LIVE BLOG World Cup 1994 | Mondialul nostru: Elveția – România 4-1. Cum a reușit Iordănescu să refacă moralul jucătorilor: „Mi s-a părut că ne-am lăsat toate problemele acolo”

LIVE BLOG World Cup 1994 | Mondialul nostru: Elveția - România 4-1. Cum a reușit Iordănescu să refacă moralul jucătorilor:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pentru unii, meciul cu Elveția este doar un accident neînsemnat despre care nici nu merită să vorbești. În memoria altora, partida de la Detroit înseamnă doar elminarea-record a lui Jean Vlădoiu, atacantul cu mustață trimis în afara terenului la trei minute după ce îl înlocuise pe Ilie Dumitrescu. Pentru ei, cei din „Generația de Aur”, meciul jucat în uriașa sală Silverdome Pontiac are o importanță aparte și mulți sunt convinși că, fără acea înfrângere usturătoare, parcursul ulterior al României nu ar fi fost atât de frumos. „Probabil că am fi bătut și Statele Unite și ajungeam cu fumuri în cap la meciul cu Argentina și nu l-am fi câștigat niciodată dacă nu ne primeam porția de umilință cu elvețienii”, spunea, în urmă cu cinci ani, unul dintre tricolorii de atunci în ProSport.

Astăzi, la fix douăzeci de ani de la Elveția – România 4-1, ProSport a reconstituit ziua meciului cu ajutorul amintirilor celor care au fost la Detroit, pe Silverdome Pontiac. Mărturiile fotbaliștilor, antrenorilor și jurnaliștilor au fost strânse pentru a prezenta un tablou al evenimentelor mai complet ca niciodată. 

În țară, ziarele apărute pe 23 iunie vorbesc despre „cel mai mare dușman al nostru: euforia”. În Gazeta Sporturilor, Laurențiu Dumitrescu scrie că „atunci când realizăm ceva frumos, ceva ieșit din comun, facem doi pași înapoi și începem să ne admirăm opera, să ne entuziasmăm, să cădem în extaz. Cum am făcut cu toții – aveam totuși argumente destule – după victoria din partida cu echipa lui Valderrama. Și, de regulă, după o așa stare cauzată, parcă, de un drog, vine cineva, ne bate pe umăr și ne spune: >. Cum a făcut cu noi echipa Elveției”. Ioan Chirilă, cel care înaintea partidei îi avertiza pe tricolori să nu își subestimeze adversarul, transmite acum un mesaj de încurajare pe prima pagină a ziarului: „Trebuie să punem punct lacrimilor amare”. 

Anghel Iordănescu, selecționerul României, explica și el eșecul cu Elveția: „Nu atât insuccesul doare, cât faptul că, dacă am fi evoluat frumos, dacă am fi fost înfrânți după un joc bun, probabil nimeni nu avea ce să ne reproșeze. Dar așa am lovit chiar în statutul obținut de fotbalul nostru după calificarea la această competiție și, mai ales, după cel dintâi meci”


Cu moralul serios zdruncinat, tricolorii s-au întors la hotelul aflat la doar câțiva kilometri de Silverdome Pontiac, stadionul pe care au suferit umilința cu Elveția. A doua zi, tricolorii au revenit în Los Angeles, la „Embassy Suites” pentru a pregăti ultimul meci al grupei, cu Statele Unite, unul pe care nu aveau voie să îl piardă. Aici s-a produs și momentul în care Anghel Iordănescu a reușit să-și pună pe picioare elevii. Florin Răducioiu și-l aduce aminte perfect și îl povestește pentru ProSport: „Iordănescu a gestionat incredibil situația. Nu am mai făcut antrenament în acea zi și ne-am strâns într-un parc superb, undeva în apropiere de Los Angeles. Aer curat, o atmosferă senzațională… Era un moment de criză foarte puternic, pentru că noi nu ne așteptam să pierdem, mai ales la acest scor. Așezați pe bănci, am început să discutăm. Nea Puiu stătea în mijlocul nostru. Era puțin nervos, dar a păstrat un ton civilizat, mai mult voia să ne încurajeze. Îmi aduc aminte că Dan Petrescu a vorbit foarte mult, am vorbit și eu. Mi s-a părut că toate problemele noastre au rămas acolo, în acel parc. Ne-am zis


DETROIT, ORA 17:45
BUCUREȘTI, ORA 00:45

Coșmarul tricolorilor ia sfârșit. Anghel Iordănescu pornește spre vestiar, acolo unde își așteaptă elevii. Selecționerul are o muncă extrem de dificilă pentru a reface moralul fotbaliștilor. „Era liniște în vestiar. Nu ne-a spus nimeni nimic. Nea Puiu mi-a zis că nu e nimic, mergem mai departe… asta e”, își aduce aminte Vlădoiu. 


DETROIT, ORA 17:35
BUCUREȘTI, ORA 00:35

Jean Vlădoiu povestește ce a simțit în momentul în care a văzut cartonașul roșu și momentele de după eliminare: „Am simțit că a căzut toată sala aia pe mine. M-am sufocat! Nu știam încotro s-o mai iau. Mă gândeam la tot, la ce-mi spusese nea Puiu că o să joc meciul viitor, mă gândeam la tot felul de lucruri… Băieții nu mi-au zis nimic, nu m-a certat nimeni. M-am dus la vestiar, că erai obligat, m-am dus la duș, m-am spălat, m-am îmbrăcat și așteptam… Și pentru mine, și pentru băieți a fost o zi oribilă”. 


DETROIT, ORA 17:26
BUCUREȘTI, ORA 00:26

„Gică Mihali a vrut să dea pasă spre mine și a dat-o prea încet. Unul dintre elvețieni a băgat alunecare și a dat mingea undeva în zona mea, între mine și Ohrel. L-am văzut că ajunge înaintea mea și am zis să bag alunecare, ce-o fi, o fi. Îl iau cu minge cu tot și aia e. S-a văzut un atac criminal… Mă duc cu piciorul foarte sus și îl ating undeva sus, dar nu să îi rup piciorul…undeva pe pulpă. Arbitrul n-a ținut cont că era 4-1, că meciul e ca și jucat și m-a eliminat. Dacă nu aș fi primit cartonașul ăsta, probabil că nu mă cunoștea nimeni. Se tot discută de atunci de acea eliminare. Vorba lui Belodedici >. Glumesc, bineînțeles…”, rememorează Jean Vlădoiu singurele sale trei minute jucate în tricoul naționalei la World Cup.


DETROIT, ORA 17:25
BUCUREȘTI, ORA 00:25

GOL ELVEȚIA! Apărarea României cedează pentru a patra oară, după o nouă fază tratată superficial. O parte de vină la gol o are și Bogdan Stelea, lovitura de cap a elvețianului fiind pe colțul scurt. 


DETROIT, ORA 17:23
BUCUREȘTI, ORA 00:23

Schimbare în echipa României. Iese Ilie Dumitrescu – primul reflex al atacantului este de a căuta cea mai apropiată sticlă de apă – și intră Jean Vlădoiu. Atacantul aflat sub contract cu Rapid povestește: „Nea Puiu mi-a spus >. Nu trebuia să-mi mai spună absolut nimic, eram în stare să mănânc din adversar. M-a luat de gât și mi-a zis >. Și am intrat la 3-1, iar timp de 3 minute nu am atins mingea”.


DETROIT, ORA 17:19
BUCUREȘTI, ORA 00:19

GOL ELVEȚIA! Recuperare a elvețienilor în jumătatea proprie. Mingea ajunge la Sforza, care trece cu o lejeritate incredibilă prin apărarea României și apoi pasează în fața porții pentru Knup, care, cu poarta goală, nu are cum să rateze. Defensiva excelent organizată a tricolorilor din meciul cu Columbia este de nerecunoscut. „N-am mai putut să revenim. Am avut ocazii, le-am ratat și apoi nu ne-a mai ieșit nimic. Mie, imediat după gol, pentru prima oară în carieră mi s-au pus cârcei. Transpirar, dar nu era sudoare, era apă… mușchiul devenea sec”, explică Gică Hagi. 


DETROIT, ORA 17:07
BUCUREȘTI, ORA 00:07

GOL ELVEȚIA! Tricolorii sunt de nerecunoscut în repriza a doua, dar superioritatea elvețienilor este concretizată pe tabelă după o uriașă eroare de arbitraj. Belodedici a încercat să degajeze o minge din interiorul careului, dar un adversar a blocat balonul cu ambele mâini, ca un veritabil portar, fără ca arbitrul să oprească jocul. Mingea a ajuns în cele din urmă la Chapuisat, cel care a înscris fără probleme. 
„După ce ne-au dat golul doi, acel henț pe care-l vedeai și din avion… elvețianul a pus ambele mâini atunci când a degajat Belo! De acolo, am simțit eu, băieților li s-a pus plumb în picioare”, rememorează Vlădoiu. Florin Răducioiu nu înțelege nici acum de ce el și colegii săi nu au protestat mai mult la acea decizie încorectă a arbitrului: „Sunt un pic mirat că nu a protestat aproape nimeni, prea ușor am trecut peste. Trebuia să protestăm mai mult pentru că a fost un henț clar”. 


DETROIT, ORA 17:00
BUCUREȘTI, ORA 00:00

Jean Vlădoiu și Daniel Prodan povestesc în ce condiții s-au jucat primele 45 de minute ale partidei de pe Silverdome. „La pauză am ieșit la încălzire și gazonul era ca după o ploaie, era foarte alunecos, din cauza condensului… Era îmbibat cu apă! Ventilatoarele clar nu mai făceau față”, spune atacantul român. Stoperul Prodan dezvăluie un lucru pe care tricolorii l-au aflat abia la finalul partidei: „Din cele opt ventilatoare, doar două au mers în timpul meciului. Nu ne căutăm scuze, până la urmă și elvețienii au jucat în aceleași condiții…”. 


DETROIT, ORA 16:45
BUCUREȘTI, ORA 23:45

Pauză la Detroit, pe Silverdome Pontiac. La acest scor, România este sigură de prezența în optimile Campionatului Mondial. 


DETROIT, ORA 16:36
BUCUREȘTI, ORA 23:36

GOL ROMÂNIA! Dacă în întâlnirea precedentă Hagi și-a arătat talentul în minutul 34, atunci când a reușit poate cel mai frumos gol al turneului american, acum decarul României a „întârziat” cu vreo două minute. „Regele” a driblat doi elvețieni și, de la 25 de metri, a șutat impecabil în colțul din stânga portarului pentru golul egalizator. O nouă execuție fabuloasă a lui Hagi, care îi consolidează poziția în topul celor mai buni jucători de la această ediție a Mondialului. „A fost un gol foarte frumos, cu stângul din afara careului. Am sărit de bucurie și ne-am spus că nu mai avem cum să pierdem acest meci. Noi ne mulțumeam și cu un egal, pentru că eram mult mai bine cotați ca americanii”, spune Jean Vlădoiu. 


DETROIT, ORA 16:20
BUCUREȘTI, ORA 23:20

Două ocazii de gol în trei minute pentru România. În primă fază, Dan Petrescu a tras peste poartă de la marginea careului, apoi același fundaș dreapta nu a reușit să ajungă în fața portarului elvețian la o minge trimisă excelent de Ilie Dumitrescu. Tricolorii aleargă – deși termenul nu este tocmai potrivit având în vedere condițiile în care se dispută partida – pentru golul egalizator. 


DETROIT, ORA 16:16
BUCUREȘTI, ORA 23:16

GOL ELVEȚIA. Avem soarta columbienilor din meciul de la Los Angeles! Elveția reușește, surprinzător, să deschidă scorul după o respingere slabă a lui Mihali de lângă Chapuisat. Mingea a ajuns la marginea careului, acolo unde se afla Alain Sutter. Elvețianul a șutat perfect din zonă centrală, fără ca Stelea să aibă vreo șansă să intervină. 


DETROIT, ORA 16:13
BUCUREȘTI, ORA 23:13

România ratează cea mai mare ocazie de până acum. O centrare excelentă pentru Gică Popescu venit în forță din linia a doua, „Baciul” plonjează spectaculos, dar mingea trimisă puternic trece peste poarta elvețienilor. La doar un minut distanță, Alain Sutter, unul dintre cei mai buni oameni ai adversarilor, înscrie, dar golul său este anulat pentru ofsaid. Există senzația că rămânem descoperiți destul de ușor și că apărarea noastră nu este la fel de compactă ca în partida precedentă. 


DETROIT, ORA 16:05
BUCUREȘTI, ORA 23:05

Schimbare de atitudine la echipa României. Față de începutul partidei contra Columbiei, tricolorii au mai mult inițiativa pe Silverdome. Antrenorul elvețienilor, Roy Hodgson nu intră în panică, pentru că această tactică de așteptare este stăpânită foarte bine de jucătorii săi. 


DETROIT, ORA 16:00
BUCUREȘTI, ORA 23:00

A început meciul! România are nevoie de un rezultat de egalitate pentru a fi sigură de calificarea în optimi. În minutul doi, Hagi are prima acțiune periculoasă a tricolorilor. Decarul nostru este faultat în marginea careului, lateral dreapta, dar execuția sa din lovitură liberă este modestă. 


DETROIT, ORA 15:00
BUCUREȘTI, ORA 22:00

Până la startul meciului a mai rămas o oră! Jucătorii naționalei au mari probleme în a se acomoda la condițiile de pe stadion. „Căldura aia incredibilă…”, spune Răducioiu. Jean Vlădoiu îl completează: „Era ca o saună, pentru că teren de fotbal nu pot să îl numesc. Până la meciul nostru, din câte am înțeles, arena nu fusese plină, iar acum erau 60-70 de mii de spectatori. Erau niște ventilatoare imense care, și din cauza numărului mare de spectatori, nu mai făceau față”. 

Echipele de start ale celor două echipe nu conțin surprize

ROMÂNIA: Stelea – Belodedici – Petrescu, Mihali, Prodan, D. Munteanu – Lupescu, G. Popescu, Hagi – Răducioiu, I. Dumitrescu

ELVEȚIA: Pascolo –  Hottiger, Herr, Geiger, Quentin – Ohrel, Sforza, Bregy, Sutter – Knup, Chapuisat 

Arbitru: Neji Jouini (Tunisia)

Asistenți: Abdel-M. Hassan (Egipt) și Mohammed Fanaei (Iran)


DETROIT, ORA 14:30
BUCUREȘTI, ORA 21:30

„Când pășesc pe gazonul ciudatului >, băieții noștri calcă iarba cu teamă, de parcă sub tălpi ar avea rocile moarte de pe Lună. Se deplasează de colo-colo cu încetinitorul. Își plimbă privirile spre imensa cupolă de deasupra. Ciudată construcție! Să joci fotbal așa, ca într-o seră…nu tu Soare, nu tu ploaie, nu tu Lună… Și când te gândești că această măgăoaie a fost construită de un român, unul Micuda, vestit în toată America, îți vine să fugi, să te duci departe de tot…”, descrie Alin Paicu senzațiile fotbaliștilor lui Anghel Iordănescu la întâlnirea cu uriașul stadion din apropiere de Detroit. 


DETROIT, ORA 14:00
BUCUREȘTI, ORA 21:00

Jucătorii naționalei au plecat spre stadionul „Silverdome Pontiac”. Până la startul meciului cu Elveția au mai rămas două ore.
Imaginile venite din țară cu bucuria românilor după victoria în fața Columbiei sunt folosite de Anghel Iordănescu pentru a-i motiva pe tricolori: „Ajungeau imaginile cu ajutorul celor de la Ambasadă. Nu ne venea să credem… Sigur, vorbeam și noi cu familiile, eu vorbeam cu mama la telefon, dar nu îmi spunea că sunt sute de mii de oameni ieșiți pe străzi. ți reușit să faceți în România>, ne spunea nea Puiu. Cu ai mei, după meciuri, nu se poate spune că vorbeam… mai mult țipau de fericire. Apoi, treptat, am început să primim scrisori de felicitare. Am primit și o telegramă de la Ion Iliescu în care ni se spunea că îi facem mândri, că îi reprezentăm cu cinste la cel mai înalt nivel”, detaliază Florin Răducioiu. 


DETROIT, ORA 13:30
BUCUREȘTI, ORA 20:30

Roy Hodgson, selecționerul de atunci al Elveției, rememorează parcursul echipei sale de la World Cup ’94 și dezvăluie secretul jocului dezinhibat al fotbaliștilor pe care îi antrena în urmă cu 20 de ani: „Elveția nu mai fusese de mai bine de două decenii la un Mondial. Ultima participare fusese la turneul din Chile. Nu ne-am așteptat nici măcar să ne calificăm, dar, din moment ce am ajuns acolo, am zis să profităm la maximum și nu ne-am descurcat deloc rău”. Tehnicianul care în 1994 avea 46 de ani povestește și senzațiile unui meci în sala „Silverdome Pontiac”: „Căldura era incredibilă. 35 de grade Celsius și umiditate de 85-90%. Țin minte că au înlocuit gazonul artificial cu o suprafață de iarbă naturală pe care au adus-o în >… A fost o experiență tare ciudată să jucăm în acea sală, să nu mai pomenesc de mirosul de popcorn și de hamburgeri pe care îl simțeai chiar și pe gazon”. 


Cupa Mondială a fost o experiență nouă pentru toată lumea din echipa Elveției, antrenori, jucători, conducători… 
Roy Hodgson, selecționer Elveția


DETROIT, ORA 13:00
BUCUREȘTI, ORA 20:00

Adidas Questra, mingea oficială a Cupei Mondiale din 1994, a fost unul dintre cele mai populare baloane produse vreodată de compania germană. Decorată cu motive spațiale pentru a marca aniversarea a două decenii și jumătate de la misiunea Apollo 11, eveniment considerat a fi unul dintre cele mai importante din istoria țării gazdă, mingea Adidas Questra a ajuns în scurt timp și în campionatele europene, acolo unde a rezistat până în 1997.


DETROIT, ORA 12:30
BUCUREȘTI, ORA 19:30

Anghel Iordănescu a avut până la această oră discuții individuale cu o parte a jucătorilor care vor intra din primul minut al partidei cu Elveția. Tactica selecționerului este aceeași din partida contra Columbiei, chiar dacă, măcar la nivel teoretic, România are prima șansă. Gică Hagi face o scurtă caracterizare a elvețienilor: „Știam că au o generație bună, cam cea mai bună a lor. Jucători de calitate în atac, un mijloc solid și niște fundași de mare personalitate. Îi cunoșteam, le știam valoarea…”

@OldSchoolPanini: Gheorghe HAGI – Romania World Cup 94 pic.twitter.com/pdYo99hfCt” What a terrific footballer – one if my favourites!


DETROIT, ORA 12:00
BUCUREȘTI, ORA 19:00

În Detroit ajunge și marele absent din echipa României la acest Campionat Mondial, Marius Lăcătuș. Motivele neconvocării jucătorului nu sunt pe deplin înțelese, mai ales că, în opinia multora, Lăcătuș nu ar fi trebuit să lipsească din lotul pentru World Cup ”94. „Fiara” povestește cum și-a întrerupt vacanța pentru că nu putea să stea departe de echipa națională: „A fost dureros pentru mine să nu merg la acest Mondial după ce am jucat șapte meciuri din zece în preliminarii. Am fost accidentat în preajma partidei cu Țara Galilor, apoi nea Puiu a decis ca eu să nu merg în America. Atunci mi-a fost greu, acum îl înțeleg. Meciul cu Columbia l-am văzut alături de niște prieteni, eram în vacanță în Turcia. La final, soția mea, Mariana, văzându-mă cât de mult sufeream că nu sunt acolo mi-a zis ă plecăm în America>>. Ne-am întors în București, am luat vizele și am mers în Statele Unite. Nu mergeam pe stadion, însă eram în fiecare oraș în care juca România. Mi-a făcut foarte bine pentru că m-am văzut cu colegii, cu antrenorii… am discutat. Practic, soția mea a știut că trebuie să exorcizez sentimentele negative pe care le aveam din cauza neconvocării”.

Dovadă de atașament față de echipa națională: în 1993, atunci când era la Oviedo, spaniolii i-au spus lui Lăcătuș ca pe durata contractului nu mai are voie să participe la acțiunile tricolorilor. „Fiara” nici nu a vrut să audă de această idee: „M-am întors imediat în țară pentru a continua la națională”

Florin Răducioiu comentează și el decizia ca Marius Lăcătuș să nu facă parte din lotul tricolorilor pentru World Cup 1994: „Lăcă a demonstrat că este un băiat extraordinar. A venit pentru noi. Prezența lui a fost una discretă, era un pic dezamăgit de faptul că nu a fost convocat, dar eu cred că un jucător ca Lăcătuș ar fi meritat să meargă în America. Nu se afla în cea mai bună formă atunci, e adevărat, dar ne-ar fi ajutat. Nu îmi permit să comentez selecția, dar toată lumea s-a întrebat de ce nu e prezent Lăcătuș”.
După 20 de ani de la acel moment, selecționerul Iordănescu și-a prezentat scuzele pentru ceea ce el consideră că a fost o „mare nedreptate făcută lui Lăcătuș”: „Sunt convins că m-a iertat. Am greșit într-un moment în care el nu avea nicio vină. Are un caracter deosebit, e un om deosebit. Îmi pare rău. I-am făcut o mare nedreptate marelui fotbalist Marius Lăcătuș. Mi-am dat seama după ani…”, a spus Iordănescu la Sport.ro.

Ar fi meritat Marius Lăcătuș să facă parte din echipa României la World Cup 1994?


DETROIT, ORA 11:30
BUCUREȘTI, ORA 18:30

Astăzi se împlinesc 40 de ani de la ultima victorie a Elveției la un Campionat Mondial. În 1954, naționala antrenată acum de Roy Hodgson învingea Italia cu scorul de 4-1.
Dincolo de datele statistice interesante, în țară există discuții despre forma lui Ilie Dumitrescu, unul dintre jucătorii care, conform ziariștilor, nu s-a ridicat la nivelul colegilor în meciul cu Columbia. „Se va revanșa Ilie?”, se întreabă Constantin Alexe, cel care încearcă să găsească și câteva explicații pentru jocul sub așteptări al omului care va face meciul vieții la acest Campionat Mondial peste doar câteva zile: Înainte de start, Ilie a fost prezentat de Los Angeles Times ca o vedetă a echipei și a grupei noastre. Și cât de mult aștepta el acest Campionat Mondial în perspectiva unui transfer, în sezonul de toamnă, peste hotare. Poate chiar de aceea este prezent aici aici și dl. general Cornel Oțelea, președintele Clubului Steaua, să vadă la fața locului la cât poate ajunge prețul contractului lui Ilie Dumitrescu. Din păcate, poate, acest complex de împrejurări l-a dominat pe Ilie și, din acest motiv, randamentul lui a fost atât de modest”. 


DETROIT, ORA 11:10
BUCUREȘTI, ORA 18:10

Să vedem cine sunt și unde joacă adversarii noștri din această seară:
Pascolo (Servette Geneva) – Hottiger (FC Sion), Herr (FC Sion), Geiger (FC Sion), Quentin (FC Sion) – Ohrel (Servette Geneva), Sforza (FC Kaiserslautern), Bregy (Young Boys Berna), Sutter (FC Nurnberg) – Knup (VfB Stuttgart), Chapuisat (Borussia Dortmund)
Antrenor: Roy Hodgson
Vedeta naționalei care ajunge la un turneu final de Campionat Mondial după o pauză de 28 de ani este, fără dubii, atacantul de 24 de ani, Stephane Chapuisat. Căpitanul elvețienilor este fundașul Alain Geiger (33 de ani), care este și cel mai selecționat jucător din lotul lui Hodgson, cu 94 de meciuri pentru echipa națională. 


DETROIT, ORA 10:40
BUCUREȘTI, ORA 17:40

Echipamentul pe care tricolorii l-au avut special pentru Mondialul din America a fost unul nepotrivit pentru condițiile meteorologie în care s-au jucat toate partidele. Explică Florin Răducioiu: „Echipamentul era superb, dar parcă era de iarnă. Repet, arăta foarte frumos, dar era foarte gros”.

Numele lui Răducioiu apare și știrea zilei oferită de presa din țară. „Răducioiu la Espanol? Probabil da!”, este titlul articolului care îl dă pe atacantul român ca și plecat din Serie A după terminarea Campionatului Mondial: „Aș dori să mă stabilesc aici, în Italia, unde mă simt foarte bine și am învățat multe. Nu pricep alegerea făcută de Milan, însă, până la sfârșit, trebuie să mă conformez. Eu sunt un profesionist adevărat și, din această cauză, dacă nu găsesc > adecvată în Peninsulă, mai bine >. Încă nu am semnat pentru Espanol, dar o experiență în fotbalul iberic, sincer să fiu, nu mi-ar displăcea”.


Îmi pare rău pentru Răducioiu și îi doresc să evolueze din ce în ce mai bine la actualele Mondiale și, ulterior, să își demonstreze marea valoare pe stadioanele Spaniei. Acea valoare pe care, din varii motive, nu a putut să o arate la noi
Fabio Capello, antrenor AC Milan despre Florin Răducioiu


DETROIT, ORA 10:15
BUCUREȘTI, ORA 17:15

Directorul proiectului stadionului Silverdome Pontiac a fost un român stabilit în America, Constantin „Mike” Micuda, care în momentul începerii lucrărilor la arena de lângă Detroit era angajatul firmei de arhitectură „O”Dell, Hewlett și Luckenbach”.
Proiectul coordonat în 1974 de arhitectul român a ajuns între timp o ruină. Silverdome Pontiac a găzduit ultimul eveniment sportiv în urmă cu patru ani și, în urmă cu câteva săptămâni, rămășițele arenei au fost scoase la o licitație la care au fost vândute obiecte în valoare de aproape 1 milion de dolari. 


Stadionul „Silverdome Pontiac” găzduit patru meciuri de la Cupa Mondială, cel mai important fiind Brazilia – Suedia


DETROIT, ORA 10:00
BUCUREȘTI, ORA 17:00

Meciul cu Elveția (ora 16:00) se va juca pe arena Silverdome Pontiac, o ciudățenie arhitecturală care ajunge să le provoace mari neplăceri fotbaliștilor din cauza efectului de seră din interior. Stadionul inaugurat în 1975 a costat 41 de milioane de dolari și are o capacitate de 80.000 de locuri. Marea controversă legată de această arenă este acoperișul, „un dom umflat de aerul provenit din ventilatoare”, așa cum explicau în 1974, într-un articol apărut în ziarul Toledo Blade, constructorii.

Dacă vorbim despre adaptarea la condițiile de joc, elvețienii au un avantaj dat de faptul că primul lor meci din grupă, remiza cu Statele Unite (1-1), s-a disputat tocmai pe această arenă: „Primul meci din istoria Cupei Mondiale jucat în sală”, așa cum scriau ziarele din acea perioadă. 


DETROIT, ORA 09:30
BUCUREȘTI, ORA 16:30

Starea de spirit din lotul naționalei este radical schimbată față de momentele de dinaintea partidei contra Columbiei. A dispărut teama de adversar, dar acest lucru nu este neapărat un element îmbucurător. În ciuda optimismului, jucătorii acuză și probleme: „A fost un drum lung cu avionul, cinci ore, ne-am dus într-o zonă cu fus orar diferit. Eram un pic debusolați”, explică Florin Răducioiu, titular indiscutabil în echipa pregătită de Anghel Iordănescu. „Nu e ușor să stai cinci-șase ore în avion. Nu-mi venea să cred că suntem tot în America după un asemenea drum”, completează Jean Vlădoiu. 


DETROIT, ORA 09:0
BUCUREȘTI, ORA 16:00

„A venit și ziua meciului cu elvețienii. La > din micuța localitate Troy, de lângă Detroit, colonelul Iordănescu nu contentește să își dădăcească oștenii. Știe că devine enervant, insuportabil de enervant, dar n-are încotro. Simte că băieții lui sunt relaxați. ția? O facem praf!>>. Ă‚sta-i marele pericol: să credem că Elveția n-are nicio șansă. Și columbienii credeau la fel despre noi și acum îți vine să le plângi de milă”, scrie Alin Paicu în cartea „Hora de la miezul nopții”, dedicată Cupei Mondiale din 1994.

Ziarele apărute pe 22 iunie în România merg și ele pe ideea subliniată de Alin Paicu, anume că Elveția nu trebuie subestimată. În Gazeta Sporturilor, Ioan Chirilă scrie că „ar fi un gând periculos, în primul rând pentru că elvețienii joacă altceva decât Maturana. Ei se grupează în cadrul unei geometrii bine pusă la punct, închid ferestrele, știu să stea la pândă, îl ascultă pe Geiger și, când se ivește ocazia, pornesc la drum mereu grupați, mereu atenți ca nu cumva să lase un culoar liber”. Adică exact partitura tactică pe care o știu cel mai bine și jucătorii lui Anghel Iordănescu.


Pe prima pagină din Gazeta Sporturilor, Laurențiu Dumitrescu cere ajutorul divinității pentru meciul cu Elveția

Echipa pe care jurnaliștii o anticipează pentru întâlnirea de astăzi este aceeași din meciul cu naționala Columbiei.

12. Stelea – 4. Belodedici – 2. Petrescu, 14. Mihali, 3. Prodan, 7. D. Munteanu – 5. Lupescu, 6. G. Popescu, 10. Hagi – 9. Răducioiu, 11. I. Dumitrescu

Programul tricolorilor începe cu micul dejun compus din alimente ușoare. „Roșii și brânză am avut la discreție. Nu voiam să le mai văd când am ajuns în țară”, spune Jean Vlădoiu. 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×