Lucescu, mai mult decât un antrenor. „Am plâns când a plecat. Nu uit niciodată dimineața aia”. Povești savuroase, cu fostul căpitan al lui „Il Luce”. EXCLUSIV

Lucescu, mai mult decât un antrenor.
  • Publicat:

„Mă tot gândesc la un defect, dar nu găsesc, jur!”, exclamă unul dintre foștii jucători ai lui Mircea Lucescu. Toți cei cu care selecționerul se bucură că s-a întors la națională. Cristi Dulca e unul dintre ei.

Lucescu l-a făcut căpitan la Rapid, dar el spune că l-a schimbat și ca om și ca fotbalist. Se simte ceva mai mult decât un sentiment de respect, când aduci vorba de Lucescu, într-un dialog cu foștii săi jucători. O legătură extrem de puternică. Dulca are povești savuroase cu Il Luce și e convins că poate duce România la Mondial: „Sunt oameni la 60 de ani care nu arată ca nea Mircea”. Povestește lucruri pe care nu te aștepți să le facă un antrenor cu jucătorii săi și ajungi să realizezi de ce este Mircea Lucescu idolatrizat de foștii săi colaboratori.

Interviuri la oglindă. „Ne învăța cum să ne îmbrăcăm, să mâncăm la restaurant și ne trimitea la dentist”

Ce înseamnă Mircea Lucescu pentru tine?

Ca să înțelegi, de când a venit nea Mircea la Rapid, la majoritatea ni s-au schimbat viețile. Fotbalistic, personal, ni s-au schimbat total viețile în bine. Am învățat foarte multe. Rapid nu mai câștigase de 35 de ani campionatul și cupa de 25 de ani. El le-a câștigat pe amândouă în 2 ani. Imaginează-ți ce înseamnă asta. Mi-a schimbat și percepția față de viață și jocul, ca și fotbalist. Ne învăța ce să mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ne cerea să știm o limbă străină, ne băga la facultate, ne trimitea la dentist, ne spunea cum să vorbim la interviuri.

Vă dădea inclusiv sfaturi vestimentare?

Da, ne spunea să ne asortăm: „Uită-te la mine cum sunt îmbrăcat, trebuie să ai o imagine bună, să mâncați în cele mai bune restaurante, nu în shaormerii. Sunteți fotbaliști, trebuie să mențineți ștacheta”. Acesta este un antrenor complet. În plus, ne motiva foarte bine, ținea la disciplină și în afară și în teren. Trebuia să ai grijă cum te comporți. Pe mine, pentru că eram căpitan, mă punea să exersez interviuri în oglindă, să-mi pun întrebări și să răspund.

Făceai asta?

Ce era să fac? Mă lua apoi și îmi punea el întrebări și trebuia să fiu pregătit. Îmi amintesc că dădusem vreo 3-4 goluri în 7 etape și am dat un interviu și am spus că îmi propun să dau cât mai multe goluri. M-a luat nea Mircea în cameră la el, era ziua mea și credeam că îmi dă un cadou. M-a distrus: „Băi, nu ești normal? Tu ești fundaș central. Când dai goluri e bonus. Cum să spui așa ceva?”. I-am zis: „Mulțumesc nea Mircea de cadou” (râde). Nu te puteai supăra pe el.

„Cristi, trebuie să-ți iei un apartament!”

Dar te și încuraja?

Sigur. Am mai povestit că după campionatul mondial m-am întors la Rapid și nu eram în apele mele. Am făcut penalty cu Tunisia, eram obișnuit cu marcaj în zonă, la națională mi se cerea marcaj la om, în fine… Nea Mircea mi-a luat o vacanță în Antalya, ca să îmi revin și când m-am întors la echipă m-a chemat la el în cameră și mi-a spus că sunt cel mai bun fundaș central din țară, pentru el. Știam că nu e așa, dar mi-a schimbat total starea. În acel tur de campionat am dat vreo 7 goluri și m-am transferat. Îi plac jucătorii de echipă, nu ce individualiști și asta eram noi.

Așadar, este un om care are grijă de toate aspectele vieții unui fotbalist.

Păi el dorea să avem stabilitate, să avem soție sau o prietenă stabilă. Mi-a zis o dată: „Cristi, trebuie să-ți iei un apartament! Hai la mine, mergem la bancă, scoatem bani și îți iei un apartament. Nu am putut atunci să scoatem, dar tot el m-a ajutat pe urmă și mi-am luat un apartament în București”.

„Am plâns în hohote când a plecat la Inter”

A fost o surpriză pentru tine că s-a întors la națională?

Eu tot timpul am zis că Lucescu ar fi cel mai potrivit pentru națională. Mă bucur. Nu credeam că va veni ziua când va antrena din nou naționala. Va fi sigur o schimbare în bine. Nu că nu e bine acum, dar el nu lasă lucrurile la voia întâmplării. Mie mi-a plăcut foarte mult ca antrenor. Este omul care mi-a schimbat destinul. Când a plecat la Inter am plâns cu toții. Ne-a chemat pe toți și ne-a zis că pleacă. Nu uit niciodată dimineața aia. Plângeam în hohote. Îți dai seama ce însemna pentru noi? Eram dependenți de el.

