UPDATE Momentul în care fanii români reținuți în Grecia vor fi expulzați rămâne în mare parte o necunoscută. Consulul României în Grecia a oferit explicații despre modul în care cei opt au fost reținuți: „Suporterii au fost arestați pentru deținerea de materiale pirotehnice. La un control la intrarea în stadion au fost depistați”.
Mihai Stan, un reprezentant al Peluzei Cătălin Hîldan, a oferit garanția că. dacă suporterii reținuți în Grecia, nu vor fi în țară până la ora partidei retur a barajului, imnul Greciei nu se va auzi pe Național Arena.
„Alături de noi au fost trimiși și patru reprezentanți ai Jandarmeriei române, care au asigurat că nu se întâmplă nimic în afar legii pe străzile din Grecia.
Cei opt au fost duși în arest pentru deținerea de torțe. Într-o țară în care se aprind mii de torțe și se aruncă cu „molotoave” pe străzi, mi se pare că este exagerat ce se întâmplă celor opt fani români.
Unitatea peluzelor din România se va vedea marți. Dacă cei opt reținuți acum nu vor fi pe stadion, imnul Greciei nu se va auzi. Știm cu toții ce înseamnă imnul unei națiuni”, a spus Mihai Stan la Sport.ro.
UPDATE 16:39 Măsura expulzării celor 8 suporteri români reținuți în Grecia pentru deținerea de fumigene și torțe este gestionată de Poliția elenă pentru străini și va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp, informează MAE, precizând că misiunea diplomatică română a intervenit pentru accelerarea formalităților
Ministrul precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ambasada României la Atena a întreprins toate demersurile posibile pentru acordarea de asistență consulară cetățenilor români.
„Întrucât autoritățile locale au decis să inițieze procedura de expulzare a persoanelor respective, reprezentanții misiunii diplomatice române au intervenit pentru accelerarea formalităților corespunzătoare. Documentația aferentă a fost transmisă, cu celeritate, Poliției pentru străini din Grecia, care va gestiona în continuare procedura de expulzare. Măsura propriu-zisă va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp posibil”, informează MAE.
Sursa precizează că Ambasada României menține legătura cu cetățenii români și este pregătită să ofere întregul sprijin necesar, în limita competențelor specifice.
„Reiterăm faptul că, în vederea prevenirii oricăror incidente, MAE a lansat, încă din data de 25.10.2013, o atenționare de călătorie prin care recomanda cetățenilor români, ce urmau să călătorească în Republica Elenă pentru a asista la partida de fotbal dintre reprezentativele Greciei și României, să respecte cu strictețe măsurile de ordine și siguranță publică stabilite de către autoritățile elene”, mai precizează MAE.
Opt cetățeni români, suporteri ai selecționatei naționale de fotbal, au fost reținuți, vineri în Grecia, pentru deținerea de torțe și fumigene, interzise de legile elene, fiind condamnați la 5 luni cu suspendare și făcând apel la hotărârea judecătorească, potrivit MAE, aceștia fiind încă în arest.
„În data de 15 noiembrie 2013, Ambasada României la Atena a fost informată cu privire la reținerea a 8 cetățeni români, suporteri ai naționalei, sub acuzația deținerii de torțe și fumigene, materiale interzise de către legislația elenă la intrarea pe un stadion. Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare referitoare la incident și s-au deplasat la subdiviziunea unde erau reținuți cetățenii români pentru a discuta cu aceștia. Potrivit informațiilor primite de la ambasada României la Atena, cei 8 cetățeni români au fost condamnați la o pedeapsă de 5 luni cu suspendare, pe o perioadă de 3 ani. Cetățenii români au făcut apel la hotărârea judecătorească emisă. Poliția a decis menținerea celor 8 români în stare de arest, până la finalizarea procedurilor de expulzare”, a informat MAE, duminică, la solicitarea MEDIAFAX.
UPDATE 14:22 – Ministerul Afacerilor Externe a luat prima poziție oficială în legătură cu arestarea celor 8 suporteri români, la Atena: „Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare referitoare la incident și s-au deplasat la subdiviziunea unde erau reținuți cetățenii români pentru a discutacu aceștia.
Potrivit informațiilor primite în această seară de la ambasada României la Atena, cei 8 cetățeni români au fost condamnați la o pedeapsă de 5 luni cu suspendare, pe o perioadă de 3 ani. Cetățenii români au făcut apel la hotărârea judecătorească emisă. Poliția a decis menținerea celor 8 români în stare de arest, până la finalizarea procedurilor de expulzare.
Misiunea diplomatică păstrează permanent legătura atât cu cetățenii români, cât și cu autoritățile locale si este pregătită să acorde asistență consulară în limita competențelor”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe remis Digi24.
„Totodată, trebuie menționat faptul că, în ideea prevenirii unor astfel de cazuri, Ministerul Afacerilor Externe a lansat, încă din data de 25.10.2013, o atenționare de călătorie prin care recomanda cetățenilor români care călătoreau în Republica Elenă cu ocazia disputării meciului de fotbal dintre reprezentativele Greciei și României să respecte cu strictețe măsurile de ordine și siguranță publică stabilite de către autoritățile elene”, se precizează în comunicat.
Potrivit legislației elene, este interzisă intrarea pe un stadion cu torțe și fumigene. Deși instanța le-a dat pedepse cu suspendare, românii sunt în continuare după gratii și așteaptă finalizarea procedurilor de expulzare, care ar putea dura de la câteva zile până la câteva luni. În plus, legislația elenă prevede ca, dacă în decurs de trei ani, aceștia vor mai săvârși vreo infracțiune pe teritoriul Greciei, la o eventuală pedeapsă vor cumula condamnarea de acum.
UPDATE 12:19 – Conform informațiilor ProSport, 6 dintre românii arestați fac parte din grupul de susținători ai naționalei numit Honor et Patria, iar ceilalți doi sunt suporteri dinamoviști. Aceștia sunt intrigați de pasivitatea autorităților române.
Singurul care se interesează de soarta lor este consulul român de la Atena, care a început să ia măsurile necesare abia după ce subiectul a început să devină mediatizat în România. În schimb, ceilalți politicieni autohtoni care au însoțit naționala la Pireu, printre care premierul Victor Ponta și șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, nu s-au sinchisit să se implice personal în operațiunea de extrădare a celor 8 români.
De asemenea, reprezentanții jandarmeriei care fac de regulă deplasarea alături de galerii la meciurile din străinătate, au decolat liniștiți sâmbătă spre București, absolut convinși că cei 8 români arestați fuseseră eliberați.
Opt suporteri români sunt reținuți la Atena pentru că au încercat să introducă în stadion materiale pirotehnice, înaintea partidei de vineri, dintre Grecia și România (3-1).
Aceștia au fost judecați și au primit cinci luni de închisoare cu suspendare, dar din cauza legislației din Grecia, procesul de extrădare poate dura între două și 60 de zile.
Românii sunt împărțiți pe la mai multe secții de poliție, iar avocatul lor spune că sunt ținuți în condiții mizerabile.
Grecii au făcut exces de zel Românii care au fost arestați și condamnați la Atena fac parte din galeriile principalelor echipe din București. Autoritățile din Grecia au făcut însă o discriminare în privința acestora, chiar dacă, potrivit legii, aceștia nu aveau voie să introducă în stadion materiale pirotehnice. Derby-urile grecești sugerează însă total altceva. Judecând după imaginile de la majoritatea meciurilor importante, mulți greci dintre cei care merg pe stadioane ar trebui să stea acum în spatele gratiilor. Vezi mai jos imagini de la ultimul derby dintre Olympiakos și PAOK Salonic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER