INFOGRAFIE | Titularizarea lui Chiricheș pe postul de fundaș dreapta, decizie aproape falimentară. Pițurcă e convins că experimentul a reușit, analiza meciului arată contrariul
Înaintea meciului cu Ungaria, Victor Pițurcă trebuia să ia o decizie în privința postului de fundaș dreapta, încă deficitar la națională după ce Mățel n-a mai jucat pentru Astra și astfel n-a mai putut fi convocat. Soluțiile erau Luchin, Chiricheș și Prepeliță, în realitate niște compromisuri, deoarece toți trei au alt rol principal decât cel de fundaș dreapta în fișele lor de fotbaliști. În ciuda preferințelor suporterilor care în proporție de 60 la sută îl doreau titular pe Luchin, selecționerul a optat pentru varianta Chiricheș (agreată de 25 la sută din votanții în sondajul ProSport). Înainte de joc, într-un interviu acordat pentru ProSport, internaționalul român recunoștea că nu e familiarizat cu postul de fundaș dreapta, dar că se va adapta cerințelor. „Nu țin cont de acest lucru”, spunea ulterior Piți.
În amicalul cu Algeria a fost distribuit în același rol și a greșit la ambele goluri
Mai mult decât atât, încăpățânarea lui Victor Pițurcă de a-l folosi pe Chiricheș pe dreapta sfida alte avertismente când jucătorul lui Tottenham și-a arătat slăbiciunile în acest rol. Selecționerul îl mai utilizase pe fotbalist în bandă și în amicalul cu Algeria din iunie, scor 1-2, când Chiricheș a greșit la ambele reușite ale africanilor! În plus, când juca la Steaua, Gigi Becali l-a dat afară pe Ilie Stan după un joc de campionat cu Gaz Metan Mediaș (0-0) în care Chiricheș a fost utilizat fundaș de banda dreaptă!
Numărul mare de pase reușite de Chiricheș poate fi explicat și prin faptul că fundașul român a preferat soluțiile simple, pase fără risc, nefiltrante, pe distanțe foarte mici
5 faze în care a periclitat siguranța porții lui Tătărușanu
ProSport a monitorizat atent evoluția lui Chiricheș în meciul cu Ungaria, scor 1-1, iar cifrele indică faptul că internaționalul român s-a descurcat binișor în prima repriză și a fost dezamăgitor după pauză, când l-a avut adversar pe Nemanja Nikolic, care a intrat în locul ineficientului Stieber. Procentajul paselor bune reușite în meci de Chiricheș, 85,5% sau 35 din 41 de pase, poate induce ideea că Chiricheș a jucat aproape perfect, dar el n-a fost supus presiunii adversarului, a preferat soluții simple și nu și-a asumat riscuri în pase.
Chiricheș a jucat bine doar în prima repriză, dar se vede că nu e postul lui acolo
Vasile Miriuță, antrenor CFR Cluj
În repriza a doua, numărul paselor lui Chiricheș a scăzut cu aproape 50%, de la 26 la 15. În afara paselor, contribuția lui Chiricheș în meci poate fi cântărită prin fazele semnificative în care el a fost implicat. ProSport a identificat 5 astfel de faze, în care jucătorul lui Tottenham a fost depășit:
- În minutul 5, la primul contraatac inițiat de unguri, Chiricheș s-a apărat larg la Stieber care a centrat, dar mingea și-a găsit destinația în brațele lui Tătărușanu.
- În minutul 48, Dszudzak a scăpat prea ușor de Chiricheș pe stânga și Gardoș l-a blocat pe maghiar.
- În minutul 52, Nikolic a scăpat pe zona lăsată liberă de Chiricheș, surprins în față, și a fost deposedat în ultima clipă în careu de Pintilii.
- În minutul 76, Nikolic n-a fost blocat de Chiricheș și a centrat în careu, unde nu era niciun coechipier.
- În minutul 87, Ungaria a avut o ratare uluitoare, tot în urma unei mari greșeli a lui Chiricheș. Românul a fost depășit lejer de același Nikolic, care a tras la colțul lung și mingea s-a scurs pe lângă bară.
În prima repriză, Chiricheș n-a faultat nici măcar o dată, deși a jucat fundaș
1 centrare a încercat Chiricheș pe toată durata partidei și aceea greșită
Pițurcă: „În afară de greșeala din finalul jocului, nu am ce să-i reproșez”
După meci, la conferința de presă, Victor Pițurcă a fost întrebat de reporterii ProSport: „Din tribună s-a văzut un jucător, Chiricheș, care a fost folosit pe un post care nu i se potrivea și pe care nu îi place să joace. A arătat nesiguranță, a făcut destule greșeli. Cum ați văzut dumneavoastră de pe bancă evoluția lui? Faptul că nu mai joacă la Tottenham poate fi singura explicație?”.
Răspunsul selecționerului: „Da, e singura cauză! Chiricheș e un jucător foarte valoros, a avut probleme la echipa lui de club, unde a fost accidentat o bună bucată de timp și apoi forțat să joace. A greșit la Tottenham, dar în meciul cu Grecia a făcut un joc excelent. Acum cu Ungaria, exceptând acea fază din final (n.r. minutul 87) unde a greșit și pe fondul oboselii, nu am ce să-i reproșez. A stat bine în teren, și-a marcat bine adversarul„. Cele 5 faze de mai sus demonstrează că Vlad Chiricheș nu și-a marcat atât de bine adversarul, iar în minutul 87 o gafă a sa în fața lui Nikolic era să ducă la golul doi al Ungariei care ar fi adus, aproape sigur, și înfrângerea României.
6 intercepții a reușit Chiricheș în timpul jocului cu Ungaria, câte trei în fiecare repriză
Numărul paselor lui Chiricheș din repriza a doua a scăzut destul de mult față de primele 45 de minute, iar numărul erorilor a crescut. Românul a pierdut toate duelurile cu adversarul direct
60% a fost posesia pe care România a avut-o în timpul meciului cu Ungaria
Vlad Chiricheș e fotbalistul român care a fost transferat în vara lui 2013 la Tottenham pentru o sumă record pentru țara noastră, de 9,5 milioane de euro. A început bine la formația londoneză, dar forma bună arătată la debut nu l-a ținut prea mult și treptat a trecut pe banca de rezerve. În prezent, antrenorul Pochettino îi acordă credit în meciurile din Europa League și mai puțin în Premier League, semn că nu e alegerea numărul 1 în privința fundașilor centrali.