INTERVIU | Vlad Chiricheș este sincer: „Nu mi-e dor de Liga 1”. Motivul pentru care fundașul nu vrea să-și îndrepte copiii spre sport
Vlad Chiricheș (24 de ani) a acceptat dialogul cu ProSport înainte de partida de sâmbătă de pe Național Arena contra Ungariei (ora 19:00, TVR1). Jucătorul lui Tottenham a dezvăluit faptul că nu ia în considerare o eventuală carieră în antrenorat și că nu dorește ca viitorii săi copii să aibă o carieră în sport: „Nu am avut copilărie, a trebuit să fac foarte multe sacrificii”, și-a justificat fundașul alegerea.
Transferat de la Steaua la Tottenham pentru 9,5 milioane de euro, Chiricheș nu pare să se afle în cea mai bună formă. Este criticat constant de suporterii englezi, iar la ultimul meci al echipei de club nu a fost folosit de antrenorul său. Nu ocolește însă subiectul legat de ceea ce el numește a fi „doar o pasă proastă” și promite să revină la forma care s-a consacrat. Se simte, pentru o săptămână, din nou jucător al Stelei. Nici nu este dificil, mai ales că la lot se află, în total, 14 jucători care fie au trecut pe la clubul din Ghencea, fie încă evoluează sub comanda lui Gâlcă. „Ai venit cu vremea din Anglia în țară”, începe interviul.
17 meciuri a jucat Chiricheș pentru Tottenham, echipă pentru care a marcat un gol. În ultima perioadă a intrat în dizgrația suporterilor din cauza unor gafe făcute în apărare
„Nu mă simt extraordinar ca fundaș dreapta”
Sâmbătă este meciul dintre România și Ungaria. Are vreun fel de însemnătate pentru tine această partidă?
Este un meci important, asta este clar. Cred că pentru multă lume din țara asta este și mai important, dată fiind rivalitatea mare dintre noi și unguri. Probabil că i-am face foarte fericiți dacă am câștiga. Personal, România-Ungaria este o partidă care contează în grupa F a preliminariilor la Campionatul European din 2016. Doar atât
Este un avantaj pentru noi faptul că se va juca meciul pe un stadion plin?
Da, cu siguranță. Meciul de anul trecut a fost senzațional. Am câștigat cu 3-0 și sunt sigur că ne-a ajutat foarte mult și faptul că am avut suportul atâtor mii de fani. Sper să repetăm figura frumoasă de atunci. Nu pun răul înainte, dar dacă se va întâmpla să primim gol, vreau din tot sufletul ca suporterii să ne susțină în continuare. Fără ei nu putem să revenim în joc.
Cum ți se pare revenirea lui Adam Szalai la naționala Ungariei? Ai fi preferat să fi rămas ferm în privința deciziei de a se retrage?
Szalai a fost și la meciul precedent, nu prea știm cum este fără el în echipa Ungariei. Am văzut că este în formă la echipa de club, că dă goluri multe. Dar avem jucători valoroși la lot, care pot să îl anihileze.
Adică tu.
(râde) Eu și restul colegilor mei.
Ești una dintre variantele selecționerului pe postul de fundaș dreapta. Tu te simți bine evoluând pe acel post? La ultimul meci la care ai fost folosit acolo, cel contra Algeriei (scor 2-1), ai avut o evoluție destul de slabă ca fundaș dreapta.
Dacă este nevoie de mine, cu siguranță că o să fac tot posibil să ajut echipa națională. Nu mă simt extraordinar pe partea dreaptă, dar dacă selecționerul crede că pot să joc acolo, trebuie să fac și asta.
„Eu sunt criticul meu. O să muncesc foarte mult, să revin la forma care m-a consacrat”
Ți-e dor de Liga 1?
Nu pot să spun că mi-e dor de Liga 1. Mi-e dor de prietenii de aici, de foștii colegi. Sunt doar aspecte personale, nu fotbalistice.
Simți că te-ai adaptat repede în Anglia?
Nu prea pot să spun asta. E un cu totul alt nivel. În străinătate, de obicei, este mult mai dificil să te adaptezi. Mă bucur că am fost acceptat de grup. Încerc să îmi fac treaba cât mai bine la echipa de club.
Ești afectat de criticile din ultima vreme legate de prestațiile tale la Tottenham?
Mai presus de orice, eu sunt criticul numărul 1 atunci când vine vorba de mine. Știu când greșesc, știu când nu evoluez foarte bine. O să muncesc foarte mult, pentru că îmi doresc să revin la forma care m-a consacrat.
Tu de ce crezi că un fotbalist român nu se adaptează atât de repede și de bine în campionatele din străinătate?
Cred că aici este vorba despre cultura pe care o acumulezi de-a lungul anilor. Și mai cred că este vorba și despre psihologia fiecărui jucător în parte, cât de bine pregătit ești să o iei de la capăt, să demonstrezi în alt loc decât cel în care erai obișnuit că ești cel mai bun.
Te-ai simțit discriminat vreo secundă în Anglia din cauza faptului că ești român?
Nu, chiar deloc. Nu m-am simțit niciodată dat la o parte. Oricum, la mine la echipă sunt foarte puțini englezi, deci ar fi culmea să vorbim despre vreun fel de discriminare. Nu am avut nicio problemă din punctul ăsta de vedere.
Mă bucur foarte mult pentru Gardoș că a ajuns și el în Premier League. Sper să reușească să se impună la echipa lui de club și să vină la echipa națională cu un moral foarte bun
Vlad Chiricheș, fundaș Tottenham
Transferat în 2012 de la Pandurii Târgu Jiu, Chiricheș s-a numărat printre cei mai iubiți jucători din Ghencea. A jucat 42 de partide în tricoul Stelei și a marcat de șapte ori
„Mi-a plăcut enorm de mult de Hagi”
Pe voi vă afectează în vreun fel faptul că Victor Pițurcă a declarat, în repetate rânduri, că va pleca de la națională dacă va primi o ofertă bună? Ba chiar a și negociat cu cei de la Al Ittihad după meciul cu Grecia.
Pe noi nu trebuie să ne afecteze asta. Dacă dânsul își dorește să plece, normal că e foarte bine pentru el. Noi trebuie să ne vedem de treabă. Oricine va fi selecționer trebuie să ne conducă spre o calificare la un turneu final.
Ai debutat la națională sub comanda lui Pițurcă. Ce înseamnă pentru tine selecționerul?
E un antrenor care m-a ajutat foarte mult. Nu cred că altcineva s-ar fi gândit să mă cheme la echipa națională când eu jucam la Pandurii. El a avut puterea asta și o încredere foarte mare în mine, lucruri care m-au ajutat în decursul anilor la echipa națională.
Cum este cu atât de mulți steliști la lot? Te simți iar jucător în Ghencea?
Daaaa. Chiar m-am bucurat când am aflat că mai vin alți opt jucători la lot
Ce jucător de la națională admirai când erai mic?
Întotdeauna mi-a plăcut foarte mult de Gică Hagi. Enorm!
Cum ți se pare în momentul de față Liga 1? O mai urmărești?
Da, sunt la curent cu tot ce se întâmplă în campionatul din România. Bătaia mare, în acest sezon, este la ultimele locuri. Eu cred că Steaua e o echipa foarte puternică, cu jucători foarte buni și va câștiga din nou campionatul.
„Nu am avut o copilărie extraordinară. Nu știu dacă aș vrea ca viitorii mei copii să fie fotbaliști”
Te-ai obișnuit cu verigheta? Te tot joci cu ea de la începutul interviului.
(râde) Da. E un obiect antistres.
Cum ai cunoscut-o pe Sabrina, soția ta?
E o poveste foarte ciudată. Am fost colegi de clasă în generală inițial. Apoi, 10 ani nu ne-am mai întâlnit. După, am avut o revedere întâmplătoare și… Restul știți deja. Am cerut-o în căsătorie anul trecut, am organizat o cină romantică la un restaurant, Sabrina a zis „da” și acum suntem căsătoriți.
Copiii tăi îți vor călca pe urme? Îi vei îndrepta către o carieră în fotbal?
Nu știu, e o întrebare grea. În sport, în general, trebuie să faci foarte multe sacrificii. Depinde foarte mult de ce vor vrea ei, dar nu știu dacă aș fi dispus ca ai mei să treacă prin greutățile prin care am trecut eu.
Spui că e nevoie de sacrificii pentru a avea o carieră în fotbal. Tu la ce ai fost nevoit să renunți pentru a reuși?
Am renunțat la familie, la copilărie. Nu pot să mă întorc în timp și să spun că am avut o copilărie extraordinară. Eram mereu la fotbal, nu aveam timp de alte lucruri.
Mi-e foarte dor de mâncarea tradițională românească. Când vin în țară, mănânc câte puțin din fiecare gustare pe care nu o am în Anglia
Vlad Chiricheș, fundaș Tottenham
Vlad și Sabrina și-au unit destinele în această vară. Nunta acestora ar fi costat aproape 500.000 de euro și a avut loc în castelul Forte di Belvedere din Florența. Naș le-a fost Pintilii, fostul său coleg de la Pandurii și Steaua.
„Nu cred că am calitățile necesare de a fi antrenor„
Care este cea mai utilizată aplicație de pe telefonul tău?
Instagramul, cu siguranță.
Ai putea să trăiești o zi fără telefon?
Da, clar. Fără probleme.
La finalul carierei de jucător, iei în considerare să devii antrenor?
Nu. În situația de acum, nu mă văd deloc antrenor. Chiar nu. Nu cred că am calitățile necesare. Să fii antrenor înseamnă să ai mult noroc, să vorbești foarte mult cu jucătorii pe care îi ai. Nu sunt un tip care să se regăsească în cele pe care le-am enumerat.
Ce ai schimba la tine dacă ai putea?
Aș vrea să fiu mai puțin introvertit. Dar, până la urmă, nu mă deranjează acest lucru, sunt așa cum știu eu mai bine să fiu.
Te-ai obișnuit cu vremea capricioasă din Anglia?
Cel puțin în luna septembrie mi-a plăcut foarte mult vremea de acolo. Chiar și jucătorii englezi se mirau de ce bine putea să fie. Dar am prins și luna august. Atunci a fost oribil. Îmi lipsea mult căldura din țară, ploua tot timpul. Sunt obișnuit, dar îmi lipsește temperatura constantă din țară.
Ți-ai achiziționat un Maserati. De ce? Și volanul pe ce parte este?
Tot timpul mi-am dorit mașina asta. Iar dacă am avut posibilitatea, am decis să mi-o cumpăr. E cu volanul pe partea dreaptă. A fost dificil la început, mi-era greu să mă organizez atunci când venea vorba de distanțe, dar a fost totul în regulă până la urmă.