INTERVIU | HOBAN – 12 km cu Spania, regele David, teama de terorism, secunda în care i-a fost rușine că e pe teren și cum l-au dezamăgit ibericii la Cluj: „Îi apreciez ca fotbaliști, dar la caracter…”
de Andru Nenciu
Profil: Terminator. Altfel zis: Recuperator. Nume de cod: Ovidiu. Motto: Nu mă retrag, nu capitulez. Genul acțiunii: acțiune. Dacă n-ar fi fost fotbalist: ar fi fost maratonist. Dacă n-ar fi fost maratonist: tot ar fi alergat. Și dacă n-ar fi alergat: ar fi menținut un ritm ridicat în toate acțiunile pe care le desfășoară în viața de zi cu zi. Ovidiu Hoban joacă la Hapoel Beer Sheva în Israel, iar în meciul cu Spania de la Cluj (0-0) a fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren.
În autocarul celor de la Beer Sheva e zarvă mare. Un fotbalist vorbește în șoaptă la telefon cât să-l audă tot autocarul, un altul ascultă o muzică de dans pe care nu se dansează. Hoban leagă dialogul cu ProSport. Cu intermitențe. Echipa de pe primul loc din campionatul Israelului tocmai se întoarce din cantonament… „Din Nord… așa o duc, din cantonament în cantonament”.
„M-am antrenat și mental pentru posesia spaniolilor”
Presupun că te odihnești în autocar, că mi te imaginez alergând tot timpul. De când jucai meci de meci la Gaz Metan, apoi la Petrolul, acum la națională…
Să știi că mă mai și odihnesc din când în când. Dar, da! Fiecare cu calitățile lui, eu alerg. La asta excelez! Și îmi place că fac ceva bun pentru echipă, pentru suporteri, pentru toți cei care mă susțin și au încredere în mine.
Chiar, cam câți kilometri alergi pe meci?
Cam 12 kilometri.
Și cu Spania?
Să știi că am depășit clar 12 kilometri. Organismul mi-a spus asta: „Ovidiu, al depășit azi pragul de 12 kilometri acoperiți”. Îți spun asta că mi s-a părut foarte greu împotriva spaniolilor. Dar ăsta sunt eu, am un potențial foarte mare când e vorba de rezistență fizică. Dar a fost o experiență nemaipomenită cu Spania, o experiență pe care foarte rar o întâlnești în viață. Cu adversari de mare valoare, campioni mondiali, campioni europeni…
Și sportivi cu un caracter ireproșabil bănuiesc, nu?
Nu sunt de acord cu tine pe această temă, n-aș putea zice asta.
La ce te referi?
Eu îi apreciez ca fotbaliști, dar ca și caractere… nu mi-au plăcut. Pur fotbalistic îi analizez. Le-am spus că vreau să fac schimb de tricou și susțineau că vom face schimbul la vestiare. Apoi n-au mai avut nicio reacție. Și am și înțeles de ce. Pentru că a apărut o doză de frustrare, nu se așteptau la o asemenea replică din partea noastră și i-am surprins. Pentru asta sunt mândru și a fost o nouă probă că ne-am comportat excelent în fața unei asemenea echipe. Și să știi că pentru posesia lor chinuitor de frumoasă pentru adversari m-am antrenat și mental.
Mental spui…
Da, componenta psihologică înaintea unui meci cu un adversar care poate să te joace cum vrea el… e foarte importantă. Și trebuie antrenată. Să faci față presiunii din punct de vedere psihic. Eu m-am descurcat. Noi toți ne-am descurcat și suntem mândri de asta.
„A fost o glumă foarte proastă, nu proastă”
Istoria tricoului tău care este?
Tricoul cu semnăturile colegilor mei a fost făcut pentru a merge să-l donez la o casă de copii.
Aș vrea să te întreb despre un moment delicat de la începutul meciului. Acela în care un fan, în timpul momentului de reculegere, a făcut o glumă proastă. A strigat „Cristiii”
A fost o glumă foarte proastă, nu proastă. Mi-era și rușine că mă aflu pe teren în acel moment.
Ce i-ai spune celui care a strigat?
Că respectul te definește ca om oricând, la orice oră, indiferent de starea de spirit care te caracterizează într-un moment sau altul.
„Stanciu are personalitate în joc, are inițiativă, a devenit un play-maker”
Hai să ne întoarcem puțin la meci. Din punct de vedere mental, un egal cu Spania înseamnă… te las pe tine să termini propoziția.
Înseamnă că ne-am descurcat admirabil, că a fost un foarte bun antrenament pentru orice partidă de la Euro pentru că acolo vor fi superadversari și că am reușit să contracarăm un joc complex, căruia cu greu îi poți face față și poți replica pe contraatac. Și uite! Acesta a fost un plus al nostru. Contraatacul.
Cu Stanciu în rol de om-orchestră. Cum ți se pare el? În ce punct al carierei crezi că se află?
El trebuie să rămână cu picioarele pe pământ. Nici nu știu câți ani are…
22!
Dacă va continua pe aceeași linie, va ajunge foarte sus. Are personalitate în joc, are inițiativă și cere tot timpul mingea. A devenit un play-maker adevărat.
„Sută la sută nu voi sta liniștit la meciul cu Franța de teama atentatelor”
Amicalele Franței le-ai vazut? 3-2 cu Olanda și 4-2 cu Rusia…
Franța se bazează pe un mix de jucători, e o echipă foarte mare, cu fotbaliști imprevizibili. Poate alinia oricând o echipă redutabilă și asta se vede. Dar nu ne e frică de nicio echipă pe care o vom întâlni la Europene. Dar eu mă concentrez acum pe echipa mea de club, cu care sper să iau titlul, suntem pe primul loc (n.r. – Hapoel e lider cu 64 de puncte din 26 de etape, la trei puncte dsitanță de Maccabi Tel Aviv).
Atentatele din lumea întreagă și apropierea meciului de deschidere cu Franța te fac să simți o oarecare doză de teamă?
Într-adevăr, nu poți sta liniștit, nu pot să fiu sută la sută sigur că nimic nu se va întâmpla, dar am încredere în forțele de ordine. Dar în același timp mă gândesc la suporterii din tribune, la prietenii și la familia mea. Dar, cu siguranță, totul va fi bine. Aceste nenorociri care s-au abătut asupra noastră trebuie să dispară.
Vorbeai despre echipa ta de club actuală. La meciurile Petrolului te-ai mai uitat?
Le transmit un gând bun fanilor Petrolului prin intermediul vostru și sper să depășească problemele financiare și să redevină acea echipă puternică din Liga 1 cu șanse la cupele europene și la titlu.
„M-a impresionat David Silva, are inteligență în joc și mai toate calitățile posibile”
O ultimă întrebare! Cu cine ai vrut să faci schimb de tricouri după meciul cu Spania?
Acum nu mai are importanță și oricum nu vei ghici.
Am înțeles, nu vrei să-mi spui. Te întreb altfel? Cine te-a impresionat din toată echipa lor?
Clar David Silva. Are inteligență în joc și mai toate calitățile pe care trebuie să le posede un jucător de clasă.
Presupun că nu mai ai mult din drumul cu autocarul…
Să nu mă întrebi când mai alerg! O voi face abia mâine! Deși… am stat cam mult pe scaun! Să știi că poate ies la un jogging în seara asta!
12?
Nici vorbă!