România a învins Suedia, scor 1-0, într-un meci amical la Craiova, printr-un gol superb înscris de Dorin Rotariu, la doar un minut după ce intrase pe teren. Astfel, tricolorii obțin a doua victorie în patru zile, după 2-1 la Netanya, cu Israel.
România – Suedia 1-0 (Rotariu ’57)
Min.90 Denis Man, debutant în națională, trece pe lângă majorarea scorului. Scăpat singur spre poarta Suediei, arădeanul îl lobează pe Johnsson, dar lobează mingea și peste poartă.
Min.81 Grozav îl depășește pe Larsson, dar șutul său din colțul careului trece la o palmă pe lângă bară. Rămâne 1-0, Contra face abia acum schimbarea anunțată din minutul 2. Iese Dr.Grigore, intră Nedelcearu.
Min.70 Ocazie mare pentru Suedia. Jimmy Durmaz inițiază o nouă fază periculoasă, defensiva lui Săpunaru e șah-mat, dar Tătărușanu plonjează salvator în șpițul lui Guidetti. Rămâne 1-0, dar nordicii exercită o presiune continuă.
Min.65 Contra efectuează mutări pe bandă rulantă, Grozav, Keșeru și Anton intră să le trosnească tibiile cu nordicii lui Janne Andersson. Se joacă deschis, pe contre, cu România încercând să pistoneze în benzi.
Min.57 GOOOOL! Toșca arată cum s-a călit la fosta echipă a omului-spectacol Denilson, în Primera, ține mingea în joc, și Rotariu își umflă mușchii! Preia în interiorul careului cu stângul, driblează scurt și găsește un unghi perfect, cu interiorul. Johnsson plonjează doar pentru CV, România schimbă tabela! 1-0!
Min. 54 Sema are în vârful ghetei deschiderea scorului, dar Sema trage modest. Suedia ne arată de ce are drum până-n Rusia în această vară.
Min.53 Contra simte că Mitriță nu mai ține ritmul ridicat și îl introduce pe Dorin Rotariu. Jucătorul de buzunar de la CS U părăsește terenul în aplauzele fanilor lui CS U, dar și sub un cor de fluierături din partea celor care susțin FC U, echipa lui Mititelu.
Min.49 Thelin trage plasat, de la 18 metri, la un metru de poarta lui Tătărușanu. Echipa care a lăsat Italia acasă a început în forță actul secund, cu acțiuni menite să-l scoată în evidență pe Guidetti, fost junior la Manchester City. Contra pregătește schimbări pe margine.
Foto: Lucian Danciu
Min.46 Nicio modificare, a început repriza secundă!
PAUZĂ‚ la Craiova
Min.44 Repriza se încheie cu o acțiune cursivă, în banda dreaptă, încheiată cu șutul înșelător al lui Țucudean după un assist al lui Chipciu. Se încheie prima repriză, tabela a ațipit de 45 de minute.
Min.43 Meciul e întrerupt pentru trei minute după ce fanii olteni arată că au intrat cu materiale pirotehnice în stadion. Săpunaru joacă rol de mediator.
Min.30 Joc de uzură, cu intrări dure în prima parte a reprizei întâi. Stanciu nu poate limpezi jocul tricolorilor, Țucudean pendulează între fundașii Suediei fără folos. Greul îl duce la mijloc Mihai Pintilii, care acoperă fără cusur centrul terenului. De partea cealaltă, toate baloanele trec pe la Fransson.
Min. 23 Jucătorul de la CS U Craiova, Alexandru Mitriță, ia o acțiune pe cont propriu, driblează ca Ilie Dumitrescu în zilelele lui bune, și trage telefonat pe lângă poarta lui Johnsson. Țucudean se zbate în van, Stanciu nu poate aduce plusul deocamdată. România a trecut la timonă.
FOTO Lucian Danciu
Min.20 Camerele televiziunii ProTV surprind un moment ciudat pe „Ion Oblemenco”. Adrian Mutu, managerul naționalei, coboară din tribune lângă bancă, discută cu Mihalcea, fostul său coleg din atacul lui Dinamo în sezonul 1999-2000, și se furișează pe bancă.
Min.15 Cu un plus la capitolul posesie, urmașii lui Brolin și Dahlin pun presiune încă din start. Verticalizează pentru Guidetti, dar Săpunaru și Grigore mizează pe plasament. Nordicii joacă dur, la limita regulametului, Contra se răstește la arbitru. Tricolorii mizează pe dialogul din flancul drept între Chipciu și Manea, dar ocaziiile întârzie să apară.
Min.11 Fransson șutează fără preluare din marginea careului, dar mingea trece peste transversala lui Tătărușanu. Mitriță e unicul tricolor care dinamizează atacul României în debutul partidei.
Min. 2 După o intrare întârziată a lui Thelin, Dragoș Grigore se accidentează chiar în debutul partidei. Camerele TV surprind momentul în care fostul dinamovist cere schimbare, iar Contra vrea să mute rapid. Grigore revine însă pe gazon și continuă meciul.
Foto: Lucian DANCIU
UPDATE 25.000 de spectatori au ridicat, în gând, o rugăciune pentru Nicolae Tilihoi, decedat duminică la Craiova. Din lojă, foștii colegi ai fundașului central au vărsat o lacrimă, în timp ce tricolorii și întreg stadionul au înheiat emoționantul moment cu aplauze sacadate.
UPDATE Așa e atmosfera pe moderna arenă din Craiova. Mai sunt puține momente până la startul partidei.
UPDATE Pe „Ion Oblemenco” vor fi prezenți și fanii echipei din Liga 4, FC U Craiova, patronată de Adrian Mititelu. Suporterii au pornit spre stadion în urmă cu o jumătate de oră. Membrii Peluzei Sud 1997 vor fi prezenți pentru prima dată pe noua arenă. Potrivit unor surse, peste 4.000 de fani ai grupării din eșalonul 4 vor fi stadion la ora partidei.
UPDATE John Guidetti, vârful Suediei, are 26 de ani, joacă la Celta Vigo și a mai evoluat la Feyenoord, Stoke City și Celtic Glasgow. După ce a început fotbalul în Goteborg, atacantul a plecat alături de tatăl său, în Kenya, unde părintele său fusese trimis de compania la care lucra, și și-a continuat cariera la o echipă din Nairobi, Impala BrommaBoys. Guidetti a debutat în 2012 în prima reprezentativă a Suediei pentru care a înscris un sigur gol în 19 partide. E cotat în prezent la 5 milioane de euro.
UPDATE Cosmin Contra s-a decis asupra primului 11 pe care-l va trimite în această seară pe „Ion Oblemenco”. Țucudean e vârf, Keșeru urmând a lua loc pe bancă. Tătărușanu – Manea, Grigore, Săpunaru, Toșca – R. Marin, Pintilii – Chipciu, Stanciu, Mitriță – Țucudean
UPDATE Ingesson, vechiul rival al românilor. „E pauza derbyului din campionatul suedez. IFK Goteborg – Elfsborg. Jucătorii părăsesc suprafața și terenul pontează numai crampoane sofisticate. Pantofii lui Klas nu marchează încă iarba fină. Întârzie? Trasează o mutare surpriză? Poate da. Poate nu. Ingesson alege o altă rută spre vestiare. Zdrahonul cât un munte stă într-un cărucior cu rotile. Poate traversează doar o perioadă mai proastă a bătăliei disproporționată cu mielonul plin de puteri. Poate da. Poate nu. Liniștea patriarhală din tribune și energia ciudată ce se împrăștie peste tot opresc timpul în loc. Niciun ochi nu mai clipește. Nimeni nu mai vorbește. Niciun copil de mingi nu se mai încălzește. Sunt imagini ce rulează cu încetinitorul”.
El a fost adversarul României la CM 1994.
El a fost unul dintre mijlocașii de top ai Suediei.
El s-a luptat cu o boală care te răpune rapid.
UPDATE Elevii lui Cosmin Contra, în ultimele momente de relaxare înainte de clinciurile cu puternicii fotbaliști nordici. Pentru un Instastory sau un telefon scurt către iubită sau prieteni, tricolorii au pășit cu atenție pe iarba de pe „Oblemenco”.
UPDATE N-ar fi ajuns nici un stadion cu 80.000 de locuri dacă ar fi venit el, în această seară, la Craiova. Așa arăta Zlatan, la Malmo, în 1999. Între timp a cunoscut gloria la cele mai mari echipe ale lumii, a oferit momente care vor rămâne în cap de pagină și a ales să-și continue cariera în liniște, la LA Galaxy.
Zlatan 🇸🇪🙌#zlatan #zlatanibrahimovic #ibrahimovic #malmo #swedenfootball #footballshirt #f… https://t.co/TFp4TDwNF5 pic.twitter.com/QU3qouUqTt — FootballShirtCollect (@thefootballsc) February 27, 2017
Zlatan 🇸🇪🙌#zlatan #zlatanibrahimovic #ibrahimovic #malmo #swedenfootball #footballshirt #f… https://t.co/TFp4TDwNF5 pic.twitter.com/QU3qouUqTt
— FootballShirtCollect (@thefootballsc) February 27, 2017
UPDATE Pentru toți pasionații de echipamente sportive: așa arăta în 1992, an în care Suedia a organizat Euro, echipamentul de deplasare al adversarilor noștri din această seară.
Kit of the Day: Sweden away kit 1991-92 by adidas#truecoloursinternational #footballkits #footballshirts #adidas #swedenfootball pic.twitter.com/jzBJzAPxU8 — John Devlin (@TrueColoursKits) February 24, 2018
Kit of the Day: Sweden away kit 1991-92 by adidas#truecoloursinternational #footballkits #footballshirts #adidas #swedenfootball pic.twitter.com/jzBJzAPxU8
— John Devlin (@TrueColoursKits) February 24, 2018
UPDATE | Selecționerul Suediei, Janne Andersson, a anunțat distribuția de start pe care o va trimite pe „Ion Oblemenco”. Selecționerul în vârstă de 56 de ani nu mizează pe căpitanul obișnuit, Granqvist, de la FC Krasnodar. 12. Johnsson – 16. Larsson, 18. Jansson-cpt., 14. Helander, 6. Hult – 21. Durmaz, 15. Fransson, 13. Hiljemark, 19. Sema – 11. Guidetti, 22. Kiese Thelin
UPDATE | Ciprian Tătărușanu e liderul selecțiilor în naționala României. Fostul goalkeeper de la Steaua a adunat 49 de meciuri în națională.
Portari Silviu LUNG jr., n. 04.06.1989 (Kayserispor K / Turcia, 3/0) Florin Constantin NIȚĂ‚, n. 03.07.1987 (AC Sparta Praha / Cehia, 2/0) Anton Ciprian TĂ‚TĂ‚RUȘANU, n. 09.02.1986 (FC Nantes / Franța, 49/0) Fundași Nicușor Silviu BANCU, n. 18.09.1992 (CSU Craiova, 2/0) Romario BENZAR, n. 26.03.1992 (FC Steaua București, 11/0) Dragoș GRIGORE, n. 07.09.1986 (Al-Sailiya / Qatar, 32/0) Cristian Marian MANEA, n. 09.08.1997 (FC CFR 1907 Cluj, 1/0) Cosmin Iosif MOȚI, n. 03.12.1984 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria, 12/0) Ionuț NEDELCEARU, n. 25.04.1996 (FK Ufa / Rusia, 0/0) Cristian Ionuț SĂ‚PUNARU, n. 05.04.1984 (Kayserispor K / Turcia, 24/0) Alin Dorel TOȘCA, n. 14.02.1992 (Benevento Calcio / Italia, 10/0) Mijlocași Paul Viorel ANTON, n. 10.05.1991 (FK Anji Mahacikala / Rusia, 1/0) Constantin Valentin BUDESCU, n. 19.02.1989 (FC Steaua București, 9/4) Alexandru Mihăiță CHIPCIU, n. 18.05.1989 (RSC Anderlecht / Belgia, 34/4) Alexandru CICÂLDĂ‚U, n. 08.07.1997 (FC Viitorul Constanța, 1/0) Ciprian Ioan DEAC, n. 16.02.1986 (FC CFR 1907 Cluj, 14/1) Gheorghe Teodor GROZAV, n. 29.09.1990 (Bursaspor K / Turcia, 25/5) Dennis MAN, n. 26.08.1998 (FC Steaua București, 0/0) Răzvan Gabriel MARIN, n. 23.05.1996 (R Standard C Liège / Belgia, 10/1) Ionuț Alexandru MITRIȚĂ‚, 08.02.1995 (CSU Craiova, 1/0) Doru Mihai PINTILII, n. 09.11.1984 (FC Steaua București, 42/1) Dorin ROTARIU, n. 29.07.1995 (Royal Mouscron-Péruwelz / Belgia, 4/0) Nicolae Claudiu STANCIU, n. 07.05.1993 (AC Sparta Praha / Cehia, 20/7) Atacanți Claudiu Andrei KESERÃœ, n. 02.12.1986 (PFK Ludogoreț Razgrad / Bulgaria, 22/6) George Marius ȚUCUDEAN, n. 30.04.1991 (FC CFR 1907 Cluj, 3/1) Selecționer Cosmin Marius CONTRA, n. 15.12.1975 – 5. 3. 1. 1. 8-6
UPDATE | Înaintea startului meciului amical cu Suedia, pe stadionul din Craiova se va ține un moment de reculegere în memoria lui Nicolae Tilihoi. Fostul mare fundaș al Craiovei Maxima a murit sâmbătă, după o luptă grea cu o boală incurabilă. Fostul coleg al lui Costică Ștefănescu din centrul defensivei din Bănie avea 61 de ani. Tilihoi s-a născut în Brăila, a fost selecționat de Universitatea la un trial în București și sosit în Craiova în același timp cu Beldeanu și Cârțu.
UPDATE | Silviu Lung jr, unul dintre cei mai valoroși portari români din ultimul deceniu, simte o energie pozitivă azi. De ce? Fiul fostului component al Craiovei Maxima a explicat pe facebook 🙂 Fost la Astra Giurgiu, Lung jr joacă în prezent în Turcia, la Kayserisport, formația antrenată de Marius Șumudică
UPDATE | Au fost alese culorile în care vor evolua cele două echipe. Elevii lui Contra vor juca în galben, iar suedezii vor activa în echipament albastru.
Cosmin Contra vrea să mențină impresia bună lăsată în finalul amicalului câștigat la Netanya, 2-1 cu Israel. România joacă în această seară al doilea amical din luna martie, partida de pe „Ion Oblemenco” împotriva Suediei, selecționată calificată la Campionatul Mondial din Rusia. Este motivul pentru care selecționerul are de gând să opereze mai multe schimbări în formula de start cu care s-a prezentat în Israel, schimbări care să ajute naționala să se exprime fotbalistic așa cum a făcut-o după primele 60 de minute ale precedentului amical.
Astfel, cei doi fotbaliști care au impresionat în victoria cu 2-1 de la Netanya au șanse mari să înceapă din postura de titular jocul contra nordicilor. Nicolae Stanciu și Alexandru Mitriță îi vor scoate din formula de start pe Constantin Budescu și pe Gheorghe Grozav, iar linia de mijlocași ofensivi din spatele lui Claudiu Keșeru ar putea fi completată cu Chipciu în locul lui Deac, jucătorul CFR-ului având un meci modest cu Israel.
La nivel de discurs, selecționerul pare decis să neglijeze criticile legate de vârsta medie înaintată a lotului convocat și să utilizeze jucătorii pe care îi consideră în formă. „La mine vor juca mereu jucătorii care sunt cei mai în formă. În România nu mă mai deranjează nimic, nu mă mai deranjează când nu suntem obiectivi în ceea ce privește realitatea fotbalului românesc. Mi-ar plăcea să am jucători care intră cu 2-0, 3-0 la pauză. Nu am acei jucători, am altfel de jucători, jucători cu alte calități„, a spus Contra la conferința de presă care a precedat partida.
Cât rezistă gazonul de pe „Ion Oblemenco”?
În ciuda reputației adversarului de diseară, o mare parte a discursului selecționerului s-a concentrat în jurul condițiilor în care se va disputa partida. Așa cum s-a putut observa în repetate rânduri și în partidele din Liga 1 ale celor de la CSU Craiova, iarba de pe „Ion Oblemenco” este de o calitate evident inferioară, motiv pentru care Cosmin Contra se așteaptă la probleme. „În funcție de adversari, voi încerca să propun un prim „11″, care să se descurce pe gazonul nasol, starea gazonului e nasolă. Trebuie să luăm în considerare starea terenului. Trebuie să ne adaptăm la anumite condiții de joc, de antrenament. Nu s-a plâns nimeni până acum, băieții au fost profesioniști. De la un gazon impecabil în Israel, trecem la un gazon pe care va trebui să ne adaptăm, să alergăm mai mult. Gazonul se va rupe încă de la încălzire din ce mi-au spus băieții de la CS U Craiova„, a analizat selecționerul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER