România a început în forță campania de calificare la CM 2016, obținând trei victorii din tot atâtea partide, două dintre ele împotriva unor adversari incomozi, în deplasare (Estonia și Turcia). Toți visăm la o nouă prezență la Mondial, după o pauză de 16 ani, dar aceasta ne va fi garantată doar de obținerea locului unu în grup D. Cu alte cuvinte, dacă ne vom clasa pe locul doi, vom avea parte de adversari extrem de dificili în barajul din toamna lui 2013.
Nu vom fi cap de serie
Europa va trimite la Mondialul brazilian 13 echipe – cele 9 câștigătoare ale grupelor + cele patru câștigătoare ale meciurilor de baraj (echipa cu cel mai slab punctaj situată pe locul secund nu va prinde barajul, dar, având în vedere startul lansat al tricolorilor și situația din celelalte grupe, este improbabil ca România să fie „ghinionista”).
Astfel, deși s-au disputat destul de puține meciuri din actualele preliminarii, putem să ne facem o idee despre cum ar putea arăta barajul. Cu siguranță lucrurile se pot schimba, dar nu într-un mod radical, astfel că exercițiul de imaginație pe care vi-l propunem are acoperire.
Concret, presupunând că vom ajunge la baraj, cu certitudine nu vom fi cap de serie. În clasamentul FIFA dat publicității luna aceasta (clasament care a fost luat în calcul și anul trecut în stabilirea urnelor valorice și care ne-a trimis în urna a 4-a), naționala lui Piți ocupă locul 46, doar alte două echipe cu șanse la calificare de pe primele două locuri, din celelalte grupe, având în acest moment o clasare mai slabă: Slovacia (48) și Islanda (97). E adevărat, în funcție de rezultate, clasamentul FIFA se poate schimba, până în toamna viitoare, dar ține de domeniul fantasticului să devenim cap de serie.
Uitându-ne pe rezultatele de până acum și ținând cont de componența grupelor, putem afirma, cu risc mic de a greși, că Italia, Germania, Anglia și Spania își vor câștiga grupele. În aceste condiții, cel mai probabil Cehia, Suedia, Ucraina și Franța vor ocupa, în grupele respective și vor merge la baraj. În ceea ce privește restul grupelor, situația este puțin mai complicată, existând cel puțin trei echipe care speră la primele două locuri.
Îți prezentăm mai jos echipele care se luptă pentru primele două poziții în cele nouă grupe din Zona Europa (în paranteză am pus locul ocupat în clasamentul FIFA în acest moment)
Grupa A Belgia (30) Croatia (11) Serbia (33)
Grupa B Italia (8) Cehia (22)
Grupa C Germania (2) Suedia (21)
Grupa D Olanda (6) Romania (46)
Grupa E Elvetia (15) Islanda (97) Norvegia (26)
Grupa F Rusia (12) Portugalia (3)
Grupa G Bosnia (29) Slovacia (48) Grecia (10)
Grupa H Anglia (5) Ucraina (42)
Grupa I Spania (1) Franta (13)
Capi de serie la baraj
Rusia (12) sau Portugalia (3) – indiferent cine castiga grupa, cealalta echipa va fi desemnata cap de serie la baraj Franta (13) Grecia (10) – în măsura în care va ocupa locul secund în grupa G Croatia (11) – în măsura în care va ocupa locul secund în grupa A
Suedia (21) și Cehia (22) așteaptă cu sufletul la gură rezultatele din celelalte grupe. Cum e puțin probabil ca ele să aibă forța să detroneze Germania, respectiv Italia din poziția de lider, cele două țări speră ca Grecia sau Croația fie să se califice direct, fie să se claseze mai jos de locul doi în grupe, pentru ca ele să beneficieze de statutul de cap de serie.
În ceea ce ne privește, Rusia sau Portugalia (grupa F) și Franța (grupa I) sunt adversarii de evitat. Ceilalți posibili capi de serie sunt redutabili, fără doar și poate, dar am avea șansa noastră într-un eventual baraj
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER