Ladislau Boloni (71 de ani), fost internațional român cu peste 100 de meciuri jucate în tricoul primei reprezentative, dar și fost selecționer în intervalul iulie 2000 – iunie 2001, a rememorat dubla pe care România și Cipru au disputat-o în preliminariile EURO 1984, adică în urmă cu mai bine de patru decenii.
Cele două reprezentative menționate se vor înfrunta, sâmbătă, 12 octombrie 2024, de la ora 21:45, pe stadionul AEK din Larnaca, în etapa 3 din actuala campanie a Ligii Națiunilor.
Naționala de fotbal a României se pregătește să ia startul într-o nouă acțiune internațională și, sub comanda selecționerului Mircea Lucescu, „tricolorii” vor încerca să le învingă pe Cipru și Lituania. Partidele sunt programate în etapele 3 și 4 din Liga Națiunilor, sâmbătă și marți, pe 12 și 15 octombrie, de la orele 21:45.
Referitor la prima confruntare, care va avea loc pe stadionul AEK din Larnaca, Cipru, aceasta îi va trezi mai multe amintiri lui „Il Luce”. În primul său mandat de selecționer, cel din intervalul 1981 – 1986, Mircea Lucescu a înfruntat Cipru în două partide. Concret, în preliminariile EURO 1984. La data de 1 mai 1982, România a învins-o pe Cipru la Hunedoara, scor 3-1, iar la retur, în deplasare, pe 12 noiembrie 1983, tot „tricolorii” s-au impus cu 1-0.
Marcator la ambele partide menționate a fost Ladislau Boloni, mijlocaș de legendă al echipei naționale, care a bifat peste 100 de selecții sub tricolor.
Pus în postura de a rememora dubla cu Cipru din preliminariile EURO 1984, Boloni și-a adus aminte că meciurile nu au fost tocmai ușoare și chiar au izbutit să îi provoace o criză de nervi lui „Il Luce”:
„Cipru n-a fost niciodată o forță. Actuala echipă nu o cunosc, de asta mi-e greu să fac o comparație cu cea din ’82, ’83. Însă îmi amintesc foarte bine că, în ciuda valorii noastre ridicate, ne-a fost foarte greu să-i învingem. Păi, echipa noastră națională era încă în reconstrucție, Mircea o preluase de puține luni. Pentru că era legat de Corvinul, a dorit neapărat să joace la Hunedoara, în fața unui public care avea încredere în dânsul, și a folosit mulți jucători localnici. Poate prea mulți! (n.r. – referitor la partida tur, de la Hunedoara, câștigată cu 3-1) Așa. A fost un meci mediocru.
În ciuda unui start reușit, cu două goluri ale noastre, am intrat la pauză cu avantaj de numai un gol, după ce ciprioții au redus diferența în urma unei gafe comune Gino – Costică, parcă. La 2-1, siguranța ne-a părăsit, s-a instalat puțin panica. Te gândești că poate apărea încă o greșeală și adversarul te egalează. A fost nervos, foarte nervos (n.r. – Mircea Lucescu, la pauză). Motiv pentru care au și zburat niște ghete în diferite direcții… Gândindu-mă cu mintea de acum, îl înțeleg. Era la debutul oficial, juca practic acasă, în orașul care-l adoptase atâția ani, nu voia cu nici un preț să se facă de râs”, și-a amintit Ladislau Boloni, citat de Iamsport.ro.
În repriza a doua a partidei din mai 1982, „tricolorii” au izbutit să își impună jocul în fața ciprioților, iar Ladislau Boloni a marcat golul de 3-1, cel care a închis și tabela de marcaj:
Am dominat, însă nu era o mare minune să domini Ciprul, nu? Abia spre final s-a făcut 3-1, am marcat eu cu un șut de la vreo 20 de metri. (n.r. – Le-a mai reproșat Mircea Lucescu ceva?) Nu, spriritele s-au calmat. Era, totuși, o victorie, un start bun în acele preliminarii. De fapt, acel succes cred că l-a ajutat mult pe Mircea. Pentru că mereu a fost, și continuă să fie, un antrenor inteligent, a tras concluziile care se cuvin, iar după asta n-a mai exagerat cu jucătorii de la Corvinul. Petcu și Văetuș, de exemplu, au dispărut de tot, Bogdan a fost și el înlocuit în timp cu Ungureanu, doar Gabor, Rednic și Ando au continuat să fie prezențe constante”, a completat Boloni.
Al doilea meci, respectiv returul din noiembrie 1983, de la Limassol, a fost și mai greu, după cum își amintește Boloni, marcatorul unicului gol:
Mon Dieu, ce greu a mai fost la ei! Eram, de fapt, avertizați că vom avea un joc nu dificil, ci delicat. Pe teren propriu erau foarte greu de învins. Italia, marea Italie, nu făcuse decât un 1-1 chinuit acolo, după ce fusese condusă. Și parcă nici Suedia n-a câștigat (n.r. – Suedia a bătut cu 1-0). Așa, da, aveți dreptate. Deci știam că ne va fi greu. Mai ales că terenul era mizerabil. Uscat, tare, nu puteai construi deloc pe el”, a mai declarat Boloni.
De 14 ori s-au întâlnit România și Cipru de-a lungul istoriei, iar 9 dispute au fost câștigate de „tricolori”. Patru s-au terminat la egalitate, iar o singură dată, în martie 2010, Cipru s-a impus cu 1-0.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER