După ce a lansat două volume originale care prezintă evoluția sportului-rege în țara noastră, federația română de specialitate a lansat și varianta DVD, mai scurtă, desigur. dar cel puțin la fel de atractivă, în care se prezintă ceea ce a fost mai important în povestea sportului cu mingea rotundă. Din păcate, DVD-ul NU este destinat comercializării. Cel puțin, NU deocamdată.
DVD-ul, care durează aproape o oră, ne prezintă formula de campionat dinaintea primului război mondial, când formula era tip-cupă, se ajunge la primii ani de după război, cand se juca pe regiuni geografice, apoi la formula tip campionat, asemănătoare celei din zilele noastre, care a început din anii 30. Nu au fost uitate nici perfomanțele echipei naționale, printre puține reprezentative care se pot mândri cu faptul că au fost la toate cele trei campionate mondiale interbelice.
Războiul care a schimbat totul
A doua conflagrație mondială, de fapt felul în care s-a terminat aceasta, a adus cu sine comunismul, dar trebuie spus că din punct de vedere strict fotbalistic au fost și lucruri bune în acel sistem, mergând de la construirea de noi stadioane, până la concentrarea valorilor la două-trei formații care să atace, cu șanse, fazele superioare ale cupelor europene. Dacă prima echipă care a ajuns cunoscută în Europa a fost Rapidul interbelic, trebuie spus că în comunism Petrolul Ploiești a fost prima grupare care a ajuns pe primele pagini ale ziarelor de specialitate din Vest, meciurile cu Liverpool făcând să se vorbească din nou, după atâția ani, de fotbalul românesc.
Dobrin nu a fost uitat
Marele maestru, „Gâscanul” Dobrin, cel care nu a jucat niciun minut în Mexic, nu a fost uitat în documentarul FRF, și nici, desigur, prima calificare postbelică la un turneu final de Campionat Mondial. Pe urmă, fantastica epopee a Craiovei Maxima, aventura lui Dinamo în CCE și, desigur, marele triumf al Stelei de la Sevilla. Nu au fost trecute cu vederea nici performanțele Generației de Aur, aproape de noi, drept pentru care nu vom insista asupra lor. Trebuie să remarcăm, totuși, spumoasa replică a comentatorului TV, Dumitru Graur, după ratarea lui Timofte I, care ne-a trimis acasă… Cine a uitat loviturile de departaje din meciul din optimi contra Irlandei? Dar, iată geniala replică a comentatorului televiziunii române… „Execută Timofte… și apără Bonner… Măi, baiete… Măăă băăăieteee!!!!”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER