La 22 de ani, Christian Eriksen este un jucător complet. A fost cel mai bun fotbal danez din 2013 și e o piesă importantă din angrenajul lui Tottenham, una dintre echipele de top ale Angliei. Marți, contra României, Eriksen poate scrie istorie, devenind cel mai tânăr jucător din istoria fotbalului danez care strânge 50 de selecții în naționala nordică
„Este un jucător foarte rar în fotbalul modern, lovește mingea la fel de bine cu ambele picioare și poate șuta precis de la mare distanță fie cu stângul, fie cu dreptul. Iar acest lucru îl face extrem de periculos în momentul în care începe să înșire adversarii având mingea la picior. Cei care l-au transformat în cel mai lăudat tânăr jucător danez de la frații Laudrup încoace nu au greșit, iar acum începe să se vadă de ce”. Paragraful de mai sus a fost inclus într-un scout report realizat de televiziunea Sky Sports în 2010. N-ați recunoscut deja jucătorul?
La 18 ani, Christian Eriksen a debutat la un Campionat Mondial, în 2010, când Danemarca a încheiat pe locul 3 în Grupa E, după Olanda și Japonia
E vorba despre Christian Eriksen, noul lider al naționalei Danemarcei, care atunci nu avea decât 18 ani și făcea primii pași în fotbalul mare, la Ajax Amsterdam. Fast forward până în 2014, iar Eriksen este deja om de bază în echipa lui Tottenham, fiind transferat contra sumei de 13,5 milioane de euro în vara lui 2013, iar marți poate deveni cel mai tânăr jucător din istorie care atinge 50 de selecții în naționala daneză, dacă va juca în amicalul contra României. Pentru a-l identifica și mai bine, Eriksen este, de fapt, un Sânmărtean al Danemarcei (cei doi se aseamănă până și la înălțime – 1,77m are Eriksen, Sânmărtean e cu doi centimetri mai scund) cu o tehnică remarcabilă în regim de viteză, dribling senzațional și un IQ fotbalistic mult peste medie.
Pentru a-l înțelege mai bine pe Eriksen, ProSport a stat față în față cu tânărul de 22 de ani, care a fost numit fotbalistul anului de către Tottenham în sezonul trecut, are deja trei titluri în palmares cu Ajax în perioada 2010-2013. Iar danezul a acceptat, politicos, un dialog destins și deschis, în timp ce colegii săi vorbeau pe îndelete cu jurnaliștii danezi, care păreau că au preluat motto-ul înscris pe spatele treningurilor daneze: „O parte dintr-o idee mai mare”.
Eriksen a preluat numărul 10 la naționala daneză, pentru care a marcat cinci goluri în 49 de partide
„Suntem o familie la naționala Danemarcei”
Christian, ai deja 49 de selecții în națională și poți deveni cel mai tânăr jucător din istoria Danemarcei care ajunge la cota 50. Cum te simți?
Am doar 22 de ani, deci cred că e o performanță foarte mare. Am citit și eu că pot să îl depășesc pe Michael Laudrup, care a ajuns la 50 de selecții la 24 de ani. E o performanță remarcabilă, sunt mândru de ce am reușit. Mi-era greu să cred că voi ajunge aici atunci când am debutat la națională, acum patru ani. Au fost foarte multe meciuri în care am fost implicat și în care am avut evoluții bune.
E naționala Danemarcei o familie? Care e obiectivul vostru pe termen scurt?
Cred că oricine și-ar dori să se califice la Euro 2016 sau la orice turneu final. Noi chiar ne dorim foarte mult acest lucru. Cât despre atmosfera din lotul nostru… e una excelentă! Toți vorbim limba daneză și suntem foarte apropiați, deși locuim în colțuri diferite ale lumii. Nu ne vedem foarte des, iar când ne întâlnim simțim că suntem o adevărată familie, toată lumea e relaxată.
Spuneai că ai deja patru ani la echipa națională. Ai fost convocat și pentru CM 2010, în Africa de Sud. Cât te-ai schimbat de atunci?
Țin minte că am fost cel mai tânăr jucător la Mondialul din Africa de Sud, iar experiența a fost unică. Cred că sunt aceeași persoană, deși am trecut prin mai multe experiențe, am jucat foarte multe meciuri de atunci, dar nu m-am schimbat aproape deloc.
…dar poate ai un accent britanic mult mai bun!
(râde) Da, engleza mea e puțin mai bună, probabil.
„Nu-mi amintesc remiza cu România, probabil jucam fotbal”
În 2003, România juca împotriva Danemarcei și pierdea…
(întrerupe reporterul) Cu 5-2, îmi aduc aminte de meciul acela!
…pierdea cu 5-2, iar în retur a fost 2-2, Danemarca a egalat în minutul 95, calificându-se, iar România a pierdut Euro 2004. A fost una dintre cele mai mari dezamăgiri din istoria fotbalului românesc.
Da? Nu știam. Cred că jucam fotbal cu prietenii mei. Chiar așa a fost?
Da. Mă gândeam că te uitai la handbal, în România se știe că handbalul e cel mai popular sport în Danemarca…
Nu, fotbalul e sportul cel mai popular în Danemarca, handbalul vine imediat, pe locul secund, cred. Din punct de vedere al numărului de telespectatori, însă, handbalul e pe primul loc. Echipele se califică la toate turneele finale, se știe că aceste turnee se joacă iarna (n.r. – în decembrie cele feminine, în ianuarie cele masculine), astfel că numărul de telespectatori e foarte mare. Chiar și mie îmi place să urmăresc.
21 februarie 2013. Eriksen și Chiricheș se bat în Steaua – Ajax 2-0. Din vara lui 2013, cei doi au devenit colegi la Tottenham
„Golul lui Chiricheș? Cel mai norocos pe care l-am văzut în viața mea”
Cariera ta a cunoscut o ascensiune incredibilă. Cum ai ajuns la Ajax și ce ai învățat acolo?
Aveam doar 16 ani, iar când am semnat cu ei, eram încă doar un junior. Dar încă din primul an am promovat la echipa mare și m-am simțit excelent. Vorbesc fluent olandeză, m-am adaptat foarte bine, culturile sunt similare, a ajutat și faptul că la Ajax e un contingent danez destul de puternic. Ce am învățat la Ajax? Cum e să câștigi un campionat!
Ești a doua oară în România, ai mai venit când jucai la Ajax și ai jucat împotriva Stelei, în „16”-imile Europa League…
Știu că am câștigat în tur cu 2-0, iar în retur Chiricheș, colegul meu de la Tottenham, a marcat un voleu superb, probabil cel mai norocos gol pe care l-am văzut în viața mea. Apoi am ajuns la penalty-uri, unde eu am marcat, dar Ajax a pierdut, din păcate. Am avut ghinion mare.
Când nu joc fotbal, îmi place să mă relaxez. Urmăresc filme, seriale, mă relaxez. Mai fac și o serie de shopping din când în când Christian Eriksen, mijlocaș Tottenham
Iar apoi ai ajuns la Tottenham. Înainte se tot vorbise că ai șanse mari să ajungi la o echipă precum Chelsea, Manchester United sau Barcelona. De ce ai ales Tottenham?
Sigur, nu e un club de anvergura celor pe care le-ai menționat, dar a fost pasul pe care trebuia să îl fac în momentul respectiv și nu regret nicio secundă.
Cum e viața în Anglia?
Bine, e foarte bine. Londra e un oraș cu posibilități nenumărate, mă simt excelent.
Eriksen are 13 goluri în 46 de meciuri pentru Tottenham, dar se remarcă și ca un pasator excelent pentru colegii săi
„Un fundaș, cel mai scump jucător din istoria României?”
Dar acum nu ești în cea mai bună formă, ai fost înlocuit la pauză în ultimele două meciuri de campionat. E o schimbare mare în acest sezon, odată cu venirea lui Mauricio Pochettino?
Sigur, nu trec nici eu prin cea mai bună formă, nici echipa nu joacă ce ne dorim. Am avut și mult ghinion, dar avem nevoie de stabilitate. Fiecare manager a avut un stil diferit, a adus jucători noi, astfel că totul e diferit. Ceea ce vrem să jucăm e, cumva, un stil mixt, dar e nevoie de timp pentru adaptare. Însă cred că toți ne dorim să ne revenim cât mai repede.
Știi că nu pot să nu te întreb despre Vlad Chiricheș, e cel mai scump jucător care a plecat din Liga 1… Cum e el ca om și ca jucător?
Da, nu știam! Un fundaș? (râde)… E un băiat foarte, foarte bun. Ne înțelegem foarte bine, înțelege bine și poate lega ușor o discuție. E un jucător bun. Când marchează, marchează mereu spectaculos, e destul de nebun. Totodată, îi place să facă niște scheme în defensivă. Iar când ies bine, toată lumea îl iubește. Când nu… toată lumea e nemulțumită și îl critică.
Am văzut că fanii îl critică, de fapt, critică aproape pe toată lumea pe Twitter. Cum reacționează un jucător atunci când vede astfel de mesaje?
Câteodată citești, altădată nu. E o diferență mare… Nu văd de ce ai reacționa la o critică venită pe Twitter. E părerea omului, câteodată e greu să o schimbi. Ești o persoană publică, joci fotbal, astfel că criticile vor veni inevitabil.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER