Kostadinov: „Slăbiciunea francezilor e aroganța”
Bulgarul care în 1993 a lăsat Franța acasă în preliminariile pentru Mondialul din SUA îi sfătuiește pe tricolori.
Emil Kostadinov nu e un bulgar obișnuit. A făcut istorie în 1993, când a oprit drumul Franței spre Cupa Mondială marcând două goluri pe „Parc des Princes”, ultiÂmul în secundele de final ale preliminariilor. Bulgarul a explicat ieri, într-un interviu acordat ProSport, care e secretul prin care un colos al fotbalului mondial, precum Franța, poate fi răpus chiar la el acasă.
Emil, acum 16 ani ai înscris două goluri istorice în Franța – Bulgaria 1-2, la Paris…
Da, țin minte perfect, mai ales ultimul gol. Dar, de fapt, tot meciul a fost fenomenal… Acele momente au fost extraordinare și pentru mine, și pentru țara mea. Acea victorie ne-a trimis la Cupa Mondială, unde am avut șansa de a juca cel mai bun fotbal al nostru. Cu siguranță că și voi țineți minte echipa noastră de atunci.
Cum ați reușit să învingeți? V-a subestimat Franța?
Știam foarte bine echipa Franței și pe toți jucătorii ei în parte. Ne-am dus acolo convinși că putem învinge pe „Parc des Princes”, după ce-i bătusem și la Sofia (n.r. – scor 2-0). Nu am fost deloc stânjeniți că jucăm la ei acasă, contra unor mari vedete. Ni s-a părut ceva foarte firesc!
România trebuie să bată sâmbătă, la Paris, ca să nu-și piardă complet șansele de calificare. Crezi că putem reuși ce ați reușit voi în ‘93?
Jucătorii români trebuie să realizeze în primul rând că Franța nu este deloc o echipă de neînvins! Trebuie să joace cu încredere și cu determinare și să aștepte momentul prielnic ca să înscrie.
Emil, era Franța din ‘93 mai puternică decât echipa de acum?
Franța de acum e mult diferită. Are mereu jucători de mare valoare, dar nu este de neînvins.
„Francezii se credcei mai buni”
Are România forța să învingă la Paris?
Are șanse reale, sunt sigur de asta și chiar doresc să câștigați!
Dar o comparație între România de acum și cea din 1994 poți face?
Ca și Bulgaria, România era în 1994 o forță mondială, o echipă de excepție. În zona asta, a Balcanilor, este greu să ai permanent naționala la acest nivel. Sunt și perioade de criză, și schimburi de generații. După mine, nu se pot compara. La acea vreme, românii erau la mai toate marile cluburi din Europa!
Vreun sfat pentru naționala noastră, sâmbătă?
Să aibă încredere și răbdare, asta este cheia unei victorii la Paris! Șansa de a înscrie va apărea sigur.
Ce puncte slabe au francezii?
Punctul lor slab este aroganța! Și faptul că au încredere prea mare în forța lor. Ei se cred cei mai buni! Doar că în ultimii ani n-au arătat asta. Vă urez succes, cred în victoria României la Paris!
"Românii să aibă încredere și răbdare, asta este cheia unei victorii la Paris! Șansa de a înscrie va apărea sigur", Emil Kostadinov
"Jucătorii voștri trebuie să realizeze în primul rând că Franța nu este deloc o echipă de neînvins!", Emil Kostadinov
"Punctul slab al francezilor este aroganța! Și faptul că au încredere prea mare în forța lor", Emil Kostadinov Emil
Poveste / Șoc și groază pe „Parc des Princes“
Poate cel mai mare șoc al ultimelor decenii a fost suferit de Franța în mohorâta seară de 17 noiembrie 1993.
Pe „Parc des Princes”, din Paris, în ultimul meci al preliminariilor pentru Mondialul american, „cocoșii” aveau nevoie de un egal în fața Bulgariei pentru a se califica. Oaspeții au învins însă cu 2-1, lăsându-i pe Cantona și Ginola acasă. Acea seară trebuie repetată sâmbătă de fotbaliștii tricolori. Campania de calificare la Mondialul din SUA a curs firesc până spre final. Suedia își securizase deja primul loc și calificarea la turneul final. Cea de-a doua poziție, de asemenea calificantă, părea acontată de Franța, care, înaintea ultimelor două partide (ambele acasă), mai avea nevoie de un singur punct (a fost ultima campanie în care s-au acordat două puncte la victorie).
Primul pas spre dezastru a fost făcut pe 13 octombrie, când Franța a fost învinsă uluitor acasă de Israel: 2-3, după ce la pauză fusese 2-1! Francezii nu s-au impacientat. Antrenorul Gerard Houllier, secondat de 60 de milioane de francezi, era sigur că nu se poate întâmpla nimic. O victorie a bulgarilor la Paris era de neconceput.
„Franța are calificarea în buzunar!“
În seara de 17 noiembrie, totul părea să curgă conform calculelor. Marele Eric Cantona a deschis scorul împotriva bulgarilor în minutul 32. Balakov a executat însă perfect un corner cinci minute mai târziu, Kostadinov s-a cățărat pe o scară invizibilă și a făcut 1-1.
Meciul părea încheiat. Cu un minut înaintea fluierului final, când „albaștrii” se pregăteau să execute o lovitură liberă, comentatorii partidei exclamau deja, siguri pe ei: „Franța are calificarea în buzunar!”. Bulgarii au recuperat însă balonul, Kostadinov a sprintat și a înscris când cronometrul reprizei secunde arăta 44 de minute și 58 de secunde! Scor final: Franța – Bulgaria 1-2.
„Generația de aur“ n-a putut
Ultima victorie a României cu Franța datează din 1972 (2-0 într-un amical). Din acest punct de vedere, veștile nu sunt îmbucurătoare: nici măcar „Generația de aur” n-a reușit să învingă Franța. De altfel, din cele trei partide oficiale disputate cu „cocoșii”, trupa lui Hagi n-a izbutit să obțină decât o remiză (și aceea, smulsă in extremis).
Pe 8 octombrie 1994, la Saint- Etienne, în debutul preliminariilor pentru Euro 1996, România a încheiat la egalitate cu Franța, 0-0, într-un meci în care Hagi și colegii săi au trecut rareori centrul terenului. Returul, disputat pe Ghencea, în 1995, avea să fie câștigat clar de „albaștri”, cu 3-1.
Â