LIVE BLOG | Israel – România 1-2. Inspirația lui Contra face diferența! Stanciu și Țucudean au întors rezultatul la Netanya, cu două goluri frumoase, după ce Hemed a „spart” tabela
Israel – România 1-2 (Hemed 60 / Stanciu 65, Țucudean 82)
- Israel: Harush – Bitton, Taha, Tibi, Tawatha – B. Kayal – Natcho, D. Micha, M. Melikson – Ben Chaim, Hemed
- Rezerve: Marciano – Amos, Kandil, Kahila, Cohen, E. Levy, Einbinder, Peretz, Maman, Sab’ia, Turgeman, O. Biton
- România: Niță – Benzar, Dr. Grigore, Săpunaru, Bancu – Pintilii, R. Marin – C. Deac, Budescu, Grozav – Keșeru
- Rezerve: Lung, Tătărușanu – Toșca, Moți, Nedelcearu, Anton, Chipciu, Rotariu, Manea, Țucudean, Cicâldău, Stanciu, Man, Mitriță
21:53 Final de meci! Victorie pentru elevii lui Cosmin Contra în primul meci al anului 2018! Stanciu și Țucudean au marcat două euro goluri și au întors rezultatul, după ce Hemed a deschis scorul! Urmează meciul cu Suedia, de la Craiova, de pe 27 martie.
21:40 GOOOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Țucudean finalizează spectaculos, cu un lob peste Harush, o pasă de geniu a lui Mitriță!
21:39 Iese Natcho, intră Maman.
21:32 Stanciu trimite în zid din lovitură liberă! Răzvan Marin a executat bine un corner, dar Chipciu nu a putut relua cu capul, deși mingea i-a venit excelent, după ce Țucudean i-a făcut excelent culoar.
21:31 Iese Pintilii, intră Paul Anton.
21:28 Țucudean intră în locul lui Keșeru! Mitriță i-a luat locul lui Grozav.
21:23 Hemed îi lasă locul lui Turgeman. Eindinder îi ia și el locul lui Ben Chaim.
21:22 GOOOOOOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Stanciu a egalat aproape imediat cu un super-gol! Acesta l-a învins pe Harush cu un șut de la distanță!
22:19 Schimbări la naționala României. Chipciu și Stanciu le-au luat locul lui Deac și Budescu!
21:18 GOOOOOOOL Israel! Natcho a profitat de o minge pierdută de Deac în marginea careului nostru, a preluat și l-a găsit excelent pe Hemed, în careu, cu o pasă cu exteriorul, iar acesta l-a lobat pe Niță și a deschis scorul la Netanya.
21:17 Niță salvează naționala României! Seba l-a găsit excelent pe Hemed, cu o pasă printre, iar Niță a salvat în ultimul moment!
21:07 Ben Chaim a ratat o șansă importantă pentru israelieni. Lansat bine în adâncime, mijlocașul a șutat din prima, fără preluare, din unghi, dar mingea a trecut milimetric pe lângă poarta lui Florin Niță.
21:06 Niță se evidențiază și respinge excelent în corner șutul trimis de nou intratul Levy.
21:05 Începe repriza a doua! Selecționerul Cosmin Contra nu făcut nicio modificare, însă omologul său a mutat încă de la cabine: Cohen, Sab’ia și Levy le-au luat locul lui Kayal, Melikson și Micha.
20:48 Pauză în Israel! După lovitura liberă a lui Budescu nu s-a mai întâmplat nimic notabil la Netanya! Să sperăm că repriza a doua va arăta mai bine. Revenim după 15 minute de odihnă.
20:32 Budescu a obținut o lovitură liberă în marginea careului advers, după o combinație cu Grozav. Tot Budescu a executat, a încercat să tragă pe poartă dintr-un unghi închis, iar balonul s-a scurs peste buturile lui Harush!
20:26 Keșeru, din nou la finalizare. Răzvan Marin a executat slab o lovitură liberă, apoi balonul a ajuns la Pintilii, care i-a trimis lui Benzar în partea dreaptă. Fundașul FCSB-ului a centrat plouat în careu, iar Keșeru a reluat acrobatic, pe spate, dar portarul Harush nu a avut nicio emoție.
20:21 Ocazie URIAȘĂ‚ ratată de Keșeru!!! Grozav a fost lansat bine în bandă de Bancu, a centrat perfect pentru Keșeru, care a apucat să și preia, dar a tras în portarul Harush din apropiere. E cea mai mare ocazie a tricolorilor, după ce Budescu a trimis un șut puternic de la 20 de metri, în debut.
20:14 Natcho a executat o lovitură de la colț, bâlbâită de apărarea noastră, apoi Taha a trimis o nouă centrare din marginea careului, pentru Bem Chaim, care a reluat slab cu capul, în brațele lui Niță.
20:10 Ben Chaim i-a dat primele emoții lui Niță. Mijlocașul israelian a scăpat spre poarta goalkeeperului de la Sparta Praga, după o lansare de la mijlocul terenului, însă Florin Niță a ieșit bine la întâmpinare și a pus mâinile pe balon, pe care l-a pasat lui Benzar pentru a dezvolta un atac tricolor.
20:06 Constantin Budescu are prima ocazie a României. Cel mai important om de la FCSB a scos un adversar din joc din fentă, când s-a făcut că trage de la distanță, a înaintat după ce jucătorul israelian a căzut, a tras, dar mingea a fost deviată în corner de un apărător.
20:00 A început meciul de la Netanya! La ultima întâlnire dintre cele două echipe naționale, Israel s-a impus cu 2-0, la Timișoara, în martie 2010.
19:00 Echipa de start aleasă de Cosmin Contra pentru amicalul cu Israel!
18:47 Cosmin Contra pregătește o revenire surpriză la echipa națională.
16:25 Cosmin Contra și tot staff-ul naționalei mari au transmis un mesaj de încurajare pentru selecționata U19, care joacă tot astăzi împotriva Suediei, de la ora 20:00, la Turneul de Elită pentru calificarea la Campionatul European din vară.
În primul meci, disputat la Ploiești, reprezentativa condusă de Adrian Boingiu a surclasat Serbia, 4-0. Alex Mățan a reușit o dublă, Tudor Băluță și Olimpiu Moruțan au marcat golurile victoriei.
16:16 Tricolorii s-au relaxat înaintea partidei amicale cu Israel la o plimbare pe faleza de lângă hotelul unde sunt cazați în Netanya.
12:30 Siteul federației, www.frf.ro, a anunțat numerele de pe tricou pe care elevii lui Contra le vor purta diseară contra Israelului.
Într-un clasament all-time al celor mai întâlnite reprezentative de către echipa noastră națională, Israelul ocupă locul 8. În schimb noi pentru Israel, cu cele 20 de confruntări, suntem cel mai întâlnit adversar. Urmează Grecia cu 19 confruntări și Australia cu 17.
Este interesant, pentru o țară care nu este chiar foarte aproape de noi din punct de vedere geografic. Este însă aproape din punct de vedere cultural, deoarece o mulțime de evrei din România au emigrat de-a lungul timpului în Israel, mai ales în anii 50-60. Acesta ar fi unul dintre motivele acestui număr atât de mare. Căci unor impresari israelieni cu origini române, care să și fi fost implicat în fotbalul de la noi, le-a fost la îndemână să pună la cale aceste întâlniri.
Un asemenea caz a fost Puiu Rapaport, care până să plece în Israel, a activat mai ales în conducerea lui FC Argeș. Dacă privim lista de mai jos, putem observa că din cele 20 de dispute, 18 au avut caracter amical. Așa cum va fi și acum, într-al 21-lea episod. Dar mulți evrei au emigrat și din alte țări, mai ales din estul Europei. Însă în cazul țării noastre a mai existat un motiv care a dus la numărul mare menționat mai înainte: politica relaxată a lui Ceaușescu în privința Israelului, spre deosebire de ceilalți conducători din lagărul comunist. Aceștia din urmă, la „recomandarea” Moscovei, răciseră relațiile cu această țară, după conflictele sale armate cu țările arabe din preajmă, mai ales cu Egiptul. De aceea, până în septembrie 1991, când oficial URSS s-a desființat, dacă împotriva României, reprezentativa Israelului jucase 12 partide, cu celelalte țări stigmatizate de seceră și ciocan s-a întâlnit după cum urmează: de 9 ori cu Iugoslavia (în afară de anii de după război, această țară mai degrabă a fost una nealiniată decât socialistă, în sensul a ceea ce însemna pentru noi acest termen), de 5 ori cu URSS, de 4 ori cu Polonia și de 2 ori cu Bulgaria. Iar cu Cehoslovacia, Ungaria și RDG niciodată! Cu toate că în rândurile ei a avut o mulțime de fotbaliști nativi în aceste țări, amintindu-l aici doar pe evreul-ungur Gyula Mándi, care a fost unul dintre cei mai importanți antrenori ai naționalei israeliene dar și un nume în fotbalul european.
În general, „tricolorii” și-au adjudecat aceste amicale și chiar și la cele două meciuri din preliminariile CE 1996 le-au luat israelienilor patru din cele șase puncte. De aceea, atunci când ratau victoria, opinia publică de la noi considera a fi fost momente de slăbiciune pentru reprezentativa noastră. Numai că, în mod surprinzător de neplăcut, ultimele patru meciuri le-am pierdut fără să marcăm vreun gol, indiferent dacă am jucat la noi sau la ei.
După un oarecare salt, în care chiar dacă nu s-a calificat la vreo competiție majoră, se trecea greu de ea, având adesea un rol de „arbitru”, ultimele preliminarii CM au însemnat și pentru reprezentativa Israelului un recul. Participarea a fost mată, chiar slabă, neavând niciun pic de emoții pozitive, căci șanse de a ocupa măcar locul 3 au fost inexistente. La final, a ocupat ca și noi, locul 4, într-o grupă în care a avut, e drept, adversare mai grele, Spania, Italia, Albania, Macedonia și Liechtenstein. Iar pe teren propriu a obținut o singură victorie, un deloc relaxant 2-1 cu modesta Liechtenstein, în rest pierzând toate celelalte patru partide. Unii au dat vina pentru acest fiasco, pe generația de fotbaliști care nu a mai avut valoarea celor precedente, cu toate că la această oră, spre deosebire de trecut, regăsim o mulțime de jucători israelieni în campionatele tari din Europa. De aceea pare mai plauzibilă cealaltă cauză pe care alții au dat vina, Elisha Levi, pentru care pălăria de selecționer s-a dovedit prea mare. De altfel, el a și fost „eliberat din funcție”, postul de selecționer fiind deocamdată în mâinile unui selecționer interimar, Alon Hazan, fost mijlocaș internațional și ultima oară antrenor la naționala U17. Probabil că o victorie astăzi i-ar crea șanse ca sintagma de interimar să dispară de lângă substantivul selecționer.
ROMÂNIA
Portari
Silviu LUNG jr., n. 04.06.1989 (Kayserispor K / Turcia, 3/0)
Florin Constantin NIȚĂ‚, n. 03.07.1987 (AC Sparta Praha / Cehia, 1/0)
Anton Ciprian TĂ‚TĂ‚RUȘANU, n. 09.02.1986 (FC Nantes / Franța, 49/0)
Fundași
Nicușor Silviu BANCU, n. 18.09.1992 (CSU Craiova, 1/0)
Romario BENZAR, n. 26.03.1992 (FC Steaua București, 10/0)
Dragoș GRIGORE, n. 07.09.1986 (Al-Sailiya / Qatar, 31/0)
Cristian Marian MANEA, n. 09.08.1997 (FC CFR 1907 Cluj, 1/0)
Cosmin Iosif MOȚI, n. 03.12.1984 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria, 12/0)
Ionuț NEDELCEARU, n. 25.04.1996 (FK Ufa / Rusia, 0/0)
Cristian Ionuț SĂ‚PUNARU, n. 05.04.1984 (Kayserispor K / Turcia, 23/0)
Alin Dorel TOȘCA, n. 14.02.1992 (Benevento Calcio / Italia, 10/0)
Mijlocași
Paul Viorel ANTON, n. 10.05.1991 (FK Anji Mahacikala / Rusia, 0/0)
Constantin Valentin BUDESCU, n. 19.02.1989 (FC Steaua București, 8/4)
Alexandru Mihăiță CHIPCIU, n. 18.05.1989 (RSC Anderlecht / Belgia, 33/4)
Alexandru CICÂLDĂ‚U, n. 08.07.1997 (FC Viitorul Constanța, 0/0)
Ciprian Ioan DEAC, n. 16.02.1986 (FC CFR 1907 Cluj, 13/1)
Gheorghe Teodor GROZAV, n. 29.09.1990 (Bursaspor K / Turcia, 24/5)
Dennis MAN, n. 26.08.1998 (FC Steaua București, 0/0)
Răzvan Gabriel MARIN, n. 23.05.1996 (R Standard C Liège / Belgia, 9/1)
Ionuț Alexandru MITRIȚĂ‚, 08.02.1995 (CSU Craiova, 0/0)
Doru Mihai PINTILII, n. 09.11.1984 (FC Steaua București, 41/1)
Dorin ROTARIU, n. 29.07.1995 (Royal Mouscron-Péruwelz / Belgia, 4/0)
Nicolae Claudiu STANCIU, n. 07.05.1993 (AC Sparta Praha / Cehia, 19/6)
Atacanți
Claudiu Andrei KESERÃœ, n. 02.12.1986 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria, 21/6)
George Marius ȚUCUDEAN, n. 30.04.1991 (FC CFR 1907 Cluj, 2/0)
Selecționer
Cosmin Marius CONTRA, n. 15.12.1975 – 4. 2. 1. 1. 6-5
ISRAEL
Portari
Danny AMOS, n. 02.02.1987 (Maccabi Nathanya, 0/0)
Ariel HARUSH, n. 08.02.1988 (Anorthosis Famagusta / Cipru, 10/0)
Ofir Meir MARCIANO, n. 07.10.1989 (Hibernian FC / Scoția, 11/0)
Fundași
Ben BITON, n. 03.01.1991 (Hapoel Beer-Sheva, 3/0)
Oren BITON, n. 16.06.1994 (Hapoel Beer-Sheva, 0/0)
Tal CAHILA, n. 26.06.1992 (Beitar Yerushalaim, 0/0)
Maor KANDIL, n. 27.11.1993 (Bnei-Yehuda, 0/0)
Loai TAHA, n. 26.11.1989 (Hapoel Beer-Sheva, 0/0)
Taleb TWATHA, n. 21.06.1992 (Eintracht Frankfurt/Main / Germania, 8/0)
Eytan TIBI, n. 16.11.1987 (Maccabi Tel-Aviv, 34/1)
Mijlocași
Almog COHEN, n. 01.09.1988 (FC Ingolstadt 04 / Germania, 23/0)
Dan EINBINDER, n. 16.02.1989 (Hapoel Beer-Sheva, 6/1)
Biram KAYAL, n. 02.05.1988 (Brighton & Hove Albion FC / Anglia, 33/1)
Eran LEVI, n. 04.08.1985 (Maccabi Nathanya, 0/0)
Hanan MAMAN, n. 28.08.1989 (Hapoel Beer-Sheva, 0/0)
Maor MELIKSON, n. 30.11.1984 (Hapoel Beer-Sheva, 25/3)
Dor MICHA, n. 02.03.1992 (Maccabi Tel-Aviv, 0/0)
Bibras NATSHO, n. 18.02.1988 (ȚSKA Moscova / Rusia, 49/1)
Dor PERETZ, n. 17.05.1995 (Maccabi Tel-Aviv, 2/0)
Atacanți
Tal BEN-HAIM II, n. 05.08.1989 (AC Sparta Praha / Cehia, 28/4)
Munas DABBUR, n. 14.05.1992 (FC Red Bull Salzburg / Austria, 7/1)
Tomer HEMED, 02.05.1987 (Brighton & Hove Albion FC / Anglia, 30/15)
Dia SABA, n. 18.11.1992 (Maccabi Nathanya, 0/0)
Selecționer
Alon HAZAN n. 14.09.1967, debutant
Meciul 686
Partida de astăzi va fi a 686-a pentru echipa noastră națională. Bilanțul este următorul: 302 victorii, 176 egaluri, 207 înfrângeri, golaveraj 1127-876.
Cele 20 de întâlniri
07.12.1966 Yafo: ISRAEL – ROMÂNIA 1-2 (1-1) amical
04.12.1974 Tel-Aviv: ISRAEL – ROMÂNIA 0-1 (0-0) amical
19.12.1978 Tel-Aviv: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (0-0) amical
08.04.1981 Yafo: ISRAEL – ROMÂNIA 2-1 (1-1) amical
08.11.1983 Tel-Aviv: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (0-0) amical
11.04.1984 Oradea: ROMÂNIA – ISRAEL 0-0 amical
21.11.1984 Petah-Tikva: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (1-0) amical
08.10.1986 Ramat-Gan: ISRAEL – ROMÂNIA 2-4 (1-1) amical
08.04.1987 Brașov: ROMÂNIA – ISRAEL 3-2 (2-1) amical
03.02.1988 Haifa: ISRAEL – ROMÂNIA 0-2 (0-1) amical
23.11.1988 Sibiu: ROMÂNIA – ISRAEL 3-0 (3-0) amical
25.04.1990 Haifa: ISRAEL – ROMÂNIA 1-4 (0-3) amical
22.09.1993 București: ROMÂNIA – ISRAEL 1-0 (0-0) amical
14.12.1994 Ramat-Gan: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (0-0) prel.CE
07.06.1995 București: ROMÂNIA – ISRAEL 2-1 (1-0) prel.CE
14.08.1996 București: ROMÂNIA – ISRAEL 2-0 (1-0) amical
18.03.1998 București: ROMÂNIA – ISRAEL 0-1 (0-1) amical
10.03.1999 București: ROMÂNIA – ISRAEL 0-2 (0-1) amical
06.02.2008 Ramat-Gan: ISRAEL – ROMÂNIA 1-0 (1-0) amical
03.03.2010 Timișoara: ROMÂNIA – ISRAEL 0-2 (0-1) amical
Bilanț: 20 jocuri, 10 victorii, 5 egaluri, 5 înfrângeri, golaveraj 29-19
Nathanya, a 197-a localitate
Acest al 21-lea meci contra Israelului se va juca la Nathanya, care va deveni a 197-a localitate în care a evoluat reprezentativa noastră de-a lungul timpului. Cunoscut și ca Natanya sau Netanya, este un oraș fondat în 1928 de cultivatorii de citrice. În prezent are o populație de 210.455 locuitori pe o suprafață de 28.455 km2. Numele său provine de la Nathan Straus, un proeminent om de afaceri american de origine evreiască de la începutul secolului XX. A devenit un oraș-stațiune, construit pe stâncile coastei Mării Mediterane, având 15 km de plaje. Se află aproape la jumătatea distanței dintre Tel-Aviv și Haifa.
Plajele sale frumoase atrag an de an mulți turiști. De altfel, turismul este principala sa resursă. Numai că există și un obstacol, căci apropierea de orașul palestinian Tulkarem îl face vulnerabil la atacuri teroriste. Cel mai cunoscut dintre acestea s-a petrecut în urmă cu 15 ani, de Paști, când din cauza teroriștilor palestinieni au murit 30 de persoane.
Din punct de vedere al sportului, fotbalul ocupă primul loc în preferințe, orașul având trei echipe. Cea mai cunoscută, Maccabi, a izbutit să cucerească de 5 ori titlul (ultima oară în 1982/83) și de 2 ori Cupa (ultima oară în 2013/14). În prezent se află în play-off, pe locul 5, din 6, la distanță considerabilă de puncte chiar și de locul 4. Celelalte două echipe sunt Beitar Nes Tubruk și Maccabi HaSharon, aflate însă în eșaloane inferioare. De asemenea, mai sunt apreciate și alte sporturi de echipă precum baschetul, Elitzur Nathanya aflându-se pe prima scenă, ca și handbalul, unde însă are echipă doar la nivelul eșalonului secund, pe Hapoel. Succes are și baseball-ul, Nathanya Tigers fiind prezentă în Israel Baseball League.
Stadionul pe care se va juca partida, care poartă chiar numele orașului, este unul multifuncțional și nu are peluze. A fost inaugurat la 04.11.2012 (cu meciul de campionat Maccabi Nathanya – Hapoel Tel-Aviv 2-1, când s-a jucat cu casa plină). Are o capacitate de 13.610 scaune. Finanțarea sa a venit din vânzarea terenului pe care se afla vechiul stadion Sar-Tov, utilizat pentru un proiect de locuințe. A costat în jurul a 55 milioane euro. Până acum, naționala mare a Israelului a jucat două partide pe el, ambele amicale: la 06.02.2013, 2-1 cu Finlanda (6.150 spectatori prezenți) și la 05.03.2014, 1-3 cu Slovacia (7.200 spectatori prezenți). De asemenea a găzduit cinci partide de la turneul final al CE U21 din 2013.
Cu Israelul, ultima înfrângere la startul anului
Privind primele partide jucate de selecționata noastră în ultimii ani, se poate constata că nu am mai pierdut din 2010, când cea care ne0-a făcut-o a fost tocmai adversara noastră de astăzi, Israelul, care ne-a aplicat 2-0 la Timișoara. De atunci, au urmat 4 victorii și 3 egaluri (meciul cu Ucraina din Cipru, chiar dacă l-am pierdut la lovituri de departajare, este considerat egal), într-un total de 6 „amicale” din 8 partide.
26.03.2017 Cluj-Napoca: ROMÂNIA – DANEMARCA 0-0 prel.CM
23.03.2016 Giurgiu: ROMÂNIA – LITUANIA 1-0 (0-0) amical
29.03.2015 Ploiești: ROMÂNIA – FEROE 1-0 (1-0) prel.CE
05.03.2014 București: ROMÂNIA – ARGENTINA 0-0 amical
06.02.2013 Málaga (Spania): ROMÂNIA – AUSTRALIA 3-2 (1-1) amical
27.01.2012 Belek (Turcia): ROMÂNIA – TURKMENISTAN 4-0 (1-0) amical
08.02.2011 Paralimni (Cipru): ROMÂNIA – UCRAINA 2-2 (2-2), 2-4 /d.l.dep./ Cyprus Cup
03.03.2010 Timișoara: ROMÂNIA – ISRAEL 0-2 (0-1) amical