Islandezii se luptă din răsputeri înaintea barajului cu România de la sfârșitul lui martie, marea provocare fiind asigurarea unei suprafețe optime de joc. Oficialii celei mai nordice federații din Europa au dezvăluit în presa de la Reykjavik planul pe care l-au pus la punct și lansează un avertisment pentru români.
Încă de când s-a aflat că naționala lui Mirel Rădoi urmează să întâlnească Islanda la Reykjavik pe 26 martie, una din principalele probleme a fost cea a gazonului. Partea română a încercat chiar să obțină dreptul de a organiza barajul pentru Euro 2020 la București. Argumentul a fost acela că islandezii nu au organizat niciodată în istorie un meci pe teren propriu în martie, iar bătrânul Laugardalsvollur, stadionul național construit de nordici în 1957 nu are instalație de încălzire. În cele din urmă, însă, argumentele nordicilor au primat, iar România va juca partida decisivă la peste 4.500 de kilometri depărtare de casă.
Gudni Bergsson și subalternii săi au vorbit zilele trecute cu presa de la Reykjavik pentru a oferi ultimele detalii în privința pregătirilor care se fac. Președintele Federației de Fotbal Islandeze susține că în ciuda obstacolelor care au tot apărut în ultimele luni, situația nu e gravă.
„În acest moment, situația arată bine. Trebuie să laud staff-ul, care a făcut o treabă grozavă până acum. În acest moment, situația este optimistă, și tocmai pentru că situația este o adevărată provocare pentru noi am ales să comunicăm constant evoluția situației”, a spus Bergsson.
Responsabilii cu starea gazonului din Islanda susțin că s-a lucrat inclusiv peste program pentru a se asigura că jucătorii vor avea parte de un gazon cât mai bun. Pentru asta urmează să se apeleze inclusiv la o pătură specială care va proteja suprafața de joc, soluție găsită și în 2013, când Islanda a jucat un meci de baraj contra Croației în luna noiembrie.
„Am petrecut foarte multe săptămâni pentru a ne pregăti corespunzător, deoarece ne aflăm într-o situație unică. În acest moment, mai avem trei săptămâni până vine acea pătură specială și până atunci trebuie să ne asigurăm că firul de iarbă este cât mai ferm”, a declarat Christian Johansson, cel responsabil cu starea gazonului la federația islandeză.
Acesta susține că materialul din care este făcută acea des invocată pătură specială este diferit față de cel folosit în 2013. „Aceasta este impermeabilă, dar permite solului să se aerisească și, în același timp, menține o temperatură mai ridicată, pentru ca iarba să fie cât mai sănătoasă”, a adăugat Johansson.
Și, în ciuda optimismului, gazdele României de pe 26 martie susțin că există șansa ca gazonul să se prezinte într-o stare proastă la ora jocului. „Este posibil ca echipele să nu poată folosi terenul pentru antrenamentele oficiale. Avem pregătite însă alte terenuri, atât în aer liber, cât și acoperite. Problema este însă că și în aceste condiții, iarba s-ar putea să arate destul de rău, dar important e ca ea să fie sănătoasă și să nu pună în pericol sănătatea jucătorilor”, a încheiat Johansson.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER