EXCLUSIV | FRF încearcă să îl readucă la națională pe Boloni. „Am fost tatonat să mă întorc”. Reacția lui Burleanu și întâmplarea din cauza căreia fostul selecționer nu ar reveni
Ladislau Boloni a fost contactat de persoane din noua conducere de la FRF pentru a i se propune o revenire pe banca tehnică a naționalei. Informația spulberă mirajul creat de federali în ultimele patru luni, timp în care lui Victor Pițurcă i s-a acordat, aproape cu fiecare ocazie, votul de încredere pentru postul de selecționer. „Niște tatonări și aluzii ale unor oameni din actuala conducere mi-au fost făcute. Mi-au zis că ar fi cazul să revin la națională„, s-a confesat Boloni unor apropiați în urmă cu o lună.
Două evenimente au ținut capul de afiș pe data de 5 martie: alegerile la Federația Română de Fotbal și amicalul României cu Argentina. Cele două s-au derulat succesiv, astfel că la câteva ore după numirea lui Răzvan Burleanu în calitate de președinte al FRF, Messi a putut fi aplaudat pe Național Arena în remiza disputată contra naționalei lui Victor Pițurcă.
La conferința de presă, selecționerul naționalei a surprins atunci când a dezvăluit faptul că proaspătul președinte, numit cu doar câteva ore înainte de fluierul de start al partidei, a venit la cabine pentru a pune punct zvonurilor conform cărora în locul lui Pițurcă va veni Reghecampf, tehnician pe care, în nenumărate rânduri, l-a lăudat de-a lungul campaniei: „Domnul Burleanu a venit la mine și mi-a spus că vom colabora în viitor. Dacă se gândește la o schimbare, este în regulă. Nu îmi place însă să se creadă că Victor Pițurcă rămâne la națională pentru contract, ci pentru că actuala conducere are încredere în Victor Pițurcă. După meci, Burleanu a venit în cabină și ne-a felicitat. Tocmai mi-a spus că am fost confirmat”, declara selecționerul.
Votul de încredere oferit atât de repede de Burleanu lui Victor Pițurcă părea să aducă liniște la națională: „Am ținut să mă văd cu domnul Pițurcă. L-am asigurat de susținerea mea. Cu toții ne dorim să facem performanță. Am lămurit chestiunea asta și cred că am fost ferm în ceea ce am spus. Nu sunt un președinte care schimbă antrenori. Vreau să ne asumăm toate opțiunile. Pițurcă are toată susținerea mea. Nu se vor schimba cu nimic lucrurile”, declara și Burleanu la plecarea de pe Național Arena.
Victor Pițurcă a mai antrenat naționala României de două ori. De fiecare dată a reușit calificări la Campionatele Europene, dar a ajuns să fie demis, o dată în 2000, iar a doua oară în 2009, după o campanie dezastruoasă pentru Campionatul Mondial. Pe 15 iunie 2011 a fost numit pentru a treia oară în calitate de selecționer
Vreme de patru luni, relația dintre Burleanu și Pițurcă părea a depinde de răbdare și de o sumă mult prea mare pe care Federația Română de Fotbal ar trebui să o plătească pentru a-i rezilia contractul selecționerului. În martie, restul înțelegerii aflată în derulare pînă la finele lui 2015 era de 600.000 de euro, bani pe care FRF nu-i avea bugetați, însă, cu fiecare lună care trece, suma scade. Dacă FRF ar decide luni, 30 iunie, să întrerupă colaborarea cu Pițurcă, forul condus de Răzvan Burleanu ar trebui să-i plătească acestuia 470.000 de euro, dar suma este în continuare mare.
Posibilitatea de a negocia o despărțire amiabilă pare imposibilă. Chestionat pe această temă, Pițurcă a fost inflexibil: „Nu voi renunța la nicio clauză din contract, pentru că și în România este normal să se respecte orice contract. Eu am avut probleme și la Craiova, de aceea Mititelu nu a plătit pe nimeni de cinci ani. Ă‚sta este contractul meu”.
3 meciuri a disputat naționala de când Răzvan Burleanu este președintele FRF: 0-0 cu Argentina, 1-0 cu Albania și 1-2 cu Algeria
Confesiunile lui Boloni și reacția lui Răzvan Burleanu
În culise, conducerea FRF a căutat să facă rost de suma cu care să răscumpere contractul selecționerului, iar principala direcție a fost găsirea unui nou sponsor cu care să semneze un contract apropiat de valoarea „clauzei Pițurcă”. „În discuțiile dintre ei, oficialii federației nu concep ca preliminariile pentru Euro 2016 să înceapă cu Pițurcă pe bancă”, susțin surse ProSport.
