Istoria nu e cu noi! Statistica înfiorătoare a „directelor” cu Franța: nu i-am bătut niciodată într-un meci oficial. Cei trei jucători din lotul actual care au prins și ultima partidă, din 2011

  • Franța – România se joacă vineri, de la 22:00, în deschiderea EURO 2016, iar meciul va fi acoperit în format LIVE BLOG pe ProSport
  • Statistica meciurilor directe ne dă fiori: nu am bătut niciodată Franța într-un meci oficial și am pierdut singurul meci jucat la Campionatul European (EURO 1996, România – Franța 0-1)

Tragerea la sorți pentru EURO 2016 a adus România în Grupa A, alături de Franța, Elveția și Albania. O grupă cu o favorită certă, țara gazdă a turneului final, un adversar dificil din urna a doua, dar nu cel mai dificil, și o echipă, Albania, pe care și-ar fi dorit-o orice națională prezentă la Europene. Vineri, de la ora 22:00, Stade de France va vibra în deschiderea Campionatului European în ceea ce va fi al 16-lea meci direct dintre România și Franța. Iar istoria nu e de partea noastră!

N-am reușit să batem niciodată Franța în meciurile oficiale

Cu Franța, România a jucat ultima dată în septembrie 2011, la inaugurarea Arenei Naționale, iar meciul s-a terminat la egalitate, scor 0-0. În toată istoria, România și Franța s-au întâlnit de 15 ori, iar statistica este îngrijorătoare pentru selecționata antrenată de Anghel Iordănescu: nu am bătut primii adversari de la EURO în niciun meci oficial. I-am învins de trei ori, de fiecare dată în partide amicale, trei partide s-au terminat la egalitate, iar șapte meciuri au fost câștigate de Franța.

Partea bună este că, deși fotbalul românesc a intrat în declin după 2000, în meciurie oficiale cu francezii, pe care i-am întâlnit destul de des, diferența de valoare nu s-a prea simțit. În preliminariile pentru Mondialele din 2010, tricolorii antrenați de Victor Pițurcă și, apoi, de Răzvan Lucescu au făcut una dintre cele mai proaste campanii din istorie, fiind bătuți acasă de Lituania (0-3) și Serbia (2-3) și în deplasare de Austria (1-2) și Serbia (0-5). Cu toate acestea, au „scos” două remize spectaculoase cu Franța: 2-2 la București, pe 11 octombrie 2008, când echipa noastră a condus cu 2-0 în minutul 17 (goluri Florentin Petre – min. 6, Dorin Goian – min. 17 / Ribery – min. 36, Gourcuff – min. 69), și 1-1 pe 5 septembrie 2009, pe Stade de France (goluri Henry – min. 48 / Escude – autogol, min. 55).


Echipa României la ultimul meci oficial cu Franța: Tătărușanu, Luchin, Goian, Chiricheș, Raț, Cociș, Bourceanu, Lazăr, Cristi Tănase, Marica, Bănel Nicoliță. Doar Tătărușanu, Chiricheș și Raț se vor afla pe teren și vineri seară (foto: Laurențiu Mich / Mediafax Foto)

În preliminariile următoare, pentru Euro 2012, coincidența a făcut să picăm tot cu Franța, dar și cu Albania! România a ratat calificarea, clasându-se pe locul 3 în grupă, după Franța și Bosnia, dar din nou jocurile cu „cocoșii” au fost foarte echilibrate. Pe 9 octombrie 2010, pe Stade de France, același stadion pe care vom juca și vineri, a fost nevoie de intervenția arbitrilor, care au validat un gol din ofsaid marcat de Remy, pentru ca Franța să deschidă scorul în minutul 83. Săpunaru a dat bară pentru România, dar scorul final a fost stabilit de Gourcuff în al treilea minut de prelungiri: 2-0. În returul de la București, ocazie cu care s-a inaugurat Arena Națională, România a remizat cu Franța, 0-0.

La EURO 2008, Franța și România au oferit un meci de tristă amintire, un 0-0 care a rămas în istoria turneului drept una dintre cele mai slabe partide. Mai în spate, cu 12 ani în urmă, ne-am întâlnit cu „cocoșii galici” de trei ori în trei ani. Mai întâi am remizat la Saint-Ettienne, 0-0, pe 10 iulie 1994, în preliminariile pentru EURO 1996,  apoi am cedat clar la București, scor 1-3, după golurile semnate de Karembeu, Djorkaeff și Zidane, starurile care peste trei ani aveau să se încoroneze campioni mondiali pe teren propriu. Nici turneul final din Anglia nu ne-a ferit de francezi, iar acolo lucrurile au fost mai echilibrate. Dugary a înscris singurul gol al meciului (minutul 25). Noi am terminat ultimii, fără nici un punct în grupă, în timp ce ai au mers până în semifinale, unde au cedat la penalty-uri în fața Cehiei, revelația turneului.

 

Publicat: 09 06. 2016, 21:58
Actualizat: 09 06. 2016, 21:59