Ce le spui celor care cred că e prea în vârstă?

Eu nu mă uit la vârstă, la Lucescu. Zi-mi oameni care la 79 să vorbească cum vorbește el și să aibă cunoștințele pe care le are. Nu văd vârsta un impediment. Pot face o comparație cu Christoph Daum. El nu cunoștea cultura noastră, fotbalul românesc. Atunci e greu. Dar Lucescu știe tot ce înseamnă fotbalul românesc. Mulți oameni nu arată la 60 de ani așa bine cum arată nea Mircea.

Crezi că va fi contestat Mircea Lucescu dacă nu va avea rezultate?

Nu știu ce să zic. Nu mă surprinde nimic, după ce am văzut înainte de campionatul european, când jucătorii naționalei erau fluierați. Dar trebuie susținut necondiționat. Eu am încredere în el. Mai bun ca Lucescu, la ora asta, cine ar putea fi? Este al treilea antrenor ca trofee cucerite, în lume. Ce vrei mai mult? Experiența lui, fatul că este un bun strateg, un bun motivator… Mă tot gândesc la un defect, dar nu găsesc, jur.

„Nea Mircea poate descoperi fotbaliști. Eu visam vreodată să joc la un campionat mondial?”

Ce impact va avea asupra jucătorilor?

Va impune respect, va oferit motivație… Nu foarte mulți se pot lăuda că au fost antrenați de Lucescu. Ăsta e un mare lucru. Văd naționala noastră ca pe o continuare a ce a făcut Edi Iordănescu. Nu trebuie să coboare ștacheta, ca atitudine și implicare. Obiectivul principal e campionatul mondial. Grupul e format, iar Lucescu trebuie să vină cu ceva în plus, ca să-i ducă acolo.

Ai fost selecționer. Ce contează cel mai mult la munca de selecționer?

Contează să aduci jucătorii cei mai în formă de la echipele lor. Să-i depistezi și să reușești să-i faci să câștige. Nu contează numele. Trebuie „să ai ochi” să aduci jucătorii în formă. Ca selecționer, depinzi de jucători.

Are România o generație cu care să poată Lucescu să scoată rezultate?

Sunt cei din străinătate, campionatul nostru este mult mai puternic față de cel precedent. Asta îți ridică nivelul. În plus, nea Mircea poate descoperi fotbaliști. L-a făcut pe Lupu să revină să-și relanseze cariera. L-a luat pe Marinescu de la Reșița și l-a făcut un jucător de campionat mondial. Eu visam vreodată să joc la un campionat mondial, când cu 4 ani în urmă eram în Liga 2?

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Oana Ciocan rupe tăcerea după ce Zanni a dezvăluit că Jador ar fi agresat-o: 'Vă asigur că Poliția știa'
Oana Ciocan rupe tăcerea după ce Zanni a dezvăluit că Jador ar fi agresat-o: 'Vă asigur că Poliția știa'
Presa din Grecia l-a jignit pe Gigi Becali, după ce a văzut declarația despre Răzvan Lucescu
Presa din Grecia l-a jignit pe Gigi Becali, după ce a văzut declarația despre Răzvan Lucescu
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu…
Recordul stabilit de Arne Slot după succesul lui Liverpool din UEFA Champions League
Recordul stabilit de Arne Slot după succesul lui Liverpool din UEFA Champions League
Cutremur în fotbalul românesc! Echipa riscă falimentul şi NU se prezintă la meciul de sâmbătă
Cutremur în fotbalul românesc! Echipa riscă falimentul şi NU se prezintă la meciul de sâmbătă
Cosmina Păsărin a ajuns de nerecunoscut! Cum arată acum fosta vedetă Playboy
Cosmina Păsărin a ajuns de nerecunoscut! Cum arată acum fosta vedetă Playboy
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului: „Dacă așa mă roagă oamenii, le respect această ultimă dorință”
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului: „Dacă așa mă roagă oamenii, le respect această ultimă…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a fost lăsată să plece
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase mai devreme, dar nu a…
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
Mama singură cu 3 copii a dat detalii despre cum a fost ajutată de milionarul român de doar 28 de ani: Un om cu suflet mare
Mama singură cu 3 copii a dat detalii despre cum a fost ajutată de milionarul român de doar 28 de…
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
Doliu în televiziune. A pierdut lupta cu o boală necruțătoare: S-a stins din viață în pace
Doliu în televiziune. A pierdut lupta cu o boală necruțătoare: S-a stins din viață în pace
Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne
Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se…
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
Europa League: Porto şi Manchester United remizează 3-3, Tottenham şi FCSB se impun în deplasare
Europa League: Porto şi Manchester United remizează 3-3, Tottenham şi FCSB se impun în deplasare
🚦 Cine are prioritate pe galben intermitent, pietonul sau mașina?🚦
🚦 Cine are prioritate pe galben intermitent, pietonul sau mașina?🚦
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen Negoiță
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen…
×