Ilie Dumitrescu a explicat pas cu pas eșecul României în fața Spaniei, 1-2. „Toată lumea botez, nuntă, felicitări…Ei au rețetă, au unguent, au antidot”. Cine a fost cel mai bun „tricolor”
România a fost învinsă, pe Arena Națională, 1-2, de Spania, în etapa a cincea a grupei F din preliminariile EURO 2020. Ibericii sunt lideri în clasament, cu 15 puncte din tot atâtea posibile, iar elevii lui Contra au coborât pe locul patru, de pe trei, având șapte puncte. Ilie Dumitrescu, fost mare internațional, a explicat unde au greșit „tricolorii”.
„Probabil Cosmin a analizat foarte bine adversarul și a decis să abordeze cu un sistem cu 5 fundași, cu 3 la mijloc, iar Keșeru cobora de multe ori să-l blocheze pe Busquets când adversarul intra în posesie. Când joci cu 5 pe linia de fund, se creează undeva un dezechilibru.
Creezi o densitate mai ales contra unei echipe care joacă foarte elaborat și complex pe construcția echipei. Ce înseamnă asta? Era foarte complicat ca noi să gestionăm acestă posesie a Spaniei. Și aici intervine și dezechilibrul ăsta. Când stai cu 5 pe linia de fund, pe construcție, Spania sau echipele care au această calitate și un joc bazat pe construcție, se cheamă să-ți păstrezi poziția atunci când începe construcția.
Deci Ceballos și Rodrigo îi fixau pe Toșca și Benzar, iar un atacant stătea cu cei 3 fundași centrali. Deci undeva apărea un dezechilibru pentru că ei, cu trei jucători, fixau, pe construcție, 5 jucători de-ai noștri”, a spus Ilie Dumitrescu, la Digi Sport.
Fostul tehnician l-a remarcat pe George Pușcaș, cel care a câștigat mai multe dueluri în fața unora ca Ramos sau Llorente.”Eu i-am văzut pe Ramos, pe Llorente. Cu Pușcaș, era foarte complicat doi contra unu, la fundașii lor centrali, pe construcție, super-complicat. Nici n-avem jucători. Pușcaș a fost cel mai bun jucător al nostru. Stăteai retras, departe de poartă. Ce făceai?
Jocul direct pe Pușcaș și Pușcaș a încercat două chestii, s-a întors cu adversarul său, Ramos, și toată lumea botez, nuntă, felicitări, am făcut mare realizare. E foarte complicat.
Pentru că Răzvan Marin a început jocul foarte prost, nu a reușit să aducă plusul când intra în posesie, era foarte departe, erau curse din alea de 20-25 de metri, era foarte ușor de contracarat. Mai ales că Ruiz, Saul, în linia de mijloc, în afară de faptul că au o tehnică foarte bună și e greu să le iei mingea atunci când îți intră în posesie, fac și faza defensivă foarte bine. Mai ales Saul, școala Atletico Madrid”.
Spaniolii au evoluat în inferioritate numerică, dar tot a dominat la capitolul posesie, 67 la sută. Echipa noastră a resimțit din plin oboseala. „Am început jocul slab, ezitant și am fost încă în joc pentru că Tătărușanu a avut o seară fantastică. Ați văzut cu câtă ușurință atacau zonele libere între fundași. Ei caută, ei asta antrenează, ei au rețetă, au unguent, au antidot. Și pentru 5 și pentru 4 și pentru orice sistem. Dar noi nu am mai putut să ne punem în valoare calitatea jucătorilor noștri când intram în posesie pentru că eram epuizați.
Ei alergau foarte mult în gol să intre în posesie. Deac nu a mai putut să dribleze, Stanciu la fel Răzvan Marin la fel. Îți pierzi încrederea pentru că nu ai posesia, nu ești în joc, nu ai mingea, îți pierzi încrederea. S-a schimbat sistemul 10 minute după pauză, îl urci pe Chiricheș, mutare foarte bună. Dar Deac a trecut în bandă, dar nu a venit cu Jordi Alba. Și asta ar trebui să se înțeleagă când schimbi sistemul, s-a trecut la un 4-2-3-1, cu Keșeru mai în spate, Chircheș, Răzvan Marin, Deac și Stanciu în stânga.
Asta trebuia să înțeleagă și Deac și Stanciu, să aibă tot timpul fundașii laterali în față. Nu să stai pe aceeași linie, pentru că orice pasă se joacă în spatepe tău și este foarte greu de contracarat. Așa s-a ajuns la centrarea pentru Paco Alcacer”, a punctat actualul analist tv.