Fizioterapeutul echipei naţionale, impresionat de Ilie Balaci şi de Nicuşor Bancu. Dezvăluiri despre „Minunea Blondă”

Alin Burileanu este fizioterapeutul echipei naţionale a României. Este angajat pe partea de prevenție și tratament, rolul său fiind de a preveni accidentările care se pot întâmpla pe parcursul antrenamentelor. Nu este singurul craiovean prezent în staff-ul medical al naţionaţei, acolo fiind prezenţi şi medicul Universităţii Craiova, Claudiu Stamatescu şi kinetoterapeutul Ovidiu Blendea.

Alin Burileanu deţine şi o clinică de recuperare în Craiova şi se îngrijeşte de majoritatea sportivilor de performanţă din Bănie pentru ca aceştia să se recupereze complet după accidentări grave.

Fizioterapeutul echipei naţionale, impresionat de Ilie Balaci şi de Nicuşor Bancu

În această perioadă, prioritatea lui Alin Burileanu este recuperarea căpitanului Universităţii Craiova, Nicuşor Bancu. Acesta a suferit o ruptură de ligamente încrucişate la un meci cu Rapid, în luna noiembrie, fiind operat la clinica de la Roma a profesorului Mariani.

Alin Burileanu spune că lucrează câte 4 ore zilnic, în două şedinţe de pregătire, cu Nicuşor Bancu, la care se mai adaugă o oră şi jumătate de refacere, pe care jucătorul o efectuează acasă. Cei doi se cunosc de aproape un deceniu, de când „Bancone” a suferit prima accidentare gravă, dublă fractură de tibie şi peroneu, iar recuperarea a făcut-o tot sub supravegherea lui Alin Burileanu. Acesta povesteşte că la avea vreme a fost impresionat de implicarea maximă a lui Bancu şi de timpul rapid în care acesta a revenit pe teren după acea gravă accidentare.

„Exercițiile pe care punem bază sunt o rutină zilnică, pentru mine cel mai important este ca genunchiul și articulațiilor să fie sănătoase. Toate exercițiile pe care le facem sunt de ordinului sutelor sau miilor de repetări, care au un impact foarte mare asupra mușchilor, dar nu în cazul articulaților. Programul de recuperare durează aproximativ patru ore pe zi, dar dacă am pune și ce face acasă, sesiunile de gheață după recuperare, ar fi undeva la cinci ore și jumătate zilnic. La prima vedere pare un caz extrem de bun. Dacă medicul care l-a operat și domnul Stamatescu sunt de acord, poate intra la jocul cu mingea la patru, cinci luni de zile.

Reușita a fost în primul rând a lui, după prima accidentare, pentru că la vremea aceea lucra șase ore pe zi în sală. Poate să confirme că schimba două – trei echipamente în aceași zi. A fost un caz oarecum surprinzător, inclusiv pentru doctorul care l-a operat, pentru că la ultima radiografie s-a mirat cât de bine a evoluat ca fractură. După a urmat o carieră extraordinar de frumoasă și benefică, țin minte că revenirea lui de la poziția de pacient la poziția de sportiv de performanță a fost foarte rapidă” spune Alin Burileanu.

 „Ilie Balaci avea o relaxare pe care o transmitea şi celorlalţi”

 Alin Burileanu a avut prilejul de a lucra şi cu legenda Craiovei Maxima, Ilie Balaci, care se recupera după o operaţie de hernie cervicală. Fizioterapeutul spune că a rămas impresionat de elocinţa „Minunii Blonde” şi de starea de spirit relaxată pe care reuşea să o împrăştie şi în jurul său. Optimist incurabil, Ilie Balaci era convins că va fi OK după intervenţia suferită, iar la finalul şedinţelor de recuperare, le oferea celor prezenţi o mostră de măiestrie cu mingea, cu care jongla pe cap câteva minute.

„Din copilărie eram microbist, pentru că mergeam cu tata la multe meciuri ale Universității Craiova de când eram mic, mic. Nu mi-am plănuit niciodată să lucrez pentru echipă. Sunt parte din staff-ul medical, care este în afara echipei, pentru jucătorii care sunt scoși din lot, așa cum este cazul lui Nicușor Bancu. De cele mai multe ori oamenii care trec prin operații ajung să fie scoși din echipă o perioadă și lucrăm împreună multe ore pe zi. Este o oportunitate, care îmi ridică foarte mult valoarea mea ca și terapeut și pentru care sper să lucrez toată viața. Relaxarea lui Ilie Balaci m-a impresionat, pentru mine era un pacient extrem de relaxat, care trecuse printr-o operație de hernie de disc cervicală. Nu spunea niciodată ca nu o să se facă bine. Țin minte că am terminat cu el recuperarea și după ne arăta cum ținea mingea pe cap două minute fără să cadă. Avea o relaxare pe care o dădea și celorlalți, extrem de bună. De foarte multe ori vorbea foarte puțin, dar extrem de bine” s-a confesat Alin Burileanu.

Publicat: 30 12. 2022, 14:45
Actualizat: 30 12. 2022, 14:46