În numele Papp-ului. România e pe primul loc în Grupa F la revenirea lui Anghel Iordănescu pe bancă

România învinge cu 2-0 Irlanda de Nord prin dubla fundașului Stelei și are șefia grupei de calificare la Euro 2016. Anghel Iordănescu a reușit să transforme naționala într-o echipă mai ofensivă, una care a reușit pe finalul jocului să spargă barajul defensiv al britanicilor

Se simte în aer fericirea. Se și vede, pe fețele spectatorilor mai ales, o ușurare. Naționala României nu îl mai are pe bancă pe Victor Pițurcă, artistul fotbalului urât – dar atât de eficient câteodată – și pare că orice ar arăta România publicul nu are cum să se revolte. Culmea, acuzat de lipsă de idei tactice moderne – ca și cum, vezi Doamne!, Pițurcă era conectat prin wi-fi non-stop la laptop – Anghel Iordănescu reușește să ne arate cum se joacă ofensiv. Sigur, contra singurului adversar din lume, probabil, capabil să înceapă să tragă de timp încă din minutul doi, dar tot e bine. Primele șase minute sunt exemplul grăitor, mingea e doar la noi, nord-irlandezii nu ies din propria jumătate. Presăm pe semicerc, ca la handbal, iar Chiricheș face un deja-vu Molde, cu o foarfecă din careu reținută în doi timpi de Carroll. Mai avem o bară a lui Chipciu în minutul 17 și după 60 de secunde consultăm statistica: 64% posesie și ocaziile mari de partea noastră.

Problema abia aici intervine, pentru că oricât de exact ar fi Sânmărtean, oricât de bine ar pasa și oricât de bine deschide jocul în benzi, în față nu e altcineva decât Bogdan Stancu. Iar faza din minutul 31, atunci când mijlocașul de 34 de ani al Stelei pornește cu mingea la picior din 35 de metri, ridiculizează doi britanici nefericiți pe parcurs, apoi pasează în fața porții este grăitoare. La primire este Stancu, atacant care reușește să dea pe lângă, într-o combinație de luft cu încercare eșuată de călcâi. Momentul ratării a fost anticipat de spectatori încă de când Sânmărtean a ridicat privirea pentru a pasa, deși putea să șuteze. Un oftat prelung s-a auzit din pieptul a vreo 30.000 de oameni, oameni care au reperat destinatarul și și-au imaginat deznodământul.

Barajul defensiv al Irlandei de Nord, spart de un fundaș român

Dorința cea mai mare a spectatorilor a fost împlinită după pauză: iese Stancu și intră Keșeru, iar asta se vede imediat. Atacantul Stelei pasează printre fundași, aproape pervers, la întâlnire, însă Raț se crede mai rafinat tehnic decât e și plasează o scăriță în umărul portarului Irlandei de Nord, singur în 6 metri, lateral stânga. Dupâ câteva minute iese și Tănase, accidentat, și intră Maxim. Teoretic trebuie să ne meargă bine. Jucăm bine, avem mijlocul terenului și benzile, dar nu avem finalizare într-un careu aglomerat de britanici. E greu pe sus, au talie mai bună, iar pe jos poate doar Sânmărtean. În minutul 62 face o nouă fază de geniu, dar este oprit în careu cu genunchiul de un fundaș. Arogantul arbitru Eriksson consideră că stelistul a căutat contactul și lasă jocul să continue.

Rar se poate vedea un anti-joc mai puternic, mai consistent, mai cu patos decât cel practicat de britanici. Trag de secunde cu o determinare demnă de o cauză mai bună, dar nici noi nu reușim să le spargem zidul. Iordănescu mută la mijloc, trece Maxim în centru, Chipciu pe dreapta și Torje pe stânga, dar în careul oaspeților suntem tot într-o inferioritate cumplită, indiferent de momentul jocului. Într-un moment în care ne concentram spre fani, cei care aveau din nou un conflict violent cu forțele de ordine, Papp reușește să deschidă scorul. Centrare Raț de pe stânga, mingea ajunge la fundașul Stelei care șutează excelent din careu. Se face 1-0 și imediat 2-0 după ce Papp apare excelent la colțul lung și pune fruntea la o centrare venită tot de pe stânga, de la Sânmărtean. Se face dreptate, cum ar zice fotbalul, avem 2-0 și șefia grupei cel puțin până în primăvara lui 2015. 


România – Irlanda de Nord 2-0 (0-0)

Marcator: Papp ”74, ’79

România: Tătărușanu – Papp, Chiricheș, Dr. Grigore, Raț (cpt.) – Pintilii, Sânmărtean – Torje (Hoban ”80), Chipciu, Tănase (Maxim ”58) – B. Stancu (Keșeru ”46)

Rezerve: Pantilimon, Lung jr, – Luchin, Bicfalvi, Moți, Gardoș, Prepeliță, Pușcaș,  Sepsi

Antrenor: Anghel Iordănescu

Irlanda de Nord: Carroll – McLaughlin, McAuley, Hughes, McGivern – Baird – Evans (McKay ”78), Brunt, Norwood, McGinn (Clingan ”63) – Lafferty

Rezerve: McGovern, Mannus – McCullough,  Lund, McCourt, McNair, Grigg, Cathcart, Magennis, Reeves

Antrenor: Michael O”Neill

Arbitru: Jonas Eriksson (Suedia); Asistenți: Mathias Klasenius și Daniel Warnmark (ambii din Suedia). Stadion: Național Arena (București); Spectatori: 28.892

 
Publicat: 14 11. 2014, 23:52
Actualizat: 15 11. 2014, 00:12