Mansour: „Hai România! Hai la Mondial!” Senegalezul care a jucat pentru Poli poate obține și el cetățenia română
Cunoscut sub porecla de „Omul foarfecă”, Gueye Mansour vrea să devină român cu acte
De la începutul anului 2012, joacă în Kazahstan, la Ordabasy Shymkent
Asemenea brazilianului Eric, fostul atacant al lui Poli are un copil cu o româncă. Mansour a primit în această săptămână permisul de ședere pe cinci ani, așa că următorul pas ar fi interviul final pentru obținerea cetățeniei române.
„Dosarul e deja la avocat și aștept să mă cheme la interviu în București. Am învățat să cânt imnul României, să învăț istorie, Ceaușescu, Ștefan cel Mare și din astea. Am luat caietul cu istorie și mai citesc acasă când nu am altceva de făcut. Mă interesez, mă implic. M-am îndrăgostit de țara asta”, spune cu zâmbetul pe buze africanul care speria granzii din București în urmă cu șase-șapte ani, prin golurile sale spectaculoase.
Blestemul accidentărilor
Mansour a fost nouă ani sub contract cu Poli Timișoara. A prins și vremurile în care alb-violeții se zbăteau în subsolul clasamentului, dar și perioada de glorie, când bănățenii se băteau la câștigarea titlului. Din păcate, senegalezul a stat mai mult prin clinici, tocmai în anii în care Poli era o forță a Ligii I. Atacantul va împlini luna viitoare 28 de ani și spune că, dacă nu ar fi suferit atâtea accidentări, acum s-ar fi gândit să joace pentru România. „De ce nu? Niciodată să nu spui niciodată. Păcat că am avut multe accidentări, asta a fost cea mai mare problemă în cariera mea. Și la naționala de tineret a Senegalului am jucat numai câteva meciuri”, a spus Mansour.
Pe teren nu poate ajuta România în meciul cu Grecia, dar va fi suporterul tricolorilor la baraj. „Susțin România, le urez multă baftă. Dacă îmi amintesc bine, nu au mai fost la Mondiale din 1998. Pe atunci, nu știam nimic despre voi, dar îi cunoșteam pe Hagi, Popescu, erau jucători mari. Am avut un mare respect pentru Hagi, care mi-a fost și antrenor. Nu am văzut lotul, dar mă gândesc că sunt Torje, Latovlevici, Luchin… Foști colegi de-ai mei de la Timișoara”, a declarat atacantul senegalez.
„Suporterii îmi dădeau putere”
Chiar dacă a jucat în Europa League cu echipa din Kazahstan, Mansour spune că a trăit cele mai frumoase momente ale carierei la Timișoara.„În primul rând, mi-a plăcut atmosfera care a fost tot timpul la stadion. Suporterii îmi dădeau puterea să dau mai mult. Am dat cinci goluri din foarfecă, cele cu Dinamo și cu Steaua nu le pot uita”, a spus „Mansi”, care, de fiecare dată când are liber, vine la Timișoara. În acest an, i-a găsit pe suporterii lui Poli divizați. „E foarte păcat că se întâmplă asta într-un oraș care iubește foarte mult fotbalul. Păcat că echipa nu mai e. Când am venit la Timișoara, am văzut pe toți pereții că scria „AC Recaș nu e Poli”, sunt două echipe, în liga întâi nu merg suporterii… E păcat pentru orașul ăsta”, a afirmat senegalezul.
După ce se va lăsa de fotbal, Mansour vrea să se stabilească în Banat. „Am deja niște afaceri în Senegal și m-am gândit să deschid și în Timișoara un restaurant senegalez, să se mănânce și aici ca la mine acasă. Acolo, mâncăm mai mult orez și pește. Avem Oceanul Atlantic și eu stau la o sută de metri de plajă”, a spus fostul atacant al lui Poli