De la Mircea Rădulescu la Gică Hagi, mai toți antrenorii pe care naționala i-a avut în perioada în care la șefia FRF a fost „Nașul” Sandu au plecat cu scandal. Nu este și cazul lui Răzvan Lucescu, cel care are de gând să demisioneze în cazul unui eșec la Sarajevo.
Răzvan Lucescu este primul selecționer din mandatul lui Mircea Sandu care a anunțat că demisionează dacă nu își îndeplinește obiectivul. Mai exact, dacă nu învinge în Bosnia, la sfârșitul lunii martie, actualul antrenor al tricolorilor va părăsi echipa națională. Aproape toți predecesorii săi au plecat cu scandal de pe banca României. Bölöni și Anghel Iordănescu, în primul mandat, au reprezentat excepțiile de la regulă, despărțindu-se de tricolori pentru a da curs unor oferte mai avantajoase, mai ales din punct de vedere financiar.
Un eșec la Sarajevo ar însemna sfârșitul mandatului pe care Lucescu jr l-a avut la conducerea naționalei, lucru anunțat chiar de tehnician. Chiar dacă nu au declarat public, nici federalii nu îl mai susțin la fel de puternic pe selecționer și ar agrea o astfel de despărțire. ProSport îți prezintă cum au fost îndepărtați de către FRF cei șapte antrenori pe care România i-a avut până în prezent.
Dacă Răzvan Lucescu va dori să plece, putem noi să-l ținem? Nu cred însă că va veni cu această decizie după Bosnia. Nu cred că va renunța! Mircea Sandu, președinte FRF
0 victorii a obținut Răzvan Lucescu în actuala campanie de calificare la Euro
16 meciuri a strâns Lucescu jr. pe banca naționalei de la debutul contra Lituaniei din 2009, scor 1-0
Tata Puiu’, salvat de politic
Anghel Iordănescu a avut două mandate la națională și, chiar dacă în perioada sa România a înregistrat cele mai bune rezultate din istorie, nu a fost scutit de episoade neplăcute!
Primul a avut loc în 1996, când, în semn de protest față de meciurile aranjate din Liga I, „Generalul” nu a vrut să ia loc pe bancă la meciul cu Iugoslavia, pierdut cu 1-0. Gestul a atras antipatia lui Mircea Sandu și, automat, demiterea de la națională. Iordănescu avea să fie salvat de o intervenție a președintelui de atunci, Ion Iliescu, tehnicianul continuând astfel printre tricolori. Episodul a fost unul cu happy-end, echipa națională calificându-se în 1998 la Mondialul din Franța, ultimul la care am participat până acum.
Al doilea moment delicat prin care a trecut Iordănescu a fost soluționat tot de intervenția politicului. După umilința cu Danemarca (2-5), s-a ridicat problema demiterii tehnicianului, acesta fiind salvat de prim-ministrul Adrian Năstase. Inevitabilul s-a produs după un semieșec al tricolorilor, 1-1 cu Armenia. I-am zis lui Mircea Sandu: „Nu se mai poate, sunt prea multe meciuri dubioase!”. N-am mers la Belgrad pentru meciul cu Iugoslavia, dorind să protestez față de aceste meciuri strategice Anghel Iordănescu, în 2008
Piți a calificat și-a plecat
Victor Pițurcă a calificat de două ori echipa națională la Euro, dar nu a apucat să se bucure decât o singură dată, la turneul final din 2008.
În primul mandat, Piți a fost demis după un scandal cu liderii tricolorilor, Hagi și Popescu. Federația a ținut atunci partea jucătorilor, iar antrenorul a fost înlăturat prin votul Comitetului Executiv. Revenirea din 2004 a fost una fericită pentru națională. Pițurcă a revitalizat echipa și a dus-o la Euro 2008. Sfârșitul lui Victor Pițurcă pe banca tricolorilor s-a produs după înfrângerea din Austria (2-1), acolo unde naționala și-a compromis în mare măsură șansele de a ajunge la Mondialul din Africa de Sud. Mircea Sandu și Ionuț Lupescu au luat decizia schimbării lui Piți și au început negocierile cu tehnicianul demis, pe tema pretențiilor acestuia. Cei 500.000 de euro pe care acesta urma să-i primească în cazul în care era demis au constituit principala problemă. S-a ajuns în final la o înțelegere amiabilă, în urma căreia tehnicianul a primit aproximativ 300.000 de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER