Lucescu:** „Noi, românii, avem vocația nefericirii!”
Răzvan Lucescu era ieri mai degrabă preocupat, la nici două zile după victoria din meciul amcial cu Ungaria și la trei săptămâni și o zi înaintea partidei cu Franța, decisive pentru soarta calificării la Mondiale. Asta, în ciuda rezultatului pozitiv din Ungaria și a faptului că obținuse al doilea succes în deplasare cu 1-0 ca antrenor al naționalei. Ieri, când s-a întâlnit cu ProSport, Răzvan avusese o ședință cu stafful naționalei și se pregătea pentru un final de săptămână în familie.
Ce v-a nemulțumit cel mai tare după a doua victorie obținută cu naționala României?
Reacțiile. Ale presei, ale oamenilor din fotbal…
Vorbiți serios? Ce vi s-a părut așa ciudat?
Cred că noi, românii, avem o vocație a nefericirii. Am senzația că vrem să ne trăim o dramă, că o creăm chiar și atunci când ea nu există. Eu cred că ar trebui să ne schimbăm. Să fim altfel. Imediat după meci au apărut o serie de comentarii și o serie de discuții ciudate. Un prieten, român stabilit în afară și care nu e din lumea asta, m-a și întrebat: „De fapt, tu ai câștigat miercuri sau ai pierdut?”
Revine obsesiv această problemă a atmosferei din jurul naționalei…
Da, și eu pot să spun, în calitate de selecționer, că simțim nevoia unei mai mari susțineri . În cazul naționalei, sprijinul chiar trebuie să fie necondiționat. Am senzația acum, înaintea meciului cu Franța, că dacă vom bate, vor fi mulți care, în loc să se bucure, vor spune „da, dar…”.
Nu sunteți prea dur? Criticile sunt normale…
Aici nu e vorba de critici sau observații, ci de oameni care se trezesc vorbind. De exemplu, comentatorul partidei a sintetizat la un moment dat totul. „România a absorbit presiunea”. Așa a fost repriza a doua. Nu zic că am făcut cel mai bun meci pe care îl puteam face, dar sunt semne mai mult decât încurajatoare.
„Îmi place că suntem omogeni”
Să vorbim despre meci. România a condus la fel ca în meciul cu Lituania și, spre final, a apărat rezultatul. E scenariul ideal și pentru Franța?
Mi se pare normal, înainte de toate, să punctăm faptul că România a obținut această victorie în Ungaria în condițiile în care adversarul stătea mult mai bine din punct de vedere psihic. Asta datorită situației din grupă. Și valoric, ungurii sunt mult peste ce au fost în ultimii ani. În condițiile acestea, da, sunt mulțumit de faptul că am dovedit că suntem o echipă disciplinată, organizată și că știm să luptăm.
Accidentările?
Sunt situații neprevăzute și se pot repeta la orice meci. Grupul trebuie să fie unit și pregătit în orice moment. Mă bucură mult să constat că suntem o echipă omogenă. Practic, ne-am antrenat numai o zi și jumătate împreună și în condițiile acestea am stat foarte bine în teren.
În repriza a doua ați „antrenat” menținerea unui eventual rezultat favorabil în Franța?
Nu neapărat. Adversarul ne-a pus în situația de a ne apăra în unele momente, dar sunt mulțumit de cum am făcut-o. Calm, deloc haotic.
Avertisment subtil trimis lui Mutu
Mutu?
Ce e cu Mutu? Am fost în permanent contact cu Fiorentina și am decis de comun acord să nu îl supunem unui drum inutil în condițiile în care avea febră foarte mare. Asta era sâmbătă. Ulterior și-a revenit, s-a antrenat și asta a fost. Ce? Trebuia să nu se mai antreneze, dacă și-a revenit de sâmbătă până marți?!
La meciul cu Franța mizați pe el?
Mizez pe jucătorii care sunt total disponibili și care acceptă să își pună valoarea în slujba echipei. Mutu este unul dintre jucătorii de bază ai României, dar am câștigat ultimele două meciuri fără el. Trebuie să jucăm la victorie indiferent dacă el va fi sau nu pe teren.
Victoria la limită a Franței în Insulele Faroe e un semn bun sau un semn rău în perspectiva jocului din 5 septembrie?
Franța are la dispoziție un lot extraordinar, o arie de selecție de invidiat. În momentul de față nu constituie o echipă constant puternică din varii motive. Au problemele lor și vom încerca să le exploatăm. Noi mergem acolo să câștigăm!
Prin această declarație creați așteptări…
Tot ce am obținut ca antrenor, am obținut plecând de la premisa că putem face rezultate bune cu adversari puternici. Nu îmi place teoria cu outsiderul. Dacă te consideri outsider, așa rămâi. Cui îi este frică de Franța, mai bine stă acasă!
Impresionat de atitudinea lui Bucur
Răzvan Lucescu a acceptat să vorbească despre motivele pentru care a decis să îl țină pe bancă pe Gigel Bucur, unul dintre cei mai în formă atacanți români. „Pe Dănciulescu am decis să îl înlocuiesc la pauză, iar Surdu era fotbalistul de același profil de care era nevoie în teren. Au fost și unele schimbări pe care am fost obligat să le fac. În orice caz, mi-a plăcut foarte mult atitudinea pe care a avut-o Gigel”, a spus Lucescu junior.
Potrivit martorilor, după meci Bucur i-a spus antrenorului, când acesta se pregătea să își motiveze decizia, că a înțeles rațiunea tactică și că se bucură pentru victoria echipei.
„În momentul de față, Franța nu constituie o echipă constant puternică din varii motive. Au problemele lor și vom încerca să le exploatăm. Noi mergem acolo să câștigăm!”
„Mizez pe jucătorii care sunt total disponibili și care acceptă să își pună valoarea în slujba echipei. Mutu este unul dintre jucătorii de bază ai României, dar am câștigat ultimele două meciuri fără el”
„Cred că noi, românii, avem o vocație a nefericirii. Am senzația că vrem să ne trăim o dramă, că o creăm chiar și atunci când ea nu există”
„Căutăm să găsim scandal în orice.Problema banderolei după ieșirea lui Chivu e una falsă! Eu am decis ca Dorin Goian să fie căpitan și așa a fost”
Răzvan Lucescu
Selecționerul României
Â
Â