Libertatea Urziceanca, Gaz Metan Finta, Marcon Medgidia sau ASD Cantora Ribolla. De unde provin fotbaliștii actualei naționale a României | SPECIAL

România va întâlni Israel (9 septembrie) și Kosovo (12 septembrie), la București, în două partide care ne pot apropia semnificativ de turneul final al Campionatului European, programat anul viitor, în Germania.

Libertatea Urziceanca, Gaz Metan Finta, Marcon Medgidia sau ASD Cantora Ribolla. De unde provin fotbaliștii actualei naționale a României

Pentru aceste două meciuri, selecționerul Edi Iordănescu a convocat cam tot ce are mai bun fotbalul românesc, la momentul actual, în speranța apropierii obiectivului de a avea din nou naționala la un turneu final, după opt ani.

Analiza lotului echipei naționale, prin prisma cluburilor la care jucătorii au început fotbalul, arată că marile cluburi ale României, grupările de tradiție, n-au contribuit cu nimic la lansarea în fotbal a acestora. Steaua/FCSB, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, considerate în trecut, principalele surse de fotbaliști sunt inexistente în ecuația actuală.

Naționala României din anul 2023 a început fotbalul la cluburi precum Libertatea Urziceanca, Gaz Metan Finta, Luceafărul Brăila, Marcon Medgidia, Dunărea Moldova Nouă sau ASD Cantora Ribolla.

Patru jucători formați în străinătate

În lotul actual se regăsesc patru fotbaliști care au început fotbalul în străinătate. Trei dintre ei sunt români, iar celălalt portughez naturalizat. Unul dintre ei, Andrei Rațiu, nici măcar n-a făcut cunoștință cu fotbalul românesc. E format în Andorra, de unde a ajuns la juniorii Villarrealului, apoi a trecut în Olanda, la Den Haag, revenind ulterior în Spania, la Huesca și fiind acum la Rayo Vallecano.

Bogdan Racovițan, fundaș central la campioana Poloniei, Racow, e născut în Franța, la Dijon, unde a jucat până la 21 de ani. Mama sa este franțuzoaică, iar tatăl român. Contactul lui Racovițan cu fotbalul românesc înseamnă un singur sezon la FC Botoșani, de unde s-a transferat în Polonia.

ASD Cantera Ribolla este un club mărunt din Palermo, oraș în care Daniel Bîrligea, convocat în premieră la națională, s-a mutat de la Brăila, la 12 ani. La 16 ani, Bîrligea a ajuns la clubul fanion al orașului, Palermo, iar la 19 ani s-a transferat la Terramo, în Serie C. De acolo a fost adus de CFR Cluj, anul trecut.

Mario Camora, portughezul care a strâns zece prezențe la naționala României, s-a născut și a crescut la Samora Coreea, un orășel din centrul Portugaliei, de mărimea Tunariului. Camora a jucat la echipe precum Valdevez, Beira Mar, Avanca, Pampihosa și Naval, de unde fost transferat de CFR Cluj în 2011, după ce a retrogradat.

Doar doi fotbaliști din București

În lotul lui Edi Iordănescu sunt numai doi bucureșteni: Radu Drăgușin și Răzvan Marin. Primul a început fotbalul la Sportul Studențesc, de unde a plecat după patru ani la Regal București. De acolo a ajuns la 16 ani la juniorii lui Juventus Torino, club unde a stat patru ani.

Răzvan Marin, fiul lui Petre Marin, a început fotbalul la șase ani, la Pro Luceafărul București, și abia la 13 ani a trecut la Academia Gheorghe Hagi, de unde ulterior, acum șapte ani, și-a început periplul în străinătate.

Mihai Aioani e de la Urziceanca, Mihăilă de la Finta

Pe harta fotbalului românesc, Libertatea Urziceanca figurează în satul cu același nume, comuna Ciocănești, din județul Dâmbovița. De acolo a plecat în fotbalul mare, Marian Aioani, portarul campioanei Farul, care abia la 17 ani a ajuns la Chindia.

Nu departe de Urziceanca, la vreo 20 de kilometri, se află comuna Finta, unde în 1957 s-a înființat Gaz Metan Finta, cea mai veche echipă din fotbalul dâmbovițean. Aici a făcut primii pași pe teren Valentin Mihăilă, eroul meciului cu Elveția, care a marcat golurile României din egalul nesperat de acum trei luni.

Mihăilă a jucat doi ani la Finta, apoi doi ani la defuncta Astra Ploiești, după care alți doi ani la CS Casa Bogdan Craiova, unde a ajuns în finala campionatului național U13. De acolo, un an mai târziu a fost cedat la Universitatea Craiova. Tot pe la Casa Bogdan a trecut și Screciu, format însă de Clubul Sportiv Școlar Corabia.

Mbappe de la Brăila

Socotit cel mai bun fotbalist din Superliga României, Florinel Coman este asimilat Academiei Gheorghe Hagi, doar că, înainte de a ajunge pe mâinile Regelui, a jucat cinci ani la Luceafărul Brăila, în orașul natal, unde a fost golgheterul mai multor competiții de copii. Tot consacrat de Hagi, dar debutant în altă parte este și Alexandru Cicâldău, care a pus pentru prima data ghetele în picioare la Marcon Star Medgidia.
Hagi se poate considera însă 100 % formator al fiului său Ianis și al lui Cristi Manea, în vreme ce cumnatul Gică Popescu l-a avut la școala sa pe Tudor Băluță.

Ardealul e fruncea naționalei

Raportat la provincii, cei mai mulți internaționali din actuala echipă provin din Ardeal: Stanciu (Alba Iulia), Olaru (Mediaș), Pușcaș (Oradea), Rus (Satu Mare), Moldovan și Moruțan (ambii din Cluj). Pe locul doi e Muntenia – 5 fotbaliști, Dobrogea și diaspora – câte 4, Oltenia – 3, Banat și Moldova – 2. Moldovenii naționalei sunt Târnovanu (Iași) și Burcă (Bacău), iar bănățenii Deian Sorescu (Moldova Nouă) și Marius Marin (Timișoara).

Unde au început fotbalul jucătorii convocați de Edi Iordănescu la națională

PORTARI
Horațiu Moldovan (FC Rapid) – CFR Cluj
Ștefan Târnovanu (FCSB) – Politehnica Iași
Marian Aioani (Farul Constanța) – Libertatea Urziceanca

FUNDAȘI
Andrei Rațiu (Rayo Vallecano | Spania) – Andorra (Andorra)
Cristian Manea (CFR Cluj) – Academia Gheorghe Hagi
Andrei Burcă (Al-Okhdood | Arabia Saudită) – FCM Bacău
Adrian Rus (Pafos | Cipru) – Olimpia Satu Mare
Radu Drăgușin (Genoa | Italia) – Sportul Studențesc
Bogdan Racovițan (Raków | Polonia) – Dijon (Franța)
Mario Camora (CFR Cluj) 8 meciuri – Samora Coreea (Portugalia)
Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) – Olt Piatra Olt

MIJLOCAȘI
Vladimir Screciu (Universitatea Craiova) – CSS Corabia
Tudor Băluță (Farul Constanța) – Școala de Fotbal Gică Popescu
Marius Marin (Pisa | Italia) – ACS Poli Timișoara
Darius Olaru (FCSB) – CSS Mediaș
Alexandru Cicâldău (Konyaspor | Turcia) – Marcon Star Medgidia
Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns | China) – Unirea Alba Iulia
Răzvan Marin (Empoli | Italia) – Pro Luceafărul București
Deian Sorescu (Raków | Polonia) – Dunărea Moldova Nouă
Olimpiu Moruțan (Ankaragucu | Turcia) – Universitatea Cluj
Ianis Hagi (Deportivo Alaves) – Academia Gheorghe Hagi
Florinel Coman (FCSB) – Luceafărul Brăila
Valentin Mihăilă (Parma | Italia) – Gaz Metan Finta

ATACANȚI
George Pușcaș (Genoa | Italia) – Liberty Oradea
Denis Alibec (Muaither | Qatar) – Callatis Mangalia
Daniel Bîrligea (CFR Cluj) – ASD Cantora Ribolla (Italia)

CLASAMENT GRUPA I

1. Elveția – 10 puncte, golaveraj 12-3
2. România – 8 puncte, golaveraj 9-3
3. Israel – 7 puncte, golaveraj 5-6
4. Belarus – 3 puncte, golaveraj 4-10
5. Kosovo – 3 puncte, golaveraj 3-4
6. Andorra – 1 punct, golaveraj 3-7

Programul meciurilor:

9 septembrie 2023

ora 19:00 | Andorra – Belarus
ora 21:45 | ROMÂNIA – Israel, Kosovo – Elveția

12 septembrie 2023

ora 21:45 | ROMÂNIA – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra

12 octombrie 2023

ora 21:45 | Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția

15 octombrie 2023

ora 19:00 | Elveția – Belarus
ora 21:45 | ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel

18 noiembrie 2023

ora 19:00 | Belarus – Andorra
ora 21:45 | Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo

21 noiembrie 2023

ora 21:45 | ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus

S-au jucat până acum:

25 martie 2023: Belarus – Elveția 0-5, Andorra – ROMÂNIA 0-2, Israel – Kosovo 1-1
28 martie 2023: ROMÂNIA – Belarus 2-1, Kosovo – Andorra 1-1, Elveția – Israel 3-0
16 iunie 2023: Kosovo – ROMÂNIA 0-0, Belarus – Israel 1-2, Andorra – Elveția 1-2
19 iunie 2023: Elveția – ROMÂNIA 2-2, Belarus – Kosovo 2-1, Israel – Andorra 2-1

Publicat: 06 09. 2023, 11:01