Miercuri s-a lansat filmul „Hai, România – Povestea Generaţiei de Aur”, iar iubitorii fotbalului trebuie neapărat să-l urmărească. Asta chiar dacă recunosc imediat unele episoade din filmul care durează 90 de minute.
M-a impresionat mai ales entuziasmul celor care au venit în număr mare să se fotografieze cu vedetele din 1994, dar și faptul că jurnaliștii au venit în număr mare, asta chiar dacă miercuri seara s-a jucat Rapid – UTA.
Unii ar spune că trăim din amintiri, însă „Generația de Aur” a avut ceva cu totul special, inclusiv în relația cu fanii, dovadă nebunia care a fost la Timișoara și la București după turneul din Statele Unite, în care am bătut Argentina și Columbia, izbutind goluri de generic.
În primul rând, filmul este pus bine la punct și poate fi înțeles și de cei care n-au urmărit turneul final din Statele Unite, care ne-a dus la un pas de semifinale. Apar și momente relevante din afara fotbalului, cum ar fi Mineriada din acea perioadă. Cu Radu Paraschivescu în prim-plan, care știe să facă atât de bine legătura între ceea ce se petrece pe teren și în afara lui.
În al doilea rând, aș remarca felul în care foștii noștri jucători au știut să se implice din toate punctele de vedere pentru ca filmul să fie atât de apreciat. Și au spus lucrurilor pe nume. Mai ales Marius Lăcătuș, vizibil dezamăgit și acum de faptul că n-a prins lotul Mondialului din America. Merita asta, așa cum a recunoscut în film și Anghel Iordănescu.
Sălile au fost pline la avanpremiera de miercuri și sunt convins că entuziasmul va fi la cote ridicate în următoarea perioadă, atunci când filmul va putea fi urmărit în cinematografe de cei care au iubit „Generația de Aur”. Păcat poate pentru faptul că în film nu apare și Cornel Dinu, îndepărtat în timpul preliminariilor pentru Mondialul din 1994. Și înlocuit de Mircea Sandu cu Anghel Iordănescu, care explică după 30 de ani că a vrut să impune un soi de „armată” la echipă.
Claudiu Mitcu a știut să scoată tot ce e mai bun de la legendele fotbalului românesc, iar filmul conține și mai multe episoade amuzante. De exemplul, momentul în care Jean Vlădoiu ia cartonaș roșu în duelul cu Elveția, din faza grupelor, ori reacțiile spumoase ale lui Florin Răducioiu, „perla” care ne-a ajutat să ne luptăm cu granzii.
Munca pentru acest film de excepție n-a fost ușoară, mai ales că s-a mers inclusiv în Coreea de Sud, unde antrenează acum Dan Petrescu.
De remarcat că pentru realizarea filmului şi a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri şi ilustraţii, în diferite locuri din România, cât şi în străinătate.
„Fiecare şi-a împărtăşit experienţele. Se întâmplă destul de des să fim opriţi şi acum pe stradă de oameni. Pentru că atunci când sunt rezultate legătura între fotbalişti şi suporteri există. Problemele apar atunci când nu sunt rezultate”, a afirmat Bogdan Stelea.
Dacă filmul acesta nu trebuie să-l ratezi, trebuie să știi că în jur de 30.000 de bilete au fost date pentru meciul de gală de pe Arena Națională. Ultima întâlnire cu „galacticii” care ne-au adus nopți de neuitat. „Generație de Aur”, te iubim!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER