Lucescu: „Suntem peste adversarele de la EURO”
Mircea Lucescu a încheiat sezonul en-fanfare. Campionatul și Cupa în Ucraina l-au adus la al cincilea trofeu ca antrenor la echipa lui Rinat Ahmetov. „Il Luce” așteaptă o evoluție bună a naționalei la Euro 2008.
Planurile dumneavoastră de viitor coincid cu cele ale Șahtiorului?
Cu siguranță. Anul care vine este pentru mine, dar și pentru echipă, unul special, un moment bun ca să ne luăm revanșa după eliminarea din Champions League. Consider nedreaptă eliminarea din sezonul trecut, pentru că puteam mai mult.
Pentru o echipă din estul Europei, accederea în sferturile de finală e o performanță extraordinară. Cum a fost cu Galata. Acum a fost Fener, a mai fost și Olympiacos. E greu de trecut peste marile echipe ale Europei. O poți face doar dacă le prinzi într-o schimbare a lotului de jucători.
Apropo de Turcia, v-ați mai întoarce acolo?
În viață, nu poți spune: fac asta sau fac asta. Nu știi ce ți se oferă. Deocamdată, eu vreau să îmi termin contractul cu Șahtior în condiții normale. Să încerc să reușesc ceva și în Champions League. Am o echipă tânără, dar cu experiență internațională. Vreau să apuc inaugurarea noului stadion de la Donețk, pesemne că va fi anul viitor în mai, contra Braziliei, după care voi vedea ce voi face.
E posibilă și o revenire în țară?
Nu, nu iau în calcul varianta asta. Acasă e Răzvan, și sunt și ceilalți, Sabău, Andone, Rednic, Dan Petrescu, Lăcătuș, oameni cu care eu am lucrat și am fost în contact. Sigur, nu poți ști ce vei face în viitor. Depinde de entuziasmul pe care îl voi avea. În plus, trebuie să mă întreb: am terminat contractul ăsta, mă pot angaja la o altă muncă, la o echipă nouă? Să o transform, să o întăresc de la an la an, să câștig încrederea suporterilor? E foarte important ca aceștia să nu te conteste de la început. Sunt foarte multe lucruri de luat în calcul. Eu, în patru ani la Șahtior, am schimbat cam toată echipa. Și am avut rezultate. Însă nu am garanția că va merge și altundeva la fel.
La Șahtior ați avut și bani…
Nu e vorba numai de bani. Ce-i drept, anul trecut am vândut jucători de 80 de milioane de dolari în total. Există o infrastructură foarte bună la Donețk. Ar fi nu știu cum să renunț la ceea ce am creat acum.
Campionatul European?
Îl voi privi cu relaxare și interes după ce am luat eventul în Ucraina. Voi urmări formațiile pe care le simpatizez, bineînțeles și naționala. Voi ține și cu echipele unde evoluează jucători de-ai mei. Și voi simpatiza și cu Italia, pentru că joacă Pirlo acolo.
Apropo, țineți legătura cu el?
§Nu, nu îmi place să țin legătura cu foștii jucători. Când mă întâlnesc cu ei, revederea e plăcută, dar nu am vrut ca vreun jucător să se simtă obligat pentru că l-am ajutat. Nu vreau recunoștință din partea nimănui. Am făcut ceea ce am făcut pentru că asta e structura mea.
Cum va fi meciul cu Franța?
Primul meci contează foarte mult, cel mai mult. Eu sper să învingem. Echipa noastră se prezintă foarte bine. E tânără și are potențial, Pițurcă a făcut o treabă foarte bună acolo. În primul rând a instaurat o disciplină la care au aderat și jucătorii cu firmă, lucru care nu se întâmplase înainte. Acum, toți respectă niște reguli, iar cel mai important în fotbal e ca toată lumea să respecte regulile, indiferent despre cine e vorba. România are șansă și nu mi se pare echipa Franței atât de puternică încât să ne temem de ea.
Deci, România poate învinge Franța?
Da, și teoretic, și practic.
Cum?
Asta e treaba antrenorului și a jucătorilor, nu vreau să mă bag eu. Sunt sigur că vor găsi ei metode, așa cum au găsit să învingă Olanda sau Rusia. Important e să aibă o încredere extraordinară în ei. Și concentrare, că fără ea nu poate nimeni să reușească. De la francezi, Henry rămâne cel mai periculos fotbalist.
A fost bună ideea cantonamentului cu nevestele?
Da, de ce nu?
"Depinde de meciul cu Franța. Dacă rămânem cu deziluzia, atunci echipa scade, dacă învingem, atunci încrederea se adaugă la potențialul echipei" – Mircea Lucescu, antrenor Șahtior
Italia poate fi învinsă și ea?
Noi, în ultimii ani, nu am știut cum să jucăm împotriva Italiei. Primul meu mare succes ca antrenor a fost împotriva Italiei, care era atunci campioană mondială, și nu se poate spune că a fost o întâmplare, pentru că în toamnă făcusem 0-0 la Florența jucând 44 de minute în inferioritate numerică. Victoria de la București a fost rezultatul unei foarte bune pregătiri a meciului. Ei nu au avut nicio ocazie de gol. Nimic. Deci problema se va pune din punct de vedere al organizării jocului, pentru că Italiei e greu să-i dai gol. Dar Italia e o echipă cu experiență, care știe cum să provoace adversarul să greșească. Cel mai important e ca noi să ne organizăm de o asemenea manieră încât ei să nu ajungă la finalizare. Atunci se vor descoperi, și de asta putem profita noi.
Vi se pare Italia mai tare ca acum doi ani?
Italia e oricând puternică. Acum doi ani a fost o situație specială. Italienii întotdeauna au știut cum să trateze un turneu final. Dacă vor apărea probleme la turneul final, vor câștiga din nou. Dacă le merge bine de la început, se vor relaxa și nu vor reuși să facă ceva. În 1982 a fost scandalul acela cu meciurile trucate și toată echipa s-a strâns, a rupt relațiile cu mass-media, s-a mobilizat și a câștigat. Acum doi ani la fel, când toată lumea credea că fotbalul italian e la pământ, a reușit să ia titlul pe merit. Acum, nu știu ce să spun. Să sperăm că vor intra mai relaxați pe teren contra noastră.
Olanda?
Pițurcă o cunoaște foarte bine. La fel și jucătorii. Nu mai este teama care a existat în legătură cu ei. Nu văd de ce nu am putea să fim măcar la nivelul lor. Eu plec de la ideea pe care am spus-o și atunci, după ce am văzut tragerea la sorți: avem șanse egale cu celelalte echipe din grupă. Spun asta văzând echipa, jocul, nu vorbesc ca un patriot, ci ca un specialist care poate să analizeze. Jocul nostru este superior acestor echipe în momentul de față. Mă refer în primul rând la relațiile de joc, la spiritul fiecărui jucător, care îmi aduc aminte de perioada lui Hagi, Gică Popescu și ceilalți, când erau tot așa, foarte uniți.
Depindem sau nu de Mutu?
Depindem de el, că e un jucător extraordinar, dar asta nu înseamnă că depindem total de el. Echipa a învățat să joace și fără Mutu. El poate fi un jucător decisiv, așa cum și Hagi a fost la vremea lui.
Cum vi se par evoluțiile lui din Italia?
Excelente. Ar fi fost momentul să plece de la Fiorentina, dar acum, cu calificarea în Champions League, e bine să rămână, pentru că el poate să fie portdrapelul echipei în Europa. Ceea ce nu a reușit anul acesta în UEFA, Fiorentina poate obține în Ligă.
Chivu?
§Chivu e important. Dincolo de joc și de consistența pe care o dă jocului, e important ca personalitate în cadrul lotului. E inima echipei. Nu vreau să discut prea mult despre echipă, sunt alți antrenori acolo. România poate să treacă de grupe și atunci totul e posibil.
"Avem un nucleu de fotbaliști care a ajuns la maturitate, Mutu, Chivu, Lobonț, Tamaș, Raț, Contra, Petre fiind capabili să conducă România spre o performanță notabilă" – Mircea Lucescu, antrenor Șahtior