La zece zile de la meciul dintre România și Ungaria, scor 1-1, de pe Arena Națională, ProSport a stat de vorbă cu Alex T., fanul Universității Cluj agresat de reprezentanții firmei de pază BGS chiar în fața fetiței sale de 14 ani. Suporterul clujean a rememorat scenele petrecute în peluză în timpul partidei România-Ungaria și susține că este gata să-și caute dreptatea la CEDO, în cazul în care instanțele din România nu-i vor da câștig de cauză.
Pentru Alex, incidentele de la București nu au fost primele trăite într-un duel România-Ungaria. În 1998, fanul lui „U” Cluj a avut parte de o experiență asemănătoare, la Budapesta. Cu un discurs articulat, el militează pentru tribune civilizate pe stadioanele din România, în care oamenii obișnuiți sunt protejați de firmele de pază.
Salut Alex, ce faci, cum te mai simți? Stau acasă, nu pot merge la serviciu, efort fizic nu voi mai putea face toată viața. Nu pot face anumite lucruri, ies afară doar pânâ la magazin, pentru a-mi cumpăra calmante. Am dureri de cap, de coloană, e important să mă refac.
Căt de grave sunt rănile? Am suferit o fractură la coloana cervicală, am capul spart și coastele rupte.
Te-a văzut un doctor? Da, am mers la un doctor la Cluj. Am nevoie de 66 de zile de îngrijiri medicale. Când m-a văzut, doctorul a vrut să anunțe imediat autoritățile, atât de grave erau leziunile.
CITEȘTE ȘI VIDEO INTERVIU | ProSport a discutat cu suporterul care a fost bătut de BGS până a leșinat, în fața fiicei de 14 ani. Cazul care a devenit „viral” pe Facebook
Acum, după multe zile de la incidentul de pe Național Arena, cum ai povesti cele întâmplate? Ma uitam la meci, iar când m-am întors, am văzut că se dădea cu spray paralizant în tribună. M-am sufocat din cauza astmului bronșic de care sufăr și din cauza problemelor cardiace, mi-am pierdut cunoștința și am căzut pe jos, iar ei m-au lovit când eram căzut. În stadion doar m-au pansat și am plecat spre Cluj în starea în care eram.
Ai încercat să-i explici fetiței tale ce s-a întâmplat pe stadion? Eu momentan am luat-o cât mai încet, o las să-și revină. Încercăm să ne uităm la televizor la sport, indiferent de competiție, departe de actele de huliganism.
„Am să duc cazul la CEDO, ca să vadă o Europă întreagă ce se intâmplă în România”
Ce urmează să faci? Te-ai consultat cu un avocat? Sigur, voi merge mai departe pe calea legală, pentru că abuzurile trebuie oprite. Suporterul român are nevoie de liniște pe stadion și are nevoie să fie protejat.
Există posibilitatea să nu ți se facă dreptate în România. Ești dispus să mergi și mai departe? Chiar dacă nu câștig nimic la București, am să duc cazul la CEDO, ca să vadă Europa întreagă ce se intâmplă în România și la ce se poate ajunge când nu se iau măsuri. Lupta asta o voi duce pânâ la capăt, până la moarte, pentru naționala României și pentru suporterii ei. Voi avea dușmani, presiuni, dar nici nu mă interesează.
Ce speri că vei obține prin demersurile tale? Cel mai mult mă interesează echipa națională a României, care, din păcate, pierde suporteri și pierde la capitolul imagine. Poate străinii se uită la meciurile noastre și în loc să vadă fotbaliștii interesanți văd niște încăierări și asistă la niște scene care nu ne fac bine. Sper să se ajungă la o înțelegere și lumea să fie impresionată de atmosfera creată de suporterii români, nu de scandaluri. Important e ca oamenii să fie lăsați în pace, pentru că, indiferent de zona din care venim, toți suntem români. Oamenii pașnici, care vin să vadă un spectacol sportiv, nu trebuie supuși unor asemenea abuzuri, acesta e lucrul cel mai important care trebuie să se schimbe.
„Măr rog să pot veni la meciul cu Irlanda de Nord”
În cazul în care terenul nu va fi suspendat, iar starea de sănătate îți va permite, ai vrea să te afli în tribune la meciul României cu Irlanda de Nord? Măr rog să pot veni la meciul cu Irlanda de Nord, însă momentan mă interesează sănătatea mea. Naționala României are nevoie de o susținere foarte mare, de o susținere corectă, cinstită, fără scandaluri, fără incidente, fără probleme. Mi-e frică să vin la meciul România – Irlanda de Nord, deși va trebui să ajung la București pentru a sta de vorbă cu oamenii care au responsabilități, care pot lua măsuri.
În 1998, la un alt meci Ungaria – România, ai avut parte de o experiență asemănătoare. Atunci ce s-a întâmplat? La Budapesta, în 1998, nu am avut probleme cu forțele de ordine, ci cu suporterii maghiari. Am pierdut trenul de întoarcere, iar în noaptea pe care am petrecut-o acolo am intrat într-un magazin, unde am fost identificați de un grup de suporteri unguri, care și-au dat seama că suntem români. Imediat au intervenit forțele de ordine și am fost ajutați. Le-am spus că suntem turiști, că nu avem legătură cu meciul și nu am mai avut probleme.
CITEȘTE ȘI FOTO | Scene șocante pe National Arena. Un fan bolnav de inimă a fost bătut crunt de angajații BGS, chiar sub ochii fiicei sale de 14 ani: „Au bătut copii, femei și bătrâni, ne-au luat la rând”. Cum arată agresorul
Sunt zvonuri că Legea 4, inițiată de Dumitru Dragomir, va fi modificată. Ce părere ai? Legile trebuie modificate în așa fel încât suporterul să aibă liniște pe stadion. Nu poți călca oamenii în picioare și nu poti condamna oamenii normali care merg pe stadioane. Trebuie să se facă diferența între oamenii obișnuiți și cei care provoacă scandal. Pe Arena Națională vin oameni din toată țara și vor să vadă un spectacol, chiar dacă echipa pierde sau face egal.
„Pentru mine ar fi ideal dacă am urma exemplul englezilor”
Cum se poate face diferența între oamenii obișnuiți și cei care provoacă scandal? Dacă există huligani, există și camere pe stadioane și, după terminarea meciului, trebuie identificați, pentru că nu e greu, iar apoi se pot lua măsuri împotriva lor. Nu e normal ca 1.000 de oameni să fie judecați pentru faptele comise de doi sau trei. Dar atât timp cât tu n-ai jignit pe nimeni, iar altul te provoacă, te scuipă si aruncă cu scaune după tine, nu e normal să fii călcat în picioare, iar ceilalți să nu pățească nimic. În schimb, fără niciun motiv, pe noi nu ne atacă Jandarmeria, dar ne atacă firma de pază cu bastoane telescopice.
Legat de firma de pază și de agentul care te-au lovit, cum ai reacționa dacă te-ai întâlni cu el? Nu pot să-l condamn, eu îl iert, dar esențial este să nu repete gestul, să-și ceară scuze și să facă apel la toate firmele de pază să nu repete fapta lui. Poate și agenții de pază au acasă familie și copii și nu știu cum s-ar simți și ce ar spune dacă un apropiat de-al lor ar fi în situația mea.
Cum ar arăta pentru tine climatul perfect pe stadioanele din România? Nu numai pe stadioane. Mie îmi place să merg la meciuri de fotbal, tenis, rugby, baschet. Am mers la meciurile echipei HCM Constanța din Liga Campionilor la handbal. Nu contează ce formație joacă, mie îmi place să văd echipele românești care ne reprezintă în Liga Campionilor. Susțin orice formație românescă, indiferent dacă se numește Steaua, Dinamo, Rapid sau CFR Cluj, pentru că sunt grupări din România. Pentru mine ar fi ideal dacă am urma exemplul englezilor. Ei nu au garduri, nu au țarcuri, toată lumea stă pe scaun și e o atmosferă civilizată. Exemplul acesta trebuie urmat și de noi.
Mulțumesc pentru timpul acordat. Însănătoșire grabnică! Vă mulțumesc și eu.
Interviu realizat de Cristian Voicu
Fotografii: Alexandru Hojda
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER