„Gâscanul” batav
Ca fotbalist, Hiddink n-a impresionat deloc, petrecându-și cea mai mare parte a carierei la modesta De Graafschap.
A făcut-o ca tehnician, iar marea sa șansă a apărut în 1987, când conducerea lui PSV Eindhoven l-a numit antrenor. Un an i-a trebuit pentru a aduce din nou în Olanda Cupa Campionilor Europeni, iar până în 1990 reușise deja să ia alte șase trofee: trei titluri și trei Cupe. Au urmat experiențele de la Fenerbahce și Valencia, după care i s-a oferit șansa de a antrena naționala țării sale, în 1995. O semifinală pierdută la penalty-uri în fața Braziliei, în 1998, a însemnat sfârșitul “erei Hiddink”, tehnicianul demisionând imediat. A plecat la Real Madrid, unde a fost dat afară după numai jumătate de an, a mai trecut și pe la Betis Sevilla, fără nicio realizare, moment în care cariera sa părea a fi ajuns într-un impas.
Relansarea carierei sale a venit exact de unde se aștepta mai puțin. Mirajul participării la un nou campionat mondial l-a făcut să accepte din prima propunerea de a pregăti naționala Coreei de Sud, pe care a condus-o chiar până în semifinalele competiției din 2002. Drept mulțumire, asiaticii i-au conferit titlul de cel mai popular om, l-au făcut Cetățean de Onoare, i-au dat o vilă luxoasă pe insula Jeju și zboruri gratuite pe viață cu Korean Airlines și Asiana Airlines, rebotezând, în plus, și stadionul din Gwangju după numele său. Nimic nu l-a convins însă să-și prelungească angajamentul, Hiddink alegând să se întoarcă la PSV Eindhoven, formație cu care a reușit să mai câștige două titluri și o Cupă.
Hiddink a uimit însă pe toată lumea când a anunțat, pe 22 iulie 2005, că este noul antrenor al naționalei Australiei. „Voi rămâne și la PSV, pentru că am un contract care-mi permite asta, urmând să renunț la club înaintea Cupei Mondiale”, a liniștit însă olandezul temerile. Chiar înainte de Mondiale, Guus a semnat un contract pe doi ani și jumătate cu naționala Rusiei, intrat în vigoare imediat după turneul final din Germania, pentru un salariu de 2,5 milioane de euro anual. Numirea sa a fost influențată chiar de Roman Abramovici, patronul lui Chelsea, cel care va suporta și o parte din salariul lui Guus, acesta prelungindu-și luni angajamentul cu rușii până în 2010.
Acum, Hiddink intenționează să facă o figură cât mai frumoasă la Euro, urmând a se retrage, cel mai probabil, din antrenorat după CM din Africa de Sud.
"Trebuie să recunoaștem și să fim sinceri că românii nu sunt favoriți cu Franța, Italia sau cu Olanda, dar, chiar și în ciuda acestui statut, pot produce surprize"
"Mi-aș dori să fiu primit de Vladimir Putin și de Dimitri Medvedev la Kremlin, ar fi o mare onoare pentru un un străin aflat într-o țară atât de puternică precum Rusia"
"România își merită locul la Euro. Este o echipă pregătită, la care activează jucători foarte buni"
Guus Hiddink,
selecționer Rusia
milioane de euro este salariul anual al lui Guus Hiddink la naționala Rusiei. El câștigă de peste patru ori mai mult decât Piți, care încasează 600.000 de euro pe an