul Centrului de Excelență de la Iași: Luca Sergiu (portar), Pascariu Denis, Dumitriu Tudor, Băbuț Radu, Chiriac Sebastian, Corceag Cosmin, Viziteu Laurențiu, Lăcătușu Darius, Pisticiuc Eduard, Mareș Ioachim, Ciobeică Matei, Scripcariu Nicolas, Neamțu Ionuț, Butnariu Ștefan.

Selecție făcută în 9 localități din județul Iași

Prof. Andrei Marian, cel care l-a antrenat mai mulți ani la LPS și pe actualul fotbalist al FCSB, Ionuț Panțîru, a explicat cum și unde i-a descoperit pe copii, care în cele aproape două luni de când lucrează împreună au început să progreseze.

”Am efectuat selecție în nouă centre, în mai multe localități din Iași, au rămas 40 de copii, iar dintre aceștia am chemat 30 la Iași. În cele din urmă am plecat la drum cu 19 copii, pe parcurs au mai renunțat, iar acum suntem 14 copii. Cu excepția unui singur copil născut 2009, toți ceilalți sunt născuți 2008, au 11 ani. Calitățile pe care le-am căutat la ei la selecție au fost îndemânarea și viteza. Stau bine, au calități tehnice cu toții și vor progresa cu siguranță. De pe 26 august lucrez cu ei, iar rezultatele încep să se vadă deja. De la o săptămână la alta se vede un progres. Acumulările sunt din ce în ce mai mari, pentru că e un volum foarte mare de antrenamente, mai mare decât se lucrează la vârsta asta în mod normal. Luni, miercuri și vineri avem câte un antrenament, iar marți și joi facem câte două antrenamente, pentru ca la final de săptămână să jucăm un meci oficial. Avem competiție la cei mai mari cu un an, născuți 2007, copiii manifestă un interes sporit. Sunt copii care au venit cu dorință foarte mare de afirmare, conștienți de șansa care li s-a oferit și de posibilitatea de a crește în continuare”, a completat prof. Andrei Marian.

Program de academie: cazare, masă, școală și antrenamente

Copiii din cadrul Centrului de Excelență au un program extrem de încărcat, care cuprinde zilnic cel puțin un antrenament, orele de cursuri, odihnă. Micuții fotbaliști învață la Liceul cu Program Sportiv Iași și stau la căminul din incinta Liceului Industrial nr. 6 ”Gh. Asachi”. Se trezesc dimineața la ora 8, la 9 iau micul dejun, la 10.15 are loc antrenamentul, iar la 12.40 intră la ore. La 13.30 iau masa de prânz, apoi merg din nou la ore. După cursuri, copiii merg la cămin pentru lecții, iar la 19.00 au cina. Revin la cămin în jurul orei 20.00, pregătesc ultimele teme, iar cel târziu la 21.30 merg la somn.

”Au un program foarte încărcat. Zilnic au acest program, de luni până vineri. Excepție fac zilele de marți și joi, când avem câte două antrenamente. Acasă merg sâmbăta, imediat după meciul oficial”, a punctat antrenorul Andrei Marian.

Obiectivul: cel puțin 3 copii la lotul național

Antrenorul copiilor de la Centrul de Excelență și-a propus ca peste doi ani să dea cel puțin trei copii la lotul național.

”Obiectivul meu este selecționarea a cel puțin 3 sportivi la lotul național, când va fi făcută selecția la categoria lor de vârstă, adică peste doi ani. Și sper ca mulți dintre ei să facă saltul spre marea performanță”, a mai spus prof. Andrei Marian, care mai este ajutat în pregătire de prof. Ștefan Vasilescu, de la LPS.

Copiii au cele mai bune condiții și din punct de vedere medical, centrul având o colaborare cu clinica Preventis, condusă de dr. Petre Crivoi: ”Pe partea de vitaminizare avem colaborare cu clinica Preventis, domnul doctor Petre Crivoi ne ajută foarte mult și dorim să-i mulțumim. Copiii care se accidentează fac recuperare la Preventis, beneficiază și de vitaminizare”.

Lucrează la partea psihică

Pe lângă latura fotbalistică, antrenorul copiilor pune accentul și pe latura psihologică în dezvoltarea celor mici. ”Rezultatele la copii se vor vedea în timp, nu poți bate din palme și să iasă rezultate peste noapte, indiferent cât ai lucra. În cel puțin 2-3 ani. La partea psihică lucrez cel mai mult cu ei acum, pentru că ei vin din mediul rural. Trebuie să-i formez pe acești copii în așa fel încât să nu aibă niciun fel de complex de inferioritate”, a conchis prof. Andrei Marian.

Proiect extins și la alte sporturi

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a declarat că reușita acestui proiect pilot l-a determinat să înființeze centre de excelență și în alte discipline sportive.

”Acest Centru de Excelență este un proiect pilot pe care îl vom extinde și la alte sporturi. Noi plătim 20 de burse, casă, masă, bani de buzunar, Federația Română de Fotbal dă echipamente, iar ISJ vine cu profesori care îi ajută pe copii să continue cu școala. Este un proiect reușit. Copiii de la țară au demonstrat de fiecare dată că depun eforturi foarte mari pentru a pleca din acea zonă, pentru a se face remarcați prin sport. Anul viitor vrem să extindem programul și la alte discipline. Îmi doresc ca împreună cu Inspectoratul Școlar, Federația Română de Fotbal și Comitetul Olimpic și Sportiv Român să facem un Centru de Excelență pentru mai multe sporturi. Am identificat și locația, în cartierul Socola, unde era Liceul de Construcții. Acest campus va avea bazin de înot, teren de fotbal, sală pentru volei, handbal și baschet, cămin pentru copiii aduși din mediul rural. Toată această investiție va fi suportată de către Consiliul Județean”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Publicat: 13 10. 2019, 12:55