Prima partidă din campania pentru turneul final din Franța va fi pe 7 septembrie 2014, la Atena, împotriva Greciei, un meci care se va disputa cu porțile închise. Până atunci mai sunt două luni, iar până la rezolvarea problemei financiare, conducerea federației trebuie să găsească și un înlocuitor serios pentru Pițurcă. Pe listă sunt nume ca Dan Petrescu și Cosmin Olăroiu, însă primul tocmai a semnat cu Al-Arabi din Arabia Saudită pe un salariu anual de 3 milioane de euro, iar cel de-al doilea câștigă 4 milioane de euro la Al-Ahli Jeddah, tot în Arabia.
O variantă atractivă, realistă și mult mai ieftină este Ladislau Boloni – aflat sub contract cu Al-Khor din Qatar, unde câștigă 1,2 milioane de euro – , cel care a mai antrenat echipa națională între august 2000 și octombrie 2001. „Niște tatonări și aluzii ale unor oameni din actuala conducere mi-au fost făcute. Mi-au zis că ar fi cazul să revin la națională. Dar de ce să mă întorc? Data trecută toți mi-au spus , le-a mărturisit Boloni, 61 de ani, unor prieteni. În 2001, el a plecat de la naționala pe care tocmai o calificase în barajul cu Slovenia pentru a prelua echipa portugheză Sporting Lisabona. Boloni a fost acuzat atunci de Mircea Sandu că a fost atras de „mirajul banilor”.
Ce poate aduce Boloni naționalei? Campionul Europei cu Steaua în 1986 a venit la națională în 2000 cu un program serios de reconstrucție, bazat pe descoperirea și testarea de tineri fotbaliști în urma unor trialurile naționale. Mirel Rădoi și Marius Niculae sunt doar doi fotbaliști promovați de Boloni în prima echipă. Ulterior, la Sporting, fostul selecționer a câștigat campionatul și Cupa Portugaliei, dar, mai important, l-a promovat pe actualul deținător al Balonului de Aur, Cristiano Ronaldo.
Contactat de ProSport, președintele FRF, Răzvan Burleanu, neagă orice contact personal cu antrenorul de la Al-Khor „Nu am discutat cu domnul Ladislau Boloni. Nici despre națională, nici despre orice altceva din 5 martie și până acum. De fapt, nu am discutat nici înainte de 5 martie”, a spus Burleanu. Întrebarea ProSport era însă de ce au existat tatonări ale lui Boloni de către persoane din cadrul federației, nu dacă Burleanu l-a sunat personal pe acesta pentru a-i propune funcția de selecționer.
Laszlo Boloni: „Nu pot să vă ajut”
ProSport l-a contactat telefonic și pe Ladislau Boloni, care a fost vizibil surprins de faptul că informațiile au răzbătut în presă și a ezitat îndelung înainte să răspundă. Antrenorul a părut că își caută cuvintele și, după o ezitare, a hotărât să nege varianta, însă nu foarte convingător:
ProSport: Domnule Boloni, avem informații că ați fost contactat de persoane din conducerea FRF, care tatonează disponibilitatea dumneavoastră de a reveni ca selecționer la națională…
Bölöni: … (pauză câteva secunde) Contactat… De cine, de Burleanu?
De Burleanu sau de altcineva de la FRF, în numele dânsului, evident.
… (o nouă pauză) Când să fi fost contactat și tatonat?
În ce zi, anume, nu știu, dar, în orice caz, după venirea lui Răzvan Burleanu la șefia FRF.
Domnule Udrea, nu pot să vă ajut.
Adică nu doriți să comentați?
Eu discut cu trei persoane din noua conducere de la FRF. Dar nimic de genul ăsta. Naționala n-are antrenor?
Ba da, dar la un moment dat nu va mai avea. Ați fi tentat, în acel moment, să reveniți la națională?
Acum, știți cum e, discutăm situații ipotetice…
CV Ladislau Boloni
Data nașterii: 11 martie 1953 (61 de ani)
Locul nașterii: Târgu Mureș
Echipele la care a jucat: ASA Târgu Mureș (1970-1984), Steaua (1984 – 1987), Racing Jet Wavre (1987 – 1988), Creteil (1988 – 1989), Orleans (1989 – 1992)
Selecții la echipa națională: 102 (1975 – 1988)
Echipele pe care le-a antrenat: Nancy (1994 – 2000), naționala României (2000 – 2001), Sporting Lisabona (2001 – 2003), Rennes (2003 – 2006), Monaco (2006), Al – Jazeera (2007 – 2008), Standard Liege (2008 – 2010), Al – Wahda (2010), Lens (2011), PAOK (2011-2012), Al Khor (2012)
Performanțe: a promovat echipa Nancy în Ligue 1, a câștigat campionatul și Cupa cu Sporting Lisabona în 2001, a calificat în UEFA Rennes în 2005, a câștigat cu Standard Liege campionatul în sezonul 2007 – 2008, după 25 de ani