Mircea Sandu a cerut excluderea clasei politice din fotbalul românesc, dar i-a făcut o ofertă concretă senatorului Anghel Iordănescu. Dacă va accepta propunerea FRF de a-l însoți pe Hagi la echipa națională, FRF intră în conflict cu preceptele FIFA și UEFA și riscă sancțiuni.
O circulară FIFA destinată federațiilor afiliate cerea, la începutul anului, ca politicul să nu se mai implice sub nicio formă în cel mai popular sport al planetei. Acum, naționala României e la un pas să nesocotească această regulă impusă de FIFA și să aibă în componența staffului tehnic al echipei naționale un om politic. Anghel Iordănescu ocupă funcția de senator și, dacă va accepta oferta făcută de Mircea Sandu, ar trebui să se dezică de activitatea politică. Problema ar avea o rezolvare simplă, numai că „Generalul” nu e dispus să renunțe la locul din Senatul României pentru un post de director tehnic la FRF.
„Nu renunț la Senat!”
„Domnul Iordănescu m-a întrebat dacă este vreo problemă în faptul că va lucra și la federație. I-am spus că intră într-o incompatibilitate, fiindcă acolo se semnează state de plată. Mi-a spus că, în acest caz, ar vrea să rămână doar parlamentar”, a explicat pentru Evenimentul Zilei senatorul Iulian Urban, vicepreședintele Comsiei Juridice din Senat.
În septembrie 2010, când numele lui Iordănescu era vehiculat ca variantă pentru Steaua, „Generalul” spunea, de asemenea, că nu are de gând să renunțe la poziția de senator. „Când îmi voi încheia mandatul de parlamentar, mă voi mai gândi dacă să revin în fotbal sau nu. Deocamdată nu am de gând să renunț la Senat”, afirma Iordănescu.
Nu ar fi nicio problemă ca Puiu să continue și ca senator. Știu mai mulți președinți de federații care sunt și deputați sau în alte funcții politice. Nu așa se traduce imixtiunea politicului în fotbal Mircea Sandu, președinte FRF
Nu renunț la mandatul de senator! Aștept în continuare un răspuns concret și oficial din partea Parlamentului și abia apoi iau în calcul oferta lui Mircea Sandu Anghel Iordănescu, senator
Bosnia și Ucraina au avut probleme
Adversara României din preliminariile pentru Euro 2012, Bosnia, a avut cel mai mult de tras din această cauză. Statutul federației bosniace, cu trei președinți din fiecare etnie, a atras atenția FIFA și UEFA, care au suspendat naționala lui Safet Susic până la modificarea acestuia.
Un bosniac-musulman, un sârb și un croat într-un sistem de rotație o dată la 18 luni. Acesta era mecanismul prin care era condusă Federația Bosniei, practic modul în care era condusă și țara. După mai multe tentative eșuate de a modifica statutul, FIFA și UEFA i-au suspendat provizoriu pe adversarii noștri. Obiectivul a fost realizat abia după ce forul european a trimis la Sarajevo un Comitet de normalizare.
Ucrainenii, somați!
Un alt caz în care FIFA s-a autosesizat când a fost vorba de implicarea politicului în fotbal s-a produs în Ucraina, țară organizatoare a Euro 2012. Acolo, clasa politică s-a alăturat tentativei oamenilor din fotbalul ucrainean de a-l demite pe președintele Surkis, dar intervenția FIFA a fost promptă: „Aveți 30 de zile să rezolvați situația, altÂfel veți pierde dreptul de a organiza Euro 2012”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER