Gard în gard cu Viktor Orban. România va lupta pentru calificarea la EURO 2024 pe un stadion cu 3.500 de locuri, construit într-un sat cu 1.700 de locuitori. Arena seamănă mai mult cu o mănăstire decât cu un loc destinat fotbalului | GALERIE FOTO

România joacă pe un stadion care seamănă cu o mănăstire
Vezi galeria foto - 12 poze

UEFA a anunțat ieri că echipa națională de fotbal a Israelului va juca în Ungaria meciurile rămase din preliminariile UEFA Euro 2024, împotriva Elveției (15 noiembrie) și României (18 noiembrie), din cauza războiului existent în Țara Sfântă, după atacurile sângeroase ale grupării teroriste Hamas.

Gard în gard cu Viktor Orban. România va lupta pentru calificarea la EURO 2024 pe un stadion cu 3.500 de locuri, construit într-un sat cu 1.700 de locuitori

Deși s-a zvonit că meciurile se vor juca mai întâi la Budapesta și apoi la Debrecen, până la urmă partidele se vor disputa la Felcsút, pe Pancho Arena, un stadion micuț și cochet, cu doar 3.500 de locuri, aflat la 50 de kilometri de capitala Ungariei.

Arena este stadionul de casă al Puskas Akademia FC, dar între 2015 și 2018, a fost și gazdă pentru tripla campioană Fehervar FC, din cauza reconstrucției Sostoi Stadion.

Stadionul a fost inaugurat pe 21 aprilie 2014 cu ocazia finalei Cupei Puskas. Apoi, la 26 aprilie 2014, pe stadion s-a jucat primul meci din Liga maghiară, între Puskas Akademia și Videoton.

Pe 30 iunie 2016, pe stadion s-a jucat primul meci din UEFA Europa League între Videoton FC și FC Zaria Bălți, iar la 26 martie 2018, primul meci internațional s-a jucat pe stadion, când Bulgaria a primit Kazahstanul într-un meci amical, scor 2-1.

Socotit un moft al premierului Ungariei

Multe acuzații de corupție au apărut în legătură cu stadionul, deoarece actualul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban (cunoscut pentru pasiunea sa pentru fotbal) și-a petrecut o mare parte din copilărie în acest sat, iar Pancho Arena a fost construită la doar câțiva metri de proprietatea sa din Felcsut.

Deși stadionul nu a fost construit direct din fonduri guvernamentale, companiile care au furnizat majoritatea fondurilor au câștigat mai multe proceduri de achiziții publice de mare valoare în timpul mandatului de prim-ministru al lui Orban.

În plus, guvernul lui Orban a adoptat legi care acordă beneficii companiilor care sprijină investițiile în sport. Acuzațiile au fost alimentate de faptul că stadionul are o capacitate de 3.500 de locuri, în timp ce populația totală a satului este de sub 1.700 de persoane.

Pancho Arena a fost inclus în topul celor mai frumoase trei stadioane din lume, conform stadiumdb.com. „Interiorul curbat al tribunei, căptușit cu lemn, le dă spectatorilor senzația că asistă la o slujbă religioasă duminicală, nu la un meci de fotbal. Stadionul de 3.500 de locuri a fost inaugurat în 2014 și a fost creația arhitectului local Imre Makovecz”, scris sursa citată.

Spectatorii se pot plimba pe acoperișul arenei

Proiectul conceptual a fost atribuit lui Imre Makovecz, renumit reprezentant maghiar al arhitecturii organice, care a creat anterior clădirile principale ale Academiei Puskas. În ciuda decesului lui Makovecz în 2011, stadionul a fost livrat conform viziunii sale de către Tamás Dobros.

Construcția a început în 2012, luând locul a două terenuri de antrenament ale academiei de fotbal. Stadionul a fost terminat la timp, în martie 2014. De asemenea, a fost respectat bugetul, dar prețul său de 12,5 milioane de euro, ridicat a stârnit totuși controversele mai sus amintite.

Cea mai distinctivă trăsătură a stadionului este estetica sa, echilibrând utilizarea modernă a fotbalului și arhitectura rurală, foarte naturală. Betonul turnat se îmbină aproape perfect cu mulțimea impresionantă de suporturi de lemn pentru acoperiș din interiorul stadionului. La exterior, învelișul are aspect traditional rural și ridică înălțimea totală a clădirii suficient de mult pentru ca proiectoarele să nu necesite stâlpi suplimentari. Mai mult, stadionul oferă fiecărui vizitator posibilitatea de a se plimba pe o promenadă încorporată în structura acoperișului.

Cum se poate califica România la EURO 2024

Luna trecută, România a învins Andorra, scor 4-0, iar Elveția și Belarus au remizat, scor 3-3. În urma acestor rezultate, tricolorii au urcat pe primul loc în Grupa I, cu 16 puncte, iar elvețienii au căzut pe poziția secundă, cu 15 punct, având însă un meci în minus, cel reprogramat cu Israel.

Podiumul este completat de către Israel, cu 11 puncte. Kosovo este pe locul 4, cu șapte puncte, iar Belarus ocupă locul 5, cu șase puncte. Codașa grupei este Andorra, cu două puncte.

Calculele grupei sunt destul de complicate, în acest moment, din cauza faptului că există meciuri amânate. Pentru tricolori, lucrurile se vor mai risipi după meciurile Kosovo – Israel și Israel – Elveția.

Dacă Israel pierde aceste meciuri, România se va califica și cu un egal în meciul direct, de la 18 noiembrie. În orice alt scenariu e nevoie de mai mult, și e posibil, ca, în funcție de rezultate, România să fie nevoită să obțină un punct sau puncte și la ultimul meci, cel de acasă, cu Elveția, pentru a putea merge la EURO.

Meciurile din Grupa I:

12 noiembrie: Kosovo – Israel (21.45)

15 noiembrie: Israel – Elveția (21:45)

18 noiembrie: Belarus – Andorra (19:00), Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo (21:45)

21 noiembrie: ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus (21:45)

Clasamentul Gupei I:

  1. România 16 puncte (8 meciuri)
  2. Elveția 15 puncte (7 meciuri)
  3. Israel 11 puncte (6 meciuri)
  4. Kosovo 7 puncte (7 meciuri)
  5. Belarus 6 puncte (8 meciuri)
  6. Andorra 2 puncte (8 meciuri)
Publicat: 01 11. 2023, 10